Natascha Kampusch, povestea copilei răpită la 10 ani și ținută captivă timp de aproape 9 ani, în subsolul unei locuințe

Răpită de pe stradă de către Wolfgang Přiklopil, când avea doar 10 ani, Natascha Kampusch nu a renunțat niciodată la ideea că într-o bună zi va fi din nou liberă. În Austria, mulți oameni știu povestea femeii.

Adolescentă fiind, Natascha a reușit să scape din temnița în care a stat 3.096 de zile. În prezent, ea încearcă să ajute și alte victime care au fost în situația ei să depășească experiențele prin care au trecut.

Născută în februarie 1988, în Viena, Austria, Natascha Kampusch a crescut în locuințele sociale de la periferia orașului. Cartierul ei era plin de alcoolici și adulți care abia își duceau traiul de pe o zi pe alta. De altfel, nici acasă nu avea o viață mult prea fericită, fiind tristă din cauza faptului că părinții săi erau divorțați. Deși avea numai 10 ani, Natascha visa să evadeze din acel loc. Să aibă un job și să-și înceapă propria viață.

Mersul la școală în data de 2 martie 1998 ar fi trebuit să fie un pas important pentru a obține ceea ce își dorea. Însă, acest lucru s-a dovedit a fi începutul unui coșmar.

Deși făcea numai cinci minute de la școală și până acasă, fetița a fost răpită de pe stradă de către un tehnician în comunicații pe nume Wolfgang Přiklopil.

Bărbatul a dus-o pe fetiță în liniștitul oraș Strasshof, la aproximativ 24 km nord de Viena. Přiklopil nu o răpise pe Natascha din impuls – el plănuise cu atenție totul, construind chiar și o cameră mică, fără ferestre, izolată fonic sub garajul său. Camera secretă era atât de fortificată încât pentru a intra și a ieși din ea era nevoie de o oră.

Între timp, polițiștii făceau tot posibilul pentru a o găsi pe Natascha Kampusch. Ei au primit chiar și un indiciu, de la o elevă de 12 ani care a declarat că a văzut-o pe fată în timp ce era forțată să intre într-o dubă albă.

Poliția a decis să verifice fiecare mașină care corespundea descrierii. Agenții au început să caute chiar și în Ungaria, deoarece fetița abia se întorsese cu o zi înainte de răpirea ei dintr-o vacanță pe care o petrecuse cu tatăl său în Ungaria.

Printre cei investigați s-a aflat și Wolfgang Přiklopil – deoarece avea o dubă albă care semăna cu mașina descrisă de martoră.

Însă, bărbatul de de 35 de ani a scăpat ușor, explicându-le polițiștilor că are nevoie de mașină pentru a transporta materialele de construcție.

Deoarece poliția a trebuit să verifice aproximativ 700 de mașini în timpul anchetei și să interogheze același număr de proprietari de mașini, Wolfgang Přiklopil nu a atras multă atenție și nimeni nu se gândea că el ascunde o fată speriată de 10 ani, într-o cameră secretă care avea o suprafață de aproximativ 5 metri pătrați.

Camera pe care Natascha o numea casă se afla la 2,5 metri sub pământ. Nu avea ferestre,  ci numai o aerisire mică și era încuiată de 2 uși, una dintre ele cântărind 330 kg.

Timp de 6 luni, Natascha nu a avut voie să părăsească închisoarea improvizată. Dar mai târziu, după ce Wolfgang a început să simtă că fata are mai multă încredere în el, bărbatul a început să o scoată afară pentru scurte perioade de timp. Însă viața fetei era un chin. Conform declarațiilor sale, ea își amintește că a regresat psihologic pentru a supraviețui – totul fiind ca un mecanism de apărare.

Chiar dacă îi mai oferea unele “cadouri” (așa le considera Natascha) – precum apă de gură, cărți și reviste, Wolfgang Přiklopil nu era inofensiv. De fapt, acesta avea o minte diabolică și susținea că este un zeu egiptean, cerându-i fetei să-l strige Maestro și Lordul Meu.

