Un copil de 9 ani, bătut cu pumnii şi picioarele de colegi, în timpul pauzei. Școala nu s-a implicat

Un elev de 9 ani a ajuns la spital, după ce a fost bătut de doi colegi. Elevii de clasa a III-a se aflau în pauză, când a sunat clopoțelul de intrare la ore. Victima a închis ușa de la clasă, la cererea învățătoarei, însă pe hol mai era un băiat. Acesta s-a enervat când a văzut că i se închide ușa în față, și, împreună cu un alt coleg, l-au bătut pe elev. Copilul s-a lovit cu capul de calorifer.

Incidentul a avut loc într-o școală din județul Arad, România. Grav este că acesta nu este primul incident în care este implicat bietul copil. Școala nu s-a implicat, iar părinții bătăușilor nu au chemați să dea explicații.

 “L-au dat cu capul de calorifer. Cu pumni și picioare l-au lovit în stomac, în față… Au mai fost probleme în clasa I. Venea acasă cu capul spart, cu dinții clătinați, vânat la ochi, îl loveau… El nu este genul să se apere! Stă, săracul, este un copil mai sensibil. Am chemat Poliția și s-a încercat pe cale amiabilă. Am luat legătură și cu mama copilului și a spus că din partea ei să se omoare că nu se bagă”, susține sora băiatului agresat, potrivit stirileprotv.ro.

Copiii nu au spus nimic despre cele întâmplate, însă, după câteva ore, băiatul a început să se simtă rău și i-a cerut profesoarei să-i cheme părinții.

“Băiețelul mânca, când doamna de engleză a intrat în clasă. După aproximativ jumătate de oră, a solicitat doamnei să sune pe mama lui că-l doare burta și acesta a spus mamei că un băiețel l-a lovit cu un pumn în burtă. Așa a aflat și cadrul didactic de ceea ce s-a întâmplat”, afirmă Sorina Vanci, directoarea școlii.

Acum, după aceste scene revoltătoare, primăria din comună a decis să se implice. Cel mai probabil, în zilele următoare, părinții copiilor implicați vor fi chemați la școală, pentru medierea conflictului. Pe de altă parte, părinții bătăușilor vor putea fi trași la răspundere, dacă cei ai copilului lovit se vor adresa și poliției. În multe cazuri, lăsate nepedepsite, violențele în rândul elevilor se repetă.

Jocuri în ziua de Paște pe care copiii le vor adora

Dacă îți este greu să selectezi câteva activități pe care să le propui celor mici în perioada sărbătorilor pascale, îți venim în ajutor cu câteva jocuri de Paște pe care copiii le vor adora. Garantăm!

Vânătoarea de ouă este o activitate clasică cu ocazia Paștelui. Dacă ai posibilitatea să întreprinzi această activitate în curtea bunicilor cu atât mai bine, pentru cei mici să petreacă puțin timp în aer liber. Ascunde câteva ouă de plastic, goale pe interior. Fiecare ou va conține câte o hârtie pe care vei scrie indicii despre locul unde piticii vor descoperi următorul ou. Vânătoarea va duce la descoperirea unei comori. Poate fi o jucărie sau un alt premiu mult dorit. Asigură-te că fiecare copil implicat va primi câte un mic premiu pentru a evita dezamăgirea.

Cursa cu ouă de Paște

Fiecare copil primește câte o lingură de lemn, pentru a evita accidentele. Înainte de a da startul, marchează un traseu. Toți piticii vor parcurge traseul ținând în mână o lingură de lemn, în care au așezat câte un ou fiert. Cine ajunge primul la destinație a câștigat cursa.

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare de 20,46 milioane lei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că astăzi, 4 aprilie, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale.

Valoarea totală a indemnizațiilor a atins suma de 20,46 milioane lei, transmite Știri.md.

Beneficiarii pot ridica banii după ce plățile sunt procesate prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, CNAS îndemnă părinții, după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova, pentru a beneficia de indemnizații din orice colț al lumii.  

Pentru mai multe detalii, doritorii sunt îndemnați să telefoneze la Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777, alegând opțiunea necesară.

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

Angajații medicali de la Spitalul Clinic Republican, testați la anticorpi după cinci luni de la vaccinare. Rezultatele obținute
Articolul anterior
Maia Sandu, în vizită oficială în Austria, la invitația Președintelui austriac Alexander Van der Bellen
Articolul următor
Close menu