Aliona Trifan,
Instructor Bio-Shape
Prezența unei sarcina ne face să fim mult mai atente la tot ceea ce facem, deoarece de noi depinde în mare parte evoluția sarcinii și dezvoltarea normală a fătului. Responsabilitatea asumată implică renunțarea la unele obiceiuri nerecomandate în această perioadă și însușirea altora. Dacă până în momentul conceperii unui copil nu ai practicat un mod de viață sănătos, acum ai obligația să începi. Iar primul lucru indicat este o alimentație diversificată, apoi mișcare echilibrată (plimbări în aer liber și exerciții pentru gravide).
Instructorul Unica Sport, Aliona Trifan, te ajută să-ți fortifici și tonifici mușchii, astfel încât să obții sănătate.
Gabriela Ciubară, graviduța cu burtica de 33 săptămâni, îți va demonstra seria celor 5 exerciții care pot fi practicate la domiciliu.
Exercițiul care antrenează mușchii coapsei interne.
- Începe exercițiul în poziția ortostatică, picioarele fiind depărtate la nivelul umerilor, iar brațele unite deasupra capului.
- Continuă exercițiul prin semigenoflexiune cu genunchii în lateral, extinzând muşchii coapsei interne şi coboară brațele sub burtică. Apoi revino la poziția inițială cu brațele unite deasupra capului.
Repetă mișcare de 10 ori în tempou lent, după care ia o pauză. Ai grijă să inspiri la relaxare și să expiri când efectuezi genoflexiunea.
Exercițiul care antrenează mușchii fesieri.
- Începe exercițiul fiind în poziția patrupedă, cu palmele fixate la sol, iar brațele păstrează-le extinse. De asemenea, ai grijă la porțiunea lombară a spatelui și păstrează curburile anatomice ale coloanei.
- Din această poziție coboară în urmă, așezându-te pe fese. Astfel îți deplasezi întregul corp în urmă, palmele fiind lipite de sol. Continuă exercițiul și revino în poziția inițială, concomitent extinde un picior ridicându-l paralel podelei, simţind contracţia muşchiului fesier. Apoi reia exercțiul, urmând aceleași mișcări doar că schimbi piciorul. Astfel obții o consecutivitate în efectuarea exercițiului.
Repetă mișcare de 10 ori în tempou lent.
Exercițiul care antreanză mușchii pectorali.
- Începe exercițiul fiind așezată, cu picioarele încrucișate în față. Brațele sunt relaxate, unite sub burtică.
- În continuare, păstrând poziția inițială, adu brațele la nivelul pieptului și unește palmele cu degetele în sus. Acum, apasă palmele simțind contracția mușchilor pectorali, reține pentru câteva clipe această poziție, după care relaxează-te, păstrând palmele la nivelul pieptului.
Repetă mișcare de 15 ori, coboară braţele şi ia o pauză.
Exercițiul care extinde mușchii oblici abdominali.
- Începe exercițiul fiind așezată, cu picioarele încrucișate în față. Brațele sunt relaxate, unite sub burtică.
- În continuare fixează palma unui braț la spate pe podea și rotește puțin trunchiul în aceeași direcție, pune palma celuilalt braţ în diagonală pe genunchi. Apoi fixează palma celuilat braț la podea și rotește truchiul după braț în direcţia opusă.
Repetă mișcarea de 10 ori, numără la fiecare rotire, alternând direcţiile.
Relaxarea
- Începe exercițiul fiind așezată, cu picioarele încrucișate în față. Brațele sunt relaxate, unite sub burtică.
- Inspiră și ridică ambele brațe deasupra capului, expiră și revino la poziția inițială.
Repetă de 5 ori, astfel te vei relaxa și vei oxigena sângele.
Text: Rada Baltag