Siropul de tuse nu este recomandat copiilor sub 2 ani. Noi dovezi și indicații ale specialiștilor

Siropul de tuse este adesea prima opțiune a părinților ai căror copii sunt răciți, tușesc, însă, mai nou, specialiștii de la American Lung Association susțin că acesta nu trebuie administrat sub vârsta de 2 ani și în niciun caz fără recomandarea medicului. Conform specialiștilor, tusea din bolile respiratorii banale (răceli în nas şi gât) trece singură, și cu, şi fără tratament, în 2-3 săptămâni, iar siropul de tuse ar avea în acest caz un efect placebo.

Tusea este un simptom adesea întâlnit în cazul răcelilor, dar poate ascunde şi alte afecţiuni, unele mai uşoare, altele, din contra, severe, inclusiv infecția cu noul coronavirus.

Dacă tusea persistă pe termen lung, trebuie să vă adresaţi medicului, care va recomanda analize amănunţite. Dacă tusea este doar deranjantă şi vă gândiţi să apelaţi la siropul de tuse, iată care sunt recomandările specialiştilor!

Opinia medicului Norman Edelman, cercetător la American Lung Association:

,,Nu au existat niciodată dovezi concludente că expectorantele şi produsele pentru supresia tusei ar avea vreun merit, dar oamenii caută disperaţi un remediu şi sunt foarte convinşi că astfel de produse vor avea efect, astfel încât le vor cumpăra indiferent de acest aspect”, spune dr. Edelman.

Este important de subliniat faptul că cercetările realizate în ultimele decade pe acest subiect nu au scos la iveală că aceste produse nu funcţionează, dar nici că au vreun efect benefic.

Din cauza lipsei de dovezi în sprijinul eficienţei siropurilor de tuse şi a riscului, scăzut ce-i drept, de posibile reacţii adverse (convulsii, palpitații, în caz de antitusive chimice), FDA a recomandat ca părinţii să nu le administreze copiilor foarte mici, sub 2 ani, astfel de produse. (vezi aici recomandarea specialiștilor)

În același timp, Academia Americană de Pediatrie recomandă ca acestea să nu fie administrate copiilor sub 6 ani.

Cu toate acestea, părinţii încă apelează la siropul de tuse atunci când cel mic are acest simptom. Într-un sondaj recent a ieşit la iveală că peste 60% din părinţi le dau copiilor sub 2 ani siropuri sau medicamente de tuse.

De ce fac asta? ,,Când copilul e bolnav, ai face orice să îi fie mai bine. Siropul de tuse îţi oferă o senzaţie că faci ceva bine, că deţii controlul. Însă, de cele mai multe ori, tusea dispare de la sine în câteva zile, cu sau fără ajutorul acestor produse. Dar părinţii pun pe seama siropului acest lucru şi continuă să îl cumpere. De fapt, ingredientele din acest sirop nu au niciun efect”, explică medicul.

În schimb, pentru ameliorarea simptomelor de răceală sau gripă la copii sunt indicate spray-urile nazale saline, consumul de lichide (o bună hidratare subţiază secreţiile organismului, uşurează tusea şi curăţarea nasului) sau antitermicele, dar numai la recomandarea medicului!

În cazul copiilor mai mari de 1 an se recomandă mierea de albine, care înmoaie secreţiile şi slăbeşte tusea. Studii recente au arătat că mierea este mai eficientă decât siropurile de tuse din farmacii în ceea ce priveşte reducerea frecvenţei şi severităţii tusei pe durata nopţii.

Dulcele din sirop eliberează endorfine în vecinătatea centrului tusei

Potrivit medicului pediatru Mihai Craiu, siropul de tuse are doar efect placebo. Iată ce spune medicul despre aceste remediu contra tusei:

,,Despre valoarea terapeutică a siropurilor de tuse. Multe studii placebo-controlate privind eficiența diverselor medicamente de tuse administrate la copil au dovedit categoric un efect mediocru. Şi care ține mai mult de percepția părintelui decât de boala copilului. Adică acei părinți care au fost extrem de speriați de tusea copilului şi care au dorit mai aprig o rețetă de sirop de tuse sunt exact acei părinți care au raportat cea mai mare îmbunătățire a bolii copilului la vizita de control. Indiferent ce au primit copiii la vizita inițială : placebo, antihistaminice sau antitusive.

Cifra zilei: 85%. Aceasta este rata de copii care se ameliorează cu siropuri de tuse placebo în cursul unei răceli obişnuite. Cum spunea prietenul meu profesorul Sorin Man – dacă e dulce se ameliorează tusea, orice ar conține, în rest, acel sirop – de la antitusive până la nimic. De ce? Pentru că dulcele eliberează o serie de endorfine în creier, în vecinătatea centrului tusei.

Morala: tusea din bolile respiratorii banale (răceli în nas şi gât) trece singură. Şi cu, şi fără tratament! În 2-3 săptămâni, nu în câteva zile!”, afirmă medicul.

Dar atenție – tusea persistentă sau care se agravează poate semnala mai mult decât o banală răceală, cum ar fi astmul, bronșita sau pneumonia!

Dacă în cazul copiilor a fost stabilit că nu sunt recomandate siropurile până la vârsta de 6 ani, în cazul adulţilor situaţia e un pic diferită. Medicii spun că e în regulă să le luăm dacă ne confruntăm cu tuse, dar să cerem opinia atunci când suferim şi de alte afecţiuni, precum boli de inimă sau hipertensiune.

Tusea care durează mai mult de 7 zile şi care este însoţită şi de alte simptome (febră, oboseală, ameţeli etc.) trebuie investigată la medic, pentru că poate ascunde alte probleme de sănătate, mult mai grave.

,,În locul unui sirop de tuse, puteţi apela foarte bine la ceaiuri îndulcite cu miere”, sugerează dr. Edelman.

Dar nu le daţi miere copiilor mai mici de un an, pentru că poate apărea o intoxicaţie alimentară foarte periculoasă, botulismul.

În concluzie, siropul de tuse nu este nici rău, dar nici bun de ceva. Cel mai probabil, efectul lor este unul placebo, potrivit specialiștilor. Un lucru foarte important: tusea în general este un lucru bun, ajută la eliminarea mucusului şi a altor substanţe din organism, aşa că nu vă grăbiţi să programaţi o consultaţie la pediadru imediat ce copilul are acest simptom, pentru că este perfect normal.

sursa

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Meghan Markle, ținute de zeci de mii de dolari în timpul vizitei în New York. Numai brățara purtată costă 12.000 de dolari
Articolul anterior
Angelina Jolie, primele imagini alături de noul bărbat din viața ei. Fanii sunt încântați
Articolul următor