10 copii, intoxicați cu ciuperci în doar trei zile. Medicii bat alarma

De la începutul săptămânii Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 69 solicitări pe motiv de urgențe toxice. În urma intoxicației cu ciuperci au avut de suferit 42 persoane, inclusiv 10 minori.

separator

În perioada 2 – 4 noiembrie curent au fost înregistrate cele mai multe cazuri de intoxicații cu ciuperci în municipiul Chișinău – 11 cazuri; în raioanele Edineț – 6 cazuri; Telenești -5 cazuri și respectiv câte 4 cazuri în raioanele Călărași și Orhei.

Pe 2 noiembrie, o familie cu trei copii minori din satul Leușeni, raionul Telenești, au prezentat semne de intoxicație. Membrii familiei, inclusiv un copil de doar trei ani au consumat la prânz ciuperci culese din pădure, după care s-au simțit rău și au solicitat ambulanța.

În numai 12 minute, echipa SAMU Telenești a sosit la locul solicitării și a acordat primul ajutor calificat părinților și copiilor. Ulterior toți au fost transportați la UPU din cadrul IMSP Spitalul Raional Telenești.

Pe 3 noiembrie, la ora 02:38 a fost solicitat Serviciul de Urgență în sectorul Telecentru al Capitalei pentru o familie cu doi copii minori, a căror stare s-a agravat în urma consumării ciupercilor la cină.

În doar 13 minute, au sosit 2 echipe din cadrul SAMU Centru, dintre care o echipă specializată în reanimarea copiilor. În urma acordării asistenței medicale de urgență maturii au fost transportați la IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, iar copiii au fost internați la IMSP Institutul Mamei și Copilului.

De asemenea a fost înregistrat un caz în seara zilei de 4 noiembrie în raionul Călărași la un grup de patru persoane, care au consumat la masă bucate cu ciuperci și alcool. Ulterior au manifestat semne de intoxicație și au apelat Serviciul de Urgență. În scurt timp la locul solicitării au ajuns echipa PAMU Onișcani și echipa SAMU Călărași, care au acordat asistență medicală de urgență la etapa de prespital. Ulterior pacienții au fost transportați la IMSP Spitalul Raional Călărași.

Specialiștii Centrului de Sănătate Publică atenționează populația asupra faptului că, din cauza mutațiilor genetice, numărul speciilor de ciuperci otrăvitoare crește de la an la an, fenomen care îi derutează chiar și pe cunoscători. Culegătorii de ciuperci trebuie să aibă mai multă experiență, să cunoască la perfecție speciile de ciuperci comestibile și să acorde o atenție sporită.

Intoxicațiile cu ciuperci decurg foarte grav, îndeosebi în rândul copiilor, bătrânilor și asupra celor care au suportat recent boli grave. Este foarte important să ne asigurăm că preparăm și consumăm ciuperci comestibile, preferabil dintre cele care sunt crescute în seră. Simptomatic, intoxicațiile cu ciuperci se manifestă prin grețuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecțiuni hepatice, hipoglicemie, iar după două zile de la ingestie (cu perioada de incubație lungă), apare coma, urmată chiar de deces.

În context, medicii vin cu o serie de recomandări privind prevenirea intoxicațiilor acute cu ciuperci:

  • Nu mâncați și nici măcar nu degustați ciuperci, dacă nu le cunoașteți specia sau înainte de a fi preparate termic;
  • Fierbeți ciupercile în două-trei ape, câte 10-15 minute, schimbând apa de fiecare dată;
  • Nu implicaţi copiii în procesul de culegere a ciupercilor;
  • Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor;
  • Selectați minuțios ciupercile culese înainte de preparare;
  • Nu culegeți ciuperci din locurile prelucrate cu pesticide și ierbicide;
  • Nu procurați ciuperci din stradă de la persoane necunoscute;
  • Nu păstrați timp îndelungat bucatele preparate din ciuperci;
  • Nu păstrați ciupercile marinate și sărate în vase de zinc;
  • Achiziționați sortimente de ciuperci numai din locuri autorizate (depozite alimentare, magazine de tip hiper și supermarket, unități de alimentație publică), locuri în care se comercializează ciuperci cultivate în sere specializate și care prezintă o garanție pentru consumatori, înlăturând astfel riscul de îmbolnăvire.

În cazul în care aveți anumite simptome și suspectați o intoxicație, trebuie să vă prezentați de urgență la medic, pentru a evita anumite consecințe nefavorabile asupra sănătății.

Cum alegi un cuptor încorporabil în bucătăria ta! Tot ce trebuie să știi: tipuri și avantaje
Articolul anterior
Câte luni după infectare produce corpul uman anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2. Studiu
Articolul următor
Alte articole interesante