Cincisprezece paramedici și salvatori palestinieni, inclusiv cel puțin un angajat al Națiunilor Unite, au fost uciși de forțele israeliene și îngropați într-o groapă comună în sudul Gazei, potrivit unui comunicat ONU, citat de publicația The Guardian.

Incidentul a avut loc pe 23 martie în districtul Tel al-Sultan
Conform informațiilor furnizate de Biroul ONU pentru Afaceri Umanitare (Ocha), Semiluna Roșie Palestiniană (PRCS) și lucrătorii de apărare civilă se aflau într-o misiune de salvare a colegilor care fuseseră împușcați mai devreme în acea zi. Vehiculele lor, clar marcate, au fost supuse unui tir intens din partea forțelor israeliene, scrie libertatea.ro

Un oficial al Semilunii Roșii din Fâșia Gaza a declarat că există dovezi că cel puțin o persoană a fost reținută și ucisă, deoarece corpul unuia dintre morți a fost găsit cu mâinile legate.
Împușcăturile au avut loc la o zi după reluarea ofensivei israeliene în zona apropiată de granița cu Egiptul.
Un alt lucrător al Semilunii Roșii aflat în misiune este dat dispărut. „Acum șapte zile, ambulanțele apărării civile și PRCS au sosit la fața locului. Unul câte unul, [paramedicii și lucrătorii apărării civile] au fost loviți. Corpurile lor au fost adunate și îngropate în această groapă comună”, a declarat Jonathan Whittall, șeful Ocha în Palestina.
„Îi dezgropăm în uniformele lor, cu mănușile pe mâini. Erau aici pentru a salva vieți. În schimb, au ajuns într-o groapă comună. Aceste ambulanțe au fost îngropate în nisip. Există un vehicul ONU aici, îngropat în nisip. Un buldozer – al forțelor israeliene – le-a îngropat”, a mai adăugat Whittall.

Reacții internaționale după masacru Philippe Lazzarini, șeful agenției ONU de ajutorare a refugiaților palestinieni (UNRWA), a confirmat că unul dintre angajații săi se numără printre morții găsiți în Rafah.
Forțele militare israeliene au declarat că evaluarea lor inițială a incidentului a arătat că trupele lor au deschis focul asupra mai multor vehicule „care înaintau suspect spre trupele IDF fără faruri sau semnale de urgență”.
Armata israeliană a adăugat că deplasarea vehiculului nu fusese coordonată în prealabil cu Forțele de Apărare Israeliene (IDF) și că zona era o „zonă activă de luptă”.
Semiluna Roșie a contrazis această afirmație, susținând că districtul Tel al-Sultan era considerat sigur, iar deplasarea acolo era normală, „nefiind necesară nicio coordonare”.

Detalii despre atac și recuperarea victimelor
Dr. Bashar Murad, directorul programelor de sănătate al Semilunii Roșii, a oferit detalii tulburătoare despre atac. Potrivit acestuia, unul dintre paramedicii din convoi se afla într-o convorbire telefonică cu colegii săi de la stația de ambulanță în momentul atacului.
„Ne-a informat că a fost rănit și a cerut asistență, și că o altă persoană era, de asemenea, rănită”, a spus Murad.
„Câteva minute mai târziu, în timpul apelului, am auzit sunetul soldaților israelieni sosind la locație, vorbind în ebraică. Conversația era despre adunarea echipei, cu afirmații precum: Adunați-i la perete și aduceți niște legături pentru a-i lega. Acest lucru indica faptul că un număr mare din personalul medical era încă în viață”, a mai adăugat el.
Younis al-Khatib, președintele Semilunii Roșii Palestiniene, a declarat că IDF a împiedicat colectarea corpurilor timp de mai multe zile.
IDF a afirmat că a facilitat evacuarea corpurilor de îndată ce „circumstanțele operaționale” au permis.
„Corpurile au fost recuperate cu dificultate, deoarece erau îngropate în nisip, unele prezentând semne de descompunere”, a declarat Semiluna Roșie.
„Echipele de urgență au fost lovite una după alta”
Jens Lærke, un purtător de cuvânt al Ocha la Geneva, a oferit mai multe detalii despre incident: „Informațiile disponibile indică faptul că prima echipă a fost ucisă de forțele israeliene pe 23 martie, și că alte echipe de urgență și ajutor au fost lovite una după alta pe parcursul mai multor ore în timp ce își căutau colegii dispăruți”.
„Au fost îngropați sub nisip, alături de vehiculele lor de urgență distruse – ambulanțe clar marcate, o mașină de pompieri și o mașină ONU”, a adăugat Lærke.
Semiluna Roșie a numit angajații uciși pe 23 martie: Mustafa Khafaja, Ezzedine Shaat, Saleh Muammar, Rifaat Radwan, Mohammed Bahloul, Ashraf Abu Labda, Mohammed Hilieh și Raed Al-Sharif. Incidentul a fost cel mai mortal atac asupra lucrătorilor Crucii Roșii sau Semilunii Roșii de oriunde din lume din 2017, potrivit IFRC.
„Sunt cu inima frântă. Acești lucrători dedicați ai ambulanței răspundeau la apelul unor răniți. Erau lucrători umanitari. Purtau embleme care ar fi trebuit să îi protejeze; ambulanțele lor erau clar marcate”, a declarat Jagan Chapagain, secretarul general al IFRC.
Potrivit Națiunilor Unite, cel puțin 1.060 de lucrători din domeniul sănătății au fost uciși în cele 18 luni de când Israel și-a lansat ofensiva în Gaza. Aceasta a început după ce luptătorii Hamas au atacat comunitățile din sudul Israelului pe 7 octombrie 2023, ucigând 1.200 de persoane.