10 copii, intoxicați cu ciuperci în doar trei zile. Medicii bat alarma

De la începutul săptămânii Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 69 solicitări pe motiv de urgențe toxice. În urma intoxicației cu ciuperci au avut de suferit 42 persoane, inclusiv 10 minori.

separator

În perioada 2 – 4 noiembrie curent au fost înregistrate cele mai multe cazuri de intoxicații cu ciuperci în municipiul Chișinău – 11 cazuri; în raioanele Edineț – 6 cazuri; Telenești -5 cazuri și respectiv câte 4 cazuri în raioanele Călărași și Orhei.

Pe 2 noiembrie, o familie cu trei copii minori din satul Leușeni, raionul Telenești, au prezentat semne de intoxicație. Membrii familiei, inclusiv un copil de doar trei ani au consumat la prânz ciuperci culese din pădure, după care s-au simțit rău și au solicitat ambulanța.

În numai 12 minute, echipa SAMU Telenești a sosit la locul solicitării și a acordat primul ajutor calificat părinților și copiilor. Ulterior toți au fost transportați la UPU din cadrul IMSP Spitalul Raional Telenești.

Pe 3 noiembrie, la ora 02:38 a fost solicitat Serviciul de Urgență în sectorul Telecentru al Capitalei pentru o familie cu doi copii minori, a căror stare s-a agravat în urma consumării ciupercilor la cină.

În doar 13 minute, au sosit 2 echipe din cadrul SAMU Centru, dintre care o echipă specializată în reanimarea copiilor. În urma acordării asistenței medicale de urgență maturii au fost transportați la IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, iar copiii au fost internați la IMSP Institutul Mamei și Copilului.

De asemenea a fost înregistrat un caz în seara zilei de 4 noiembrie în raionul Călărași la un grup de patru persoane, care au consumat la masă bucate cu ciuperci și alcool. Ulterior au manifestat semne de intoxicație și au apelat Serviciul de Urgență. În scurt timp la locul solicitării au ajuns echipa PAMU Onișcani și echipa SAMU Călărași, care au acordat asistență medicală de urgență la etapa de prespital. Ulterior pacienții au fost transportați la IMSP Spitalul Raional Călărași.

Specialiștii Centrului de Sănătate Publică atenționează populația asupra faptului că, din cauza mutațiilor genetice, numărul speciilor de ciuperci otrăvitoare crește de la an la an, fenomen care îi derutează chiar și pe cunoscători. Culegătorii de ciuperci trebuie să aibă mai multă experiență, să cunoască la perfecție speciile de ciuperci comestibile și să acorde o atenție sporită.

Intoxicațiile cu ciuperci decurg foarte grav, îndeosebi în rândul copiilor, bătrânilor și asupra celor care au suportat recent boli grave. Este foarte important să ne asigurăm că preparăm și consumăm ciuperci comestibile, preferabil dintre cele care sunt crescute în seră. Simptomatic, intoxicațiile cu ciuperci se manifestă prin grețuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecțiuni hepatice, hipoglicemie, iar după două zile de la ingestie (cu perioada de incubație lungă), apare coma, urmată chiar de deces.

În context, medicii vin cu o serie de recomandări privind prevenirea intoxicațiilor acute cu ciuperci:

  • Nu mâncați și nici măcar nu degustați ciuperci, dacă nu le cunoașteți specia sau înainte de a fi preparate termic;
  • Fierbeți ciupercile în două-trei ape, câte 10-15 minute, schimbând apa de fiecare dată;
  • Nu implicaţi copiii în procesul de culegere a ciupercilor;
  • Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor;
  • Selectați minuțios ciupercile culese înainte de preparare;
  • Nu culegeți ciuperci din locurile prelucrate cu pesticide și ierbicide;
  • Nu procurați ciuperci din stradă de la persoane necunoscute;
  • Nu păstrați timp îndelungat bucatele preparate din ciuperci;
  • Nu păstrați ciupercile marinate și sărate în vase de zinc;
  • Achiziționați sortimente de ciuperci numai din locuri autorizate (depozite alimentare, magazine de tip hiper și supermarket, unități de alimentație publică), locuri în care se comercializează ciuperci cultivate în sere specializate și care prezintă o garanție pentru consumatori, înlăturând astfel riscul de îmbolnăvire.

În cazul în care aveți anumite simptome și suspectați o intoxicație, trebuie să vă prezentați de urgență la medic, pentru a evita anumite consecințe nefavorabile asupra sănătății.

Zaharova: ,,Rusia ar fi deschisă „propunerilor serioase” de pace ale Occidentului și Ucrainei”

Rusia ar lua în considerare „propuneri cu adevărat serioase” din partea națiunilor occidentale și a Ucrainei cu privire la o posibilă încheiere a războiului, potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, relatează CNN.

Više o temi maria zaharova | Telegram.hr

„Am declarat în repetate rânduri că suntem deschiși la propuneri cu adevărat serioase din partea Occidentului și a Ucrainei pentru o soluție politică și diplomatică a crizei, dar limbajul ultimatumurilor este inacceptabil pentru noi”, a scris sâmbătă Maria Zaharova într-o postare pe Telegram.

Zaharova a condamnat oficialii ucraineni, inclusiv pe ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, pentru că nu sunt dispuși să se așeze la masa negocierilor.

Comentariile lui Zaharova vin după ce Kuleba a scris pe Twitter că a discutat cu oficialii chinezi formula de pace în 10 puncte a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Zaharova a numit planul în zece puncte al lui Zelenski „nimic mai mult decât un set de ultimatumuri și cereri de la Rusia care sunt deconectate de realitate” și a susținut că scopul propunerii este „de a realiza capitularea Rusiei cu ajutorul Occidentului”.

Potrivit lui Zaharova, o parte integrantă a unui plan de pace durabil ar trebui să includă abolirea sancțiunilor și recunoașterea internațională a anexării declarate de către Rusia a teritoriilor ucrainene.

În timp ce oficialii ucraineni au spus că vor continua să analizeze posibilitatea negocierilor de pace, Zelenski nu a luat în considerare posibilitatea de a renunța la niciun teren ucrainean și nici de a renunța la eforturile de a adera la NATO și Uniunea Europeană.

Zelensky le-a spus jurnaliştilor în februarie că nu va negocia cu Putin, spunând: „Nu este acelaşi om. Nu este nimeni cu care să vorbesc acolo”.

Cristiano Ronaldo, gol fabulos și gest demn de respect în victoria obținută de Al-Nassr cu Abha

Al-Nassr a câștigat duelul cu Abha, scor 2-1, într-un meci din cadrul etapei cu numărul 21 din prima ligă a Arabiei Saudite. Cristiano Ronaldo a fost la înălțime în acest duel.

Cristiano Ronaldo i-a dat mingea lui Anderson Talisca, care a transformat penalty-ul decisiv

Al-Nassr s-a apropiat la un singur punct de liderul Al-Ittihad, după succesul greu obținut în fața celor de la Abha.

Într-un meci disputat pe teren propriu, gazdele s-au văzut conduse după 26 de minute, atunci când Abdulfattah Adam a deschis scorul din pasa lui Saad Bguir.

Presiunea a crescut în repriza secundă, iar atunci a ieșit la rampă Cristiano Ronaldo. Portughezul a executat o lovitură liberă de la aproximativ 30 de metri și a egalat pentru echipa sa (min 78).

În minutul 86 al partidei, Al-Nassr a primit o lovitură de la 11 metri, iar Cristiano Ronaldo a decis să îi ofere mingea lui Anderson Talisca. Acesta a transformat de la punctul cu var și a stabilit și scorul final al jocului, 2-1. A fost al 14-lea său gol din campionat.

Cristiano Ronaldo are 9 reușite în prima ligă a Arabiei Saudite.

sursa: www.hotnews.ro

Egiptul se confruntă cu o criză economică majoră, o situație atât de gravă încât oamenii se chinuie să-și hrănească familiile și să consume gheare de găină

Egiptul se confruntă cu o criză economică majoră, o situație atât de gravă încât oamenii se chinuie să-și hrănească familiile.

Ultimele sfaturi cu privire la hrană le spun egiptenilor că ar trebui să înceapă să consume gheare de găini – o parte plină de proteină care, de obicei, ajunge să fie mâncată de animale, transmite Protv.ro.

Această recomandare a atras furia față de guvern, scrie BBC.

Multe țări se luptă cu creșterea inflației, însă Egiptul este una dintre cele mai afectate.

Pentru mulți egipteni, alimente care înainte erau de bază, precum uleiul și brânza, acum sunt luxuri inaccesibile. Unele produse și-au dulbat sau triplat prețul în câteva luni.

„Mănânc carne o dată pe lună sau deloc. Cumpăr pui o dată pe săptămână”, a povestit mama a trei copii.

Unul dintre motivele pentru care Egiptul se confruntă cu această criză este faptul că țara se bazează foarte mult pe alimente importate, mai degrabă decât pe agricultura internă.

Anul trecut, lira egipteană și-a pierdut jumătate din valoare față de dolarul american. În ianuarie, când guvernul a devalorizat din nou moneda, acest lucru a dus la creșterea semnificativă a costului importurilor de alimente precum cerealele.

Cum alegi un cuptor încorporabil în bucătăria ta! Tot ce trebuie să știi: tipuri și avantaje
Articolul anterior
Câte luni după infectare produce corpul uman anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2. Studiu
Articolul următor