Școlile se deschid și cei mai mulți dintre elevi vor participa fizic la cursuri. În contextul actualei pandemii, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat recomandările privind purtatul măștilor de protecție de către copii.
Copiii sunt mai puțini susceptibili să facă forme grave de COVID-19, de cele mai multe ori simptomele lor în urma infecției cu SARS-CoV-2 fiind ușoare. Deși în grădinițe și școli trebuie luate măsuri sporite de igenizare și prevenire a infectării (de exemplu, copiii vor sta la distanță unul de altul în bănci și vor evita contactele cu elevi din clase diferite), este dificil mai ales pentru copiii mai mici să nu ia contact unii cu alții.
Copiii trebuie să poarte mască?
Această decizie depinde de evaluarea riscului: de exemplu, de cât de multe persoane bolnave de COVID-19 sunt în comunitatea respectivă și dacă există elevi sau profesori care au anumite afecțiuni care le cresc riscul de a face o formă severă de COVID-19.
OMS nu recomandă purtarea măștii de protecție de către copiii cu vârste sub 5 ani, această abordare luând în considerare țintele de dezvoltare a copiilor, provocările legate de complianța acestora cu purtatul măștii precum și cu nivelul de autonomie al acestora necesar pentru utilizarea adecvată a măștii.
OMS precizează că pentru copiii cu vârste între 6 și 11 ani, în anumite circumstanțe, poate fi indicat să poarte mască de protecție în locuri unde există o transmitere pe scară largă a virusului sau în cazul în care copiii intră în contact direct cu vârstnicii sau cu alte persoane cu risc mare de a dezvolta o formă gravă a bolii COVID-19 dacă se infectează cu SARS-CoV-2.
De asemenea, OMS recomandă ca acei copii care au vârste de 12 ani și peste să poarte masca în aceleași condiții ca adulții, în special atunci când nu se poate garanta o distanță de cel puțin un metru față de alte persoane și dacă există o transmitere pe scară largă în zonă. Experții spun că adolescenții pot juca un rol mai activ în transmitere decât copiii mai mici.
Conform îndrumărilor specialiștilor, pentru copiii de orice vârstă cu tulburări de dezvoltare, dizabilități sau alte afecțiuni specifice de sănătate care ar putea interfera cu purtarea măștilor, utilizarea acestora nu ar trebui să fie obligatorie.
De asemenea, OMS recomandă profesorilor să nu le ceară copiilor să poarte măști atunci când fac sport, aleargă sau se joacă, pentru a nu le compromite respirația, dar subliniază importanța păstrării unei distanțe adecvate și a limitării numărului de copii care se joacă împreună.
Pentru copii este ceva mai greu decât pentru adulți să înțeleagă că trebuie să poarte mască sau că nu trebuie să o atingă. Din acest motiv, e bine ca părinții să pregătească din timp copilul în ceea ce privește purtarea măștii și să îi modeleze comportamentul acasă, într-un cadru cu risc scăzut de infectare, pentru ca, odată întors la școală, copilul să reușească să poarte masca pentru o lungă perioadă de timp.
Copiii care sunt în stare bună de sănătate pot purta o mască non-medicală: acest tip de mască împiedică virusul să fie transmis altor persoane în cazul în care copilul este infectat, dar asimptomatic. Părinții trebuie să se asigure că masca pentru copil are dimensiunea corectă și îi acoperă suficient nasul, gura și bărbia.
Copiii cu afecțiuni de sănătate subiacente, cum ar fi fibroza chistică, cancerul sau imunosupresia, ar trebui, după o consultare cu medicul, să poarte o mască medicală: aceasta controlează răspândirea virusului și îl și protejează pe purtător și este recomandată oricui are un risc mai mare de a se îmbolnăvi grav de COVID-19.