Pe măsură ce a crescut, Natascha a început să se răzvrătească, însă Wolfgang o bătea de până la 200 de ori pe săptămână. În plus, o înfometa, o obliga să curețe casa pe jumătate goală și o ținea izolată în întuneric, “în celula sa”.

Pe măsură ce anii au trecut, Wolfgang Přiklopil a început să devină mai apropiat de Natascha. Nu numai că a abuzat-o psihic, ci și fizic. Însă, după ce a scăpat, fata a refuzat să vorbească despre componența sexuală a abuzului ei.

În 2004, detectivii care o căutau pe Natascha au mers pe o cale greșită. Au crezut că un francez Michel Fourniret are legătură cu răpirea fetei. El a fost ulterior condamnat pentru infracțiuni similare, dar nu a fost implicat în acest caz.

În același timp, Přiklopil era din ce în ce mai sigur că a comis răpirea perfectă. În 2005, s-a relaxat și aînceput să o lase pe Natascha să iasă la plimbare, nu numai în casa lui, ci și în grădina sa. Într-o iarnă, chiar a mers împreună cu Natascha, în vârstă de 17 ani, într-o stațiune de schi și s-a asigurat că fata nu are nicio șansă să scape. Chiar dacă fetei îi era frică să plece, fiind terorizată și amenințată că o să fie omorâtă dacă încearcă să facă acest lucru, Natascha “și-a luat în mâini propria viață”.

În august 2006, Přiklopil i-a cerut fetei să-i aspire mașina. Între timp, telefonul lui Wolfgang a sunat și din cauza zgomotului produs de aspirator, el s-a îndepărtat pentru a se întelege cu interlocutorul său. În acel moment, Natascha Kampusch a fugit și s-a târât pe sub poarta care de obicei era blocată cu obiecte grele, însă nu și în acea zi.

Poliția a încercat să-l prindă pe Přiklopil, dar el s-a sinucis, aruncându-se în fața unui tren.

După evadarea sa, Natascha Kampusch a încercat să treacă peste trauma avută, iar multă vreme fetei i-a fost frică să vorbească despre experiențele prin care a trecut. Însă, și-a găsit forța de a depăși această perioadă din viața ei și chiar a scris trei cărți, printre care și un volum autobiografic (după care a fost realizat filmul “3096 de zile”).

sursa: www.omofon.com; foto: © Commons Wikimedia

Tripleți născuți la cinci ani diferență. Povestea incredibilă a unei femei care a luptat pentru a deveni mamă

Colleen Hapney, în vârstă de 30 de ani, și soțul ei, Pete, în vârstă de 33 de ani, aproape că renunțaseră la speranța de a avea copii după 10 ani de încercări.

Mama a fost supusă, în total, la opt ture de fertilizare in vitro și a trecut prin două pierderi de sarcini pe parcursul a 10 ani.

Cuplul aproape că își pierduse speranța. În 2018 însă, femeia a născut o fetiță pe nume Phoebe-Grace. Anul trecut, în 2023, femeia a mai născut doi băieți gemeni.

Femeia a vorbit despre lupta pe care a dus-o în încercarea de a avea copii și acum vrea să ofere cu povestea ei speranță cuplurilor care încearcă să aibă un copil.

Cuplul din Plymouth, a descoperit problemele de fertilitate după doi ani de încercări. Femeia a fost diagnosticată cu sindromul ovarelor polichistice.

„Mi s-a spus că nu pot beneficia de FIV din partea NHS, deși amândoi îndeplineam toate criteriile stabilite. Am avut inima frântă, știam că FIV este costisitoare, dar era singura noastră cale”, a spus Colleen, conform Mirror.

Colleen și Pete au decis să zboare în Cipru pentru un tratament privat de fertilizare in vitro. Dar, din păcate, tratamentul costisitor nu a funcționat. Nu au renunțat și au continuat să încerce FIV în Țara Galilor, în 2016, dar Colleen s-a îmbolnăvit grav.

