Problemele dentare din timpul sarcinii!

Secretul unei danturi sănătoase în timpul sarcinii şi alăptării  se ascunde în igiena regulată a cavităţii bucale.

separator

Petru Goriuc,
medic stomatolog,
Centrul stomatologic „Astralis Dent”

Iar în cazul apariţiilor unor mici probleme stomatologice, sfatul şi intervenţia specialistului îţi pot salva dantura.

Sarcina influenţează apariţia cariilor?

Desigur femeile gravide sunt predispuse la apariţia cariilor. Uneori, poţi bea suplimente de calciu, consuma kilograme de brânză, dar acestea să nu se asimileaze în organism şi astfel se produce o carenţă de calciu. Prin urmare, numărul cariilor poate crește. Numai o igiena orală corectă îţi poate salva dinţii. Iar îndată ce observi caria, adresează-te stomatologului, pentru că un început de carie poate fi tratat cu uşurinţă. Iar dacă este nevoie de o intervenţie mai complicată cu implicarea anestezicului, evit-o în primul trimestru de sarcină. Stomatologul cu siguranţă, în dependenţă de starea dintelui, va amâna procedurile mai complicate şi va interveni mai târziu, atunci când sănătatea copilului nu va fi pusă în pericol.

Sensibilitatea gingiilor, gingivita şi infecţia cronică

Printre efectele adverse ale schimbărilor fiziologice hormonale din timpul sarcinii este şi fragilitatea ţesutului conjunctiv, care duce la apariţia sângerării gingivale. Iar gingivita (inflamaţia gingiilor) este o patologie întâlnită frecvent la gravide. Şi ca orice infecţie cronică, este periculoasă pentru gravidă.

Trebuie să ştii că uneori sarcina duce la apariţia gingivitei (gingivita gravidelor), iar lipsa igienei corespunzătoare a cavităţii bucale duce la agravarea ei. Odată cu naşterea copilului gingivita gravidelor dispare.

Am „ greţuri matinale”, ce fac cu dinţii mei?

Unele gravide, din cauza „greţurilor matinale”, nu pot repescta igiena dentară, iar depunerile dentare agravează gingivita şi pot duce la apariţia parodontitei. Există soluţii şi în acest caz, important este să-ţi pese de tine şi de copil.

Primul pas este să schimbi pasta de dinţi cu una fără arome şi miros. Dacă ideea de a te spăla pe dinţi îţi provoacă greaţă, încearcă clătirea zilnică a gurii cu apă în care ai pus bicarbonat de sodiu sau apă de gură, important este să consulţi un stomatolog care poate depista o carie la timp şi o poate trata fără intervenţii majore.

După ce perioada de toxicoză a trecut, poţi reveni la un regim normal de îngrijire a dinţilor, nu înainte de a face o procedură de igienă profesională la medicul stomatolog. Aceasta include curăţarea profundă a dinţilor cu air-flow – cu ajutorul unui jet puternic de aer, apă şi un praf special elaborat, medicul curăţă depunerile dentare în locurile greu accesibile pentru o perie obişnuită. Procedura în sine nu are acţiune negativă asupra smalţului şi nu conţine compuşi chimici nocivi, în plus, crează senzaţia de albire a dinţilor.

Mai rău – vărsăturile afectează smalţul dinţilor

Atunci când vomiţi, sucul gastric influenţează pH-ul cavităţii bucale care devine foarte agresiv pentru dinţi. Iar expunerea regulată a dinţilor la aciditate distruge smalţul dinţilor. Medicii recomandă ca, după fiecare vărsătură să clăteşti gura cu apă în care ai pus bicarbonat de sodiu pentru a neutraliza acidul.

Igiena corectă a cavităţii bucale

  • Periază minim 3 minute dinţii şi fă mişcări corecte cu peria pentru a ajunge în spaţiile interdentare.
  • Clăteşte cavitatea bucală cu apă de gură, după fiecare masă.
  • Foloseşte aţa dentară.

Dieta pentru dinţi sănătoşi

  • Alimentaţia raţională bogată în Ca şi P (lapte, legume, fructe) precum şi în vitaminele A, B, C, D.
  • Evită dulciurile, deşi „poftele” din timpul sarcinii sunt de obicei orientate către ele.
  • Nu consuma băuturi carbogazoase.

Proceduri stomatologice care trebuie să le eviţi

  • Albirea dinţilor
  • Radiografie stomatologică

Adresa noastra: str. Petru Rares 36
Tel: +373 22 60 23 32
Tel. fax: +373 22 83 00 34
Mob: 373 68 25 02 50
E-mail: corina.astralis@gmail.com
www.astralis-dent.md

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare de 20,46 milioane lei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că astăzi, 4 aprilie, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale.

Valoarea totală a indemnizațiilor a atins suma de 20,46 milioane lei, transmite Știri.md.

Beneficiarii pot ridica banii după ce plățile sunt procesate prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, CNAS îndemnă părinții, după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova, pentru a beneficia de indemnizații din orice colț al lumii.  

Pentru mai multe detalii, doritorii sunt îndemnați să telefoneze la Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777, alegând opțiunea necesară.

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

Credeai că dacă ai un stil de viață sănătos, faci sport și te simți tânără, atunci și ovarele tale rămân tinere?

Multe femei cred că, dacă încă nu sunt la menopauză, oricând vor putea apela la o procedură de fertilizare in vitro și ea va fi cu succes. Realitatea este însă puțin alta.

Diana Al Faraj, medic reproductolog: „Studiile arată că vârsta noastră biologică a scăzut cu aproximativ 10 ani. Adică, femeile care au acum 40 de ani, din punct de vedere metabolic și fiziologic se aseamănă cu  femeile de 30 de ani din trecut. Asta se datorează progreselor din medicină, dar și condițiilor de viață actuale.

În cazul fertilității, lucrurile stau altfel. Femeile se nasc cu un număr fix de ovocite, care permanent se consumă și nu se mai regenerează. Calitatea lor scade odată cu vârsta, la fel și șansele de reușită a procedurilor de fertilizare. Vedem acest lucru din ratele de succes a fertilizării in vitro:

  • până la 35 de ani rata de succes FIV este de 50-60%;
  • la 40 de ani scade sub 20%;
  • după 42 de ani șansele sunt de sub 5% cu ovocite proprii.

Așadar, chiar dacă ai grijă de sănătatea ta, nu poți opri acest proces natural de îmbătrânire a ovarelor. Totuși, importanța adoptării unui stil de viață sănătos nu poate fi anulată pentru că influențează pozitiv asupra multor alte aspecte ale fertilității. Aici se include: echilibrul hormonal și sănătatea uterină.

Dacă ai peste 35 de ani și îți dorești un copil, nu amâna decizia bazându-te pe diverse mituri! Programează o consultație gratuită la  +(373) 22 40 00 40,  disponibil 24/7 și află mai multe despre fertilitatea ta!

Acum știi! 
La conceperea prin fertilizare in vitro timpul este foarte prețios.

Supă de fasole verde!
Articolul anterior
Problemele cu drogurile și alcoolul l-au doborât! Charlie Sheen se retrage din cinematografie!
Articolul următor
Close menu