Tânără însărcinată din Buzău, decedată la 32 de ani după ce s-a îmbolnăvit de Covid-19 și a născut prin cezariană

Imagini pline de durere pe holurile Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Buzău, acolo unde cadrele medicale au păstrat un moment de reculegere în memoria colegei lor, asistenta Adelina Andrei, care a murit, ieri, la vârsta de 32 de ani. Tânăra era infectată cu noul coronavirus și născuse prematur.

Tânăra de 32 de ani a murit, ieri dimineaţă, la Spitalul Panteliomon din Bucureşti, după ce s-a îmbolnăvit de Covid-19 şi a născut prematur, relatează presa din România.

Femeia a intrat în stop cardio-respirator, iar medicii nu au mai putut să o salveze.

Calvarul femeii a început înainte de Crăciun, pe 21 decembrie 2020. Atunci, Adelina, care era însărcinată în 33 de săptămâni, a fost diagnosticată pozitiv cu noul coronavirus.

Tânăra a intrat în izolare şi urma tratament la domiciliu. După mai bine de o săptâmână, pe 30 decembrie, femeia a început să se simtă rău şi a ajuns la UPU Buzău.

După ce a fost evaluată de colegi, tânăra a fost transferată la Maternitatea Buzău.

,,La ora 15:52, pacienta a fost transferată la Maternitatea Buzău în vederea unui consult de specialitate. Medicul obstetrician a consultat şi evaluat pacienta şi a decis ca aceasta să fie transferată la un spital din Capitală. S-a luat legatura cu CNCCI (Centrul National de Conducere si Coordonare a Intervenţiei) în vederea transferului pacientei.

Pacienta a fost transportată la Maternitatea Bucur din București unde a rămas internată. Pacienta a fost examinată de către medici şi s-a decis să fie operată pentru cezariană, copilul rămânând în Maternitate.

După ce a fost operată, pacienta a fost transferată la Spitalul Panteliomon fiind intubată. Starea pacientei s-a deteriorat după operaţia de cezariană, pacienta a intrat în stop cardio-respirator, a fost resuscitată, însă nu a răspuns manevrelor de resuscitare, în cele din urmă declarându-se decesul”, au informat medicii.

Colegii asistentei au transmis un mesaj de condoleanţe.

„Cu profund regret anuntam decesul colegei noastre, in varsta de 32 de ani, Andrei Adelina, asistent medical in sectia U.P.U-SMURD, care a decedat in aceasta dimineata la un spital din capitala. Asistenta Andrei Adelina era angajata S.J.U.Buzau din luna martie 2016. Disparitia fulgeratoare a colegei noastre ne-a marcat pe toti si suntem alaturi de familia indoliata, careia ii transmitem sincere condoleante. DUMNEZEU SA O ODIHNEASCA IN PACE!”, au transmis reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Buzău.

De asemenea, SANITAS Buzău a postat un mesaj de condoleanţe pe Facebook:

„Anuntam cu adanc regret disparitia fulgeratoare a colegei noastre, asistent UPU, Andrei Adelina Steliana… o floare prea tanara si frumoasa pe care Dumnezeu si-a dorit-o in gradina lui, mult prea devreme…

Nu a fost suficienta tineretea si sanatatea ta, ca sa lupte cu acest virus nemilos, Adelina… Ne vom gandi la tine mereu… Suntem alaturi de familia indurerata si ne exprimam sincerele noastre condoleante…Dumnezeu sa te odihneasca, mamico!”.

Jocuri în ziua de Paște pe care copiii le vor adora

Dacă îți este greu să selectezi câteva activități pe care să le propui celor mici în perioada sărbătorilor pascale, îți venim în ajutor cu câteva jocuri de Paște pe care copiii le vor adora. Garantăm!

Vânătoarea de ouă este o activitate clasică cu ocazia Paștelui. Dacă ai posibilitatea să întreprinzi această activitate în curtea bunicilor cu atât mai bine, pentru cei mici să petreacă puțin timp în aer liber. Ascunde câteva ouă de plastic, goale pe interior. Fiecare ou va conține câte o hârtie pe care vei scrie indicii despre locul unde piticii vor descoperi următorul ou. Vânătoarea va duce la descoperirea unei comori. Poate fi o jucărie sau un alt premiu mult dorit. Asigură-te că fiecare copil implicat va primi câte un mic premiu pentru a evita dezamăgirea.

Cursa cu ouă de Paște

Fiecare copil primește câte o lingură de lemn, pentru a evita accidentele. Înainte de a da startul, marchează un traseu. Toți piticii vor parcurge traseul ținând în mână o lingură de lemn, în care au așezat câte un ou fiert. Cine ajunge primul la destinație a câștigat cursa.

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare de 20,46 milioane lei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că astăzi, 4 aprilie, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale.

Valoarea totală a indemnizațiilor a atins suma de 20,46 milioane lei, transmite Știri.md.

Beneficiarii pot ridica banii după ce plățile sunt procesate prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, CNAS îndemnă părinții, după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova, pentru a beneficia de indemnizații din orice colț al lumii.  

Pentru mai multe detalii, doritorii sunt îndemnați să telefoneze la Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777, alegând opțiunea necesară.

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

Vine gerul! Vom avea și zăpadă?
Articolul anterior
Câte cazuri de Covid-19 au fost confirmate astăzi, 7 ianuarie?
Articolul următor
Close menu