32 de civili au fost uciși de bombardamentele rușilor în Herson, din momentul eliberării orașului

Cel puțin 32 de persoane din regiunea Herson aflată în sudul Ucrainei au fost ucise de bombardamentele rușilor, de când forțele pro-moscovite s-au retras în urmă cu două săptămâni, a spus sâmbătă șeful poliției ucrainene, transmite Reuters.

Evacuations of Kherson

Forțele Rusiei și-au încheiat retragerea din orașul Herson pe 11 noiembrie, după o perioadă de ocupație de aproape nouă luni. Acestea sunt acum poziționate pe malul stâng al Niprului, de unde au bombardat orașul în mod regulat.

„Bombardamentele zilnice ale rușilor distrug orașul și omoară locuitorii pașnici. Per total, Rusia a ucis 32 de civili în regiunea Herson începând de la eliberarea orașului”, a spus șeful poliței naționale, Igor Klimenko, pe Facebook.

„Mulți oameni se evacuează pentru a căuta refugiu în regiuni mai calme ale țării. Însă mulți rezidenți rămân la casele lor și trebuie să le oferim securitatea maxim posibilă”, a continuat acesta, spunând că poliția a fost încă o dată la datorie în regiune.

Săptămâna trecută, un oficial de rang înalt spunea că Ucraina va începe în curând să evacueze oamenii care vor să părăsească regiunea.

Klimenko a mai adăugat că anchetatorii au înregistrat 578 de crime de război comise de trupele rusești și de complicii acestora din regiune. Moscova neagă în mod obișnuit acuzațiile că forțele sale au abuzat civili.

Vânzările de șampanie au explodat în Dubai și Turcia, acolo unde au fugit mii de ruși. În Rusia s-au prăbușit dramatic

Războiul provocat de Putin în Ucraina a bulversat piețele energetice și alimentare atât din Europa, cât și din întreaga lume, unde prețurile au crescut, atingând valori istorice.

Astfel, ultimele date publicate privind exporturile de șampanie din Franța arată că acestea au explodat în anul 2022 la Dubai și în Emiratele Arabe Unite, dar și în Turcia, acolo unde au fugit zeci de mii de ruși. În schimb, livrările de șampanie franțuzească s-au prăbușit în Rusia, cu 81%.

Producătorii francezi au livrat anul trecut aproape 1,9 milioane de sticle de șampanie în Emiratele Arabe Unite, o creștere de 75%, în timp ce exporturile către Turcia au crescut și ele cu 120%, potrivit cifrelor publicate luna aceasta de Comite Champagne, scrie Bloomberg.

Cifre separate din Trade Data Monitor au arătat că exporturile de șampanie din Turcia către Rusia au crescut cu 182% în 2022.

În urma invaziei, cetățenii ruși au fost liberi să călătorească sau să se mute în Emiratele Arabe Unite și în țările învecinate. Este posibil ca prezența lor să fi avut un impact pozitiv asupra vânzărilor în locuri precum regiunea Golfului, a declarat David Chatillon, co-președintele al Union des Maisons de Champagne.

UE a impus o interdicție a exportului de produse de lux în Rusia în urma invaziei Ucrainei de anul trecut. Dar interdicția se aplică numai mărfurilor care costă mai mult de 300 de euro (323 de dolari), iar sticlele de șampanie costă adesea mai puțin decât atât.

Rusia, care a fost a 13-a cea mai mare piață de export în volume în 2021, a scăzut pe locul 38, după ce transporturile au scăzut cu peste 81% în 2022, arată datele statistice.

Producătorii au livrat în țară aproximativ 435.000 de sticle, față de peste 2,3 milioane în 2021. SUA – 33,7 milioane de sticle, Marea Britanie – 28,1 milioane, Japonia -16,6 milioane, Germania – 12,2 milioane, Italia – 10,6 milioane, Australia – 10,5, Belgia – 10,3 milioane, au fost cei mai mari consumatori internaționali de șampanie venită de la Paris, după Franța.

În schimb, rușii au devenit anul trecut principalii cumpărători străini de proprietăți imobiliare din Turcia și Dubai, deoarece sancțiunile legate de invadarea Ucrainei de către Kremlin i-au determinat să investească în străinătate.

Ei au cumpărat un record de 16.312 de case în Turcia în 2022, conform datelor Institutului de Statistică din Turcia, și au fost clasați pe primul loc în Dubai de firma de brokeraj Betterhomes.

Maia Sandu va merge în Găgăuzia pentru a planta copaci

Preşedintele Maia Sandu va participa sâmbătă la o acţiune de plantare a copacilor care va avea loc în autonomia găgăuză.

Maia Sandu merge să planteze copaci în Găgăuzia

Acest lucru a fost anunţat de secretarul de presă al preşedintelui, Irina Gotişan, transmite Infotag.

Campania de plantare face parte din Programul naţional de extindere şi refacere a pădurilor şi se desfăşoară în toată ţara, iar cetăţenii, agenţii economici şi autorităţile publice sunt încurajaţi să participe, a menţionat Gotişan. 

Potrivit ei, preşedintele nu are programate întâlniri cu conducerea Găgăuziei, astfel că vizita este „o manifestare a unei poziţii civice de îmbunătăţire a calităţii mediului şi de atenuare a efectelor schimbărilor climatice în Moldova”. 

Fotografii uimitoare surprinse în Moldova! În țara noastră au sosit lebede și rațe sălbatice

Pentru că e anotimpul reînvierii și toate păsările migratoare se reîntorc pe meleagurile moldave, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a publicat o serie de fotografii rare cu păsări, surprinse la Cantemir.

Imagini rare cu lebede și rațe sălbatice, surprinse la CantemirPoza: Facebook/Inspectoratul Pentru Protecția Mediului

Din aceste fotografii se poate observa că un stol de rațe sălbatice aterizează pe malul unui lac, unde se află deja câteva lebede, transmite diez.md.

Mai jos regăsiți câteva dintre aceste fotografii.

Un șofer de 82 de ani a omorât doi pietoni, după ce, în urmă cu puțin timp, accidentase un biciclist
Articolul anterior
Vocea României: Trei moldoveni au rămas în concurs și vor lupta pentru marele trofeu
Articolul următor