„Am făcut FIV, dar am fost foarte nefericită și am dezvoltat OHSS sever, care aproape m-a ucis, ceea ce a însemnat că nu am putut face un transfer de embrioni și a trebuit să ne înghețăm toți embrionii pe 22 noiembrie 2016. A durat luni de zile să ne recuperăm și am avut primul nostru transfer de embrioni în martie 2017, care a fost un ciclu eșuat, embrionul nu s-a implantat și a fost o altă durere de inimă după ani de bătăi de cap”, a mai povestit femeia.

În august 2017 au mai încercat încă o dată și au primit vestea pe care o așteptau. Phoebe-Grace s-a născut în aprilie 2018. Deși călătoria lor a fost grea, Colleen și Pete își doreau măcar un frate sau o soră pentru fiica lor. Cuplul mai avea patru embrioni rămași pe care îi puteau folosi.

„Am fost binecuvântați cu fiica noastră, dar după atâtea eșecuri și avorturi spontane nu știam ce să facem și am încercat totul, toate medicamentele, suplimentele și terapiile alternative, dar nu am avut noroc”, a spus ea.

Collen a rămas în cele din urmă însărcinată cu gemeni.

„A fost o sarcină terifiantă, nu mă lăsam să mă entuziasmez, mă așteptam la ce era mai rău tot timpul și încercam să mă opresc să nu mă bucur pentru că nu mai puteam suporta durerea”, a povestit ea la Plymouth Live.

Dar totul s-a dovedit a fi bine, iar în aprilie 2023, ea a născut doi băieți gemeni pe nume Perseus și Elijah.

Medicii aveau să descopere că perechea de gemeni care s-a născut în 2023 și fetița care s-a născut în 2018 sunt, de fapt, tripleți. Toți cei trei copii s-au format ca embrioni în aceeași zi, în noiembrie 2016, iar asta înseamnă că sunt tripleți, chiar dacă s-au născut la mai mult de cinci ani distanță.

Sursa

De ce unii copii încep să vorbească mai devreme: Concluzia surprinzătoare dintr-un studiu realizat de cercetători

Anii premergători vârstei școlare sunt fundamentali în dezvoltarea limbajului, marcând o perioadă de învățare accelerată și diversificată. În ciuda acestei ferestre critice de oportunitate, ritmul la care copiii încep să vorbească variază enorm. Unii micuți debutează în arta conversației devreme, în timp ce alții își iau timpul, stârnind curiozitatea specialiștilor.

Căutând răspunsuri: studiul care luminează misterul

Elika Bergelson, de la prestigioasa Universitate Harvard, a condus un studiu împreună cu o echipă de psihologi din întreaga lume, urmărind să descopere ce determină aceste diferențe. Analizând comportamentul a 1.001 copii sub patru ani, cercetătorii au avut parte de rezultate neașteptate: nu există o corelație directă între cantitatea de vocalizări ale copilului și factori precum genul, statutul socio-economic sau expunerea la multiple limbi.

Cheia succesului: interacțiunea cu adulții

Contrar presupunerilor comune, studiul care a fost publicat pe Pnas.org a revelat că secretul dezvoltării timpurii a limbajului nu se află în cantitate, ci în calitatea interacțiunilor. Copiii cei mai activi în conversații sunt cei care beneficiază de un mediu bogat în dialoguri cu adulții, indiferent de alte variabile sociale sau economice.

Impactul conversației: mai mult decât cuvinte

Folosind tehnologii avansate, inclusiv microfoane purtabile și algoritmi de învățare automată pentru a analiza datele, studiul a putut să măsoare cu precizie cât de mult vorbesc copiii în funcție de expunerea lor la limbajul adult. Concluzia? Pentru fiecare 100 de cuvinte rostite de un adult, copilul produce în medie 27 de vocalizări în plus, un efect ce se amplifică pe măsură ce copilul crește.

Studiul și răspândirea sa globală: amploarea dialogului în dezvoltarea Copiilor

Extinzându-se pe 12 țări și 43 de limbi, cercetarea subliniază universalitatea acestui fenomen, arătând că fundamentul dezvoltării lingvistice este consistent în diverse culturi și comunități. Această descoperire pune în lumină importanța angajamentului verbal constant al părinților și îngrijitorilor, indiferent de contextul geografic sau cultural.

Înțelesuri mai profunde și studii complementare

Alte cercetări coroborează aceste descoperiri, subliniind că răspunsurile prompte și angajarea în conversații cu copiii, chiar și în stadiile când acesta este doar un bebeluș, pot accelera dezvoltarea limbajului. Studii publicate în reviste de prestigiu precum „Journal of Child Language” și „Developmental Science” confirmă că interacțiunile bogate și diversificate sunt piloni ai învățării lingvistice timpurii.

În concluzie, dialogul constant și interacțiunea cu adulții nu doar că îmbogățesc experiența copilăriei, dar sunt esențiale pentru dezvoltarea abilităților de comunicare. Aceste descoperiri oferă părinților și educatorilor un instrument valoros în sprijinirea dezvoltării limbajului la copii, reiterând ideea că fiecare cuvânt și conversație contează.

sursa: www.playtech.ro

Emoții mari pentru doi părinți. Ce a născut o femeie din Marea Britanie: se întâmplă o dată la 200 de milioane de nașteri

O femeie din Marea Britanie a adus pe lume o pereche de tripleţi identici. Acest lucru se întâmplă o dată la 200.000.000 de nașteri.

A născut tripleți identici

Zahra Amirabadi (28 de ani) şi logodnicul ei, Ashraf Reid (29 de ani), au aflat că vor deveni părinți de tripleți la ecografia făcută la 12 săptămâni de sarcină. Deși ambii aveau gemeni în familie, nu se așteptau ca Zahra să aibă chiar tripleţi.

„A fost un şoc atât de mare, Ashraf a şi înjurat puţin. Apoi, de bucurie, am început să râdem şi să plângem atât de tare, încât nu am putut să văd bine ecografia. Când ne-a spus că sunt tripleți, nu ne-a venit să credem”, a povestit femeia, pentru publicaţia Mirror.co.uk. 

Șansele erau de 1 la 200 de milioane

La început, doctorii ginecologi au crezut că sunt doi băieţi şi o fată, dar în săptămâna a 17-a, gravida a aflat că va naște trei fetițe. Micuțele identice Roya, Adina şi Sefia, au venit pe lume în decembrie 2021. Roya și Adina au împărțit aceeași placentă, iar Sefia a fost singură.

„Am aflat că sunt fete la timp, nu am cumpărat prea multe hainuţe. Când am văzut că seamănă, am cerut să se facă un test, care a arătat că sunt identice. Toate vin din acelaşi ou. Este incredibil”, a spus mama micuțelor.

Femeia a povestit că era obosită constant în timpul sarcinii, dormea ​​chiar două ori pe zi, înainte de a afla că poartă în pântece trei copii.

„Eram atât de mare, îmi era greu să dorm noaptea. În săptămâna a 24-a, doctorul mi-a spus că am în burtă echivalentul unui bebeluş în săptămâna a 37-a”, a mai spus aceasta.

A adus pe lume trei fetițe

Tânăra a mărturisit că ziua în care micuțele au venit pe lume a fost cea mai fericită din viaţa ei: „Am avut planificată o cezariană. Evident, erau şi emoţiile că se vor naşte, dar nu am crezut că va fi aşa de frumos. Am început să plâng cum am auzit-o pe prima dintre ele”.

După ce a născut, Zahra a avut parte de ajutor din partea familiei sale:„Am şase surori şi un frate, aşa că toţi au venit să stea cu mine, când Ashraf s-a întors la muncă. E încă nebunie, dar lucrurile s-au mai liniştit, acum că fetele au început să doarmă mai mult”.

Nata Albot se retrage de pe lista partidului PAS pentru anticipatele din 11 iulie
Articolul anterior
,,Noi așteptăm un copil”. Anastasia Kostenko, însărcinată cu al treilea bebeluș
Articolul următor