46 de școli din întreaga țară, inclusiv 16 licee din Chișinău, vor fi renovate termic

46 de școli renovate, condiții mai bune de studii pentru peste 46 de mii de elevi și profesori, economii de circa 50% a consumului de energie vor fi obținute datorită investițiilor de 54,5 milioane de dolari în eficiența energetică a clădirilor publice și modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică. Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul de împrumut dintre țara noastră și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru implementarea Proiectului „Tranziție durabilă prin eficiență energetică în Moldova (STEEM)”. Documentul a fost votat de 58 de deputați, scrie oficial.md.

În cadrul acestui proiect, 46 de școli din întreaga țară, inclusiv 16 licee din Chișinău, vor beneficia de lucrări de renovare care includ izolarea termică a pereților și acoperișurilor, înlocuirea ferestrelor și ușilor, modernizarea sistemelor de încălzire și iluminat. De asemenea, vor fi instalate pompe de căldură și panouri fotovoltaice pentru a spori eficiența energetică și a reduce emisiile de carbon.

Proiectul include și îmbunătățirea eficienței energetice a sistemului de alimentare cu energie termică în clădirile publice, inclusiv în 11 școli, prin instalarea a aproximativ 350 de Puncte Termice Individuale și reconfigurarea rețelei de alimentare cu energie termică din sistemul centralizat. În plus, se vor implementa măsuri de răspuns în situații de urgență.

Proiectul va îmbunătăți condițiile de studiu pentru aproximativ 46.000 de elevi, profesori și personal auxiliar și va aduce economii semnificative de energie. Se estimează că lucrările de renovare și modernizare vor conduce la o reducere de aproximativ 50% a consumului de energie în clădirile vizate.

„În prezent, consumul de energie pentru întreținerea unui metru pătrat de clădiri publice este de două ori mai mare decât media Uniunii Europene, iar această risipă constituie principalul motiv al costurilor ridicate la facturile de energie. Intenționăm să investim în eficiența energetică a clădirilor din sectorul educațional, astfel încât economiile obținute să fie redirecționate către îmbunătățirea calității educației”, a menționat dl Victor Parlicov în cadrul discursului său din Parlament.

Totodată, Acordul va pilota un nou mecanism de finanțare a investițiilor în eficiența energetică prin atragerea creditelor pe termen lung, care vor fi rambursate din contul economiilor de energie.

Proiectul „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova” are un buget total de 54,5 milioane de dolari SUA, dintre care 50 de milioane vor fi acordate sub formă de împrumut de către BIRD, iar 4,5 milioane sub formă de grant, oferite de Fondul Fiduciar Multidonator „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare (M-GROW)”.

Proiectul va fi implementat în perioada 2024 – 2029 și va fi gestionat de UCIPE – Unitatea de Implementare a Proiectelor în Energetică, cu suportul tehnic al Termoelectrica S.A., Centrul Național pentru Energie Durabilă, Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, autorităților publice locale și tuturor instituțiilor beneficiare.

Lingouri din aur nedeclarate, depistate în bagajul unui pasager, la Aeroport

Funcționarii postului vamal Aeroport Internațional Chișinău, în colaborare cu polițiștii de frontieră, au identificat patru lingouri din aur în bagajul unui pasager al rutei Chișinău – Londra, scrie pulsmedia.md.

Acestea erau ascunse printre bunurile personale ale unui nerezident în vârstă de 63 de ani și nu au fost declarate autorităților vamale.

Lingourile au fost ridicate în vederea confiscării, iar persoana este pasibilă de sancționare contravențională, conform prevederilor art. 43¹ și art. 287 alin. (10) din Codul Contravențional al Republicii Moldova.

Atacul masiv cu rachete rusești asupra sistemului energetic ucrainean: Mai multe au survolat ilegal spațiul aerian al țării noastre

Poliția de frontieră anunță că în această dimineață de Crăciun, Rusia a atacat din nou sistemul energetic ucrainean folosind un arsenal întreg de rachete și drone, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Deocamdată nu au fost raportate perturbări în sistemul energetic al Republicii Moldova, care este conectat cu cel din Ucraina. Verificăm suplimentar alte detalii.

Potrivit rapoartelor Poliția de Frontieră informeză că una din rachetele lansate de Rusia a fost observată de o patrulă pe direcția Iampol-Cosăuți. Ulterior, una din rachete ar fi traversat spațiul aerian al Republicii Moldova în zona Otaci-Moghilev Podilsk și a ieșit prin frontiera cu România în zona Dorohoi-Herța.” se arată în comunicat.

Un avion de pasageri s-a prăbușit în Kazahstan. 62 de oameni se aflau la bord. 27 au supraviețuit

Un avion Embraer care zbura din Azerbaidjan spre Rusia s-a prăbușit miercuri în apropierea orașului Aktau din Kazahstan cu 62 de pasageri și cinci membri ai echipajului la bord, au anunțat autoritățile kazahe, transmite Reuters citat de digi24.ro.

ACTUALIZARE 12:30 Cel puţin 32 de persoane au fost salvate, iar operaţiunile sunt în curs de desfăşurare, au anunţat autorităţile kazahe, relatează Reuters. Cu toate acestea, au fost raportate şi decese, inclusiv piloţii aeronavei. „Potrivit informaţiilor iniţiale deţinute de partea azeră, la bord se aflau 62 de pasageri şi 5 membri ai echipajului”, a comunicat Ministerul kazah al Transporturilor într-un comunicat de presă preluat de AFP. La rândul său, Azerbaijan Airlines a precizat că este vorba despre o aeronavă Embraer 190 care „a efectuat o aterizare de urgenţă”. Anterior, agenţia de ştiri Tengrinews preluată de agenţia germană de presă a relatat că 22 de persoane au fost duse la spital. Avionul Embraer 190 a încercat o aterizare de urgenţă la Aktau, în sud-vestul Kazahstanului, după ce s-a ciocnit cu un stol de păsări, a relatat Azertag, citând primele rapoarte ale companiei aeriene. Aeroportul din Groznâi ar fi fost închis din cauza ceţii, forţând aeronava să devieze spre Mahacikala, capitala republicii ruse Daghestan. Aktau, pe ţărmul estic al Mării Caspice, este situat la aproximativ 200 de kilometri de Mahacikala, pe ţărmul vestic. Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis condoleanţe omologului azer Ilham Aliev pentru pierderile de vieţi omeneşti în accidentul de miercuri. „Din păcate, preşedintele Azerbaidjanului a fost nevoit să părăsească Sankt Petersburg (unde a avut loc un summit regional). Putin l-a sunat deja şi şi-a exprimat condoleanţele în legătură cu prăbuşirea avionului azer la Aktau”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Reuters.

ACTUALIZARE 10:45 Autoritățile kazahe au anunțat că 27 de persoane au supraviețuