Povestea lui a uimit lumea întreagă. David Vetter a fost supranumit şi „băiatul balon”. A suferit de o boală gravă care, în final, i-a adus moartea. Nici viaţa lui nu a fost uşoară, nici a părinţilor care nu şi-au putut atinge copilul, nu l-am putut îmbrăţişa sau săruta.
S-a născut în septembrie 1971 în Texas, Statele Unite. Viaţa lui şi a familiei nu a fost deloc uşoară. Micuţul David Vetter avea imunodeficienţă severă combinată (SCID), iar un germen îl putea ucide. Acesta mânca, se juca, a şi învăţat, dar totul se petrecea complet diferit deoarece era închis în camere de plastic, în baloane de plastic care îl fereau de mediul exterior, de bacterii, de germeni.
Se ştie despre copiii născuţi în familia Vetter că sufereau de boli genetice. La vârsta de 7 luni, primul fiu al soţilor Vetter a murit din cauza unei boli autoimmune rare, SCID. Este o boală periculoasă, corpul nu dezvoltă imunitate.
Medicii din SUA i-au fost aproape micuţului în cei 12 ani de viaţă, nici măcar o secundă nu a fost lăsat supravegheat, astfel încât ei au încercat să găsească o soluţie salvatoare. S-au gândit să ii facă transplant de măduvă de la sora lui, dar până atunci copilul să trăiească izolat, într-o cameră sterilă. Din păcate, celălat copil al familiei nu a avut măduva osoasă compatibilă.
În toţi anii de viaţă, David Vetter a stat închis în camere de platic sterilă, tot ce primea în interior era atent dezinfectat, ba chiar când era bebeluş a fost botezat cu apă dezinfectată. Primea jucării, cărţi sau alte obiecte în camera lui, toate acestea trecând printr-un proces atent şi dificil: erau expuse unui şoc termic, după care erau aerisite timp de 1-7 zile, pentru ca nici un microb să nu poată ajunge în camera copilului.
Cel mai dureros era că mama nu îşi putea săruta copilul, nu îl putea îmbrăţişa, ajungea la el doar prin intermediului unor mănuşi cu care era prevăzută camera de polietilenă.
David Vetter a primit cel mai frumos cadou când avea aproximativ 6 ani: costumul de scafandru făcut de NASA. La început băieţelul nu a vrut să-l îmbrace, deoarece credea că este plin cu microbi… Însă ulterior el l-a îmbrăcat şi pentru prima dată în viaţă a putut ieşi la plimbare şi face mai mult de 6 paşi într-o direcţie. După aceasta NASA a publicat un articol despre experienţa construirii unui asemenea tip de costum. Statul american cheltuise deja 1.3 milioane de dolari pentru David, scrie realitatea.net.
A fost operat la 12 ani
Părinţii şi-au dat acordul ca fiul lor să fie operat deşi măduva osoasă a surorii nu era bună pentru David,. Intervenţia a avut un final tragic. În măduva osoasă a surorii lui David stătea ascuns virusul Epstein-Barr, dar medicii la acel moment nu cunoşteau acest lucru. Acest virus îl are aproape fiecare om, însă sistemul imunitar nu-i permite să se dezvolte. Însă David nu avea sistem imunitar, notează aceeaşi sursă.
Băieţelul a fost conştient după operaţie, dar nu se simţea bine: „Mamă, nu cred că funcţionează. Sunt obosit. De ce nu scoatem toate tuburile astea şi să mergem acasă?”. După intervenţia chirurgicală, mama lui David s-a putut atinge de el pentru prima dată în viaţă. Înainte să se stingă din viaţă, David le-a spus tuturor: „Vă iubesc pe toţi!”. Au fost ultimele lui cuvinte. David a murit pe 22 februarie 1984.
Astăzi există un tratament, 14 din 16 copii cu această afecţiune duc o viaţă normală.