Echipamente medicale în valoare de circa 1 milion de euro, donate Moldovei de către UE și OMS

34 aparate de ventilare pulmonară pentru pacienții cu COVID-19 în stare gravă, care necesită respirație asistată și 41 monitoare pentru pacienți au fost livrate în Republica Moldova.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, valoarea echipamentului medical este de aproximativ 1 milion euro și este una dintre cele mai mari donații din partea Uniunii Europene și OMS.

Acesta urmează a fi repartizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale conform necesităților instituțiilor spitalicești din țară pentru a putea face față numărului de pacienți internați cu COVID-19 în stare gravă și care necesită respirație asistată. 

De asemenea, la Chișinău au ajuns consumabilele pentru echipamentul medical donat anterior, cele 356 de concentratoare de oxigen și 210 pulsoximetre, pentru a asigura asistență medicală neîntreruptă și de calitate pentru copii și maturi.

„Sistemul medical face față situației epidemiologice actuale și numărului de internări, datorită suportului venit din partea partenerilor. Ne bucură faptul că eforturile noastre sunt consolidate și instituțiile medicale sunt dotate cu tot necesarul pentru a acorda asistență medicală necesară pacienților, îndeosebi celor cu forme grave ale bolii.  Mulțumim Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății pentru solidaritate și implicare”, a menționat Alexandru Holostenco, Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

„În aceste vremuri de criză, Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova în combaterea pandemiei COVID-19. Echipamentul livrat cu suportul Uniunii Europene și al partenerilor OMS prin intermediul inițiativei „Solidari pentru Sănătate” este un exemplu concret al sprijinului nostru. În plus, o nouă inițiativă, cu buget total de 5,1 milioane de euro, finanțată de Uniunea Europeană și cofinanțată și implementată de OMS, va începe în curând pentru a ajuta Republica Moldova să facă față amenințărilor actuale la adresa sănătății publice”, a declarat Dna Magdalena Mueller-Uri, șefa Secției Operațiuni de la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Iuliana Garam, coordonatoarea programelor sisteme de sănătate și achiziții de la Biroul OMS din Republica Moldova a menționat: „Organizația Mondială a Sănătății și Uniunea Europeană sunt în continuare alături de lucrătorii medicali din prima linie în lupta cu COVID-19. Livrarea aparatelor de ventilare pulmonară, indicate pentru gestionarea pacienților care suferă de insuficiență respiratorie acută sau cronică reprezintă echipamente vitale în salvarea vieții pacienților cu COVID-19.”

Donația aparatelor de ventilare pulmonară și a monitoarelor pentru pacienți face parte din răspunsul Uniunii Europene și al Organizației Mondiale a Sănătății la pandemia COVID-19, ce a înregistrat până la ora actuală peste 79,9 milioane de cazuri în 216 de țări și teritorii în întreaga lume. Până la 29 decembrie 2020, în Republica Moldova s-au înregistrat 141.924 cazuri.

La 27 martie 2020, Uniunea Europeană a anunțat un pachet de asistență în valoare de 30,5 de milioane euro pentru a contribui la acțiuni de prevenire, detectare și răspuns la pandemia de COVID-19 în țările Parteneriatului Estic. 

Fondurile inițiale au fost utilizate pentru a răspunde necesităților imediate de urgență, precum procurarea de echipamente personale de protecție, instruirea lucrătorilor medicali și altui personal implicat în lupta cu COVID-19 și informarea populației despre măsurile de protecție. Pe termen lung, asistența va fi destinată fortificării capacității țării de a răspunde la situațiile de urgență în sănătate publică și sistemul de sănătate va spori accesul la tratamentul cu oxigen, necesar pacienților.

Proiectul are la bază sprijinul continuu al Uniunii Europene, OMS și al Națiunilor Unite acordat Republicii Moldova.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Nata Albot: ,,2020 nu m-a învățat cum să mă distanțez de oameni, ci m-a învățat cum să mă apropii de copiii mei”
Articolul anterior
Focuri de armă în Chișinău: 2 tineri au fost răniți în plină stradă
Articolul următor