25 de fabrici din Moldova au început transformarea pentru a deveni „fabrici inteligente”. Afacerile din industria ușoară, inginerie și a mobilierului au beneficiat de granturi pentru tehnologizarea fabricilor.
Linii de producție automatizate, procese care îmbunătățesc performanța financiară și optimizează costurile, produse mai calitative și mai multă eficiență a muncii. Sunt o parte din rezultatele soluțiilor implementate deja de 25 de companii din sectoarele de producție, care au beneficiat de granturi pentru tehnologizarea, digitalizarea și modernizarea afacerilor.
Prin intermediul programului „Smart Factory”, implementat de Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie în parteneriat cu Asociația Patronală din Industria Ușoară (APIUS), aceste întreprinderi mici și mijlocii din țară au beneficiat de granturi de la 5.000 dolari până la peste 56.000 de dolari pentru a-și îmbunătăți producția prin servicii și mecanisme automatizate dar au obținut și certificări conform standardelor internaționale ISO 9001, 14000 și 45000.
Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului: „O fabrică performantă este o fabrică care plătește bine și face produse calitative. Pentru ca să plătim bine, să mărim salariile, noi avem nevoie de automatizări, de digitalizare, de certificări de calitate și nu în ultimul rând trebuie să asigurăm condiții bune de muncă și să implementăm standarde de calitate, care, mai nou, fac parte din conceptul „fabrici verzi”. Acest program este doar un început. Avem o viziune comună cu Ministerul Dezvoltării Economiei și Digitalizării și ne-am aliat ca să creștem numărul de „fabrici inteligente” în țara noastră până la cifra de 200”.
Marcela Lozovanu, directoare executivă, APIUS: „Programul este bazat pe tehnologie și inovație și este dedicat sectorului și industriei prelucrătoare, un sector foarte important pentru economia țării, cu cifre scalabile, care în timp au crescut foarte mult în competitivitate și export. Vă mulțumim că investiți în dezvoltarea companiilor aici, acasă, creați locuri de muncă și salarii competitive pentru cetățenii țării. Doar împreună putem contribui la dezvoltarea lanțului valoric și a valorii adăugate în industria ușoară.”
Valoarea totală a granturilor oferite până în prezent este de peste 1 milion de dolari, iar împreună cu contribuția fiecărei companii, programul „Smart Factory” depășește un buget total de 2 milioane de dolari.
Steven Fisher, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova: „Inovația și modernizarea pe care le aduceți acum în diferite sectoare contribuie ca Moldova să fie observată și peste hotarele țării, acolo unde industria modei și a textilelor, de exemplu, se dezvoltă bine. Felicitări pentru acei oameni care au creat acest program, care susține prosperitatea Republicii Moldova, ce reprezintă unul dintre scopurile guvernului britanic. Felicitări pentru toți antreprenorii ale căror realizări sunt recunoscute astăzi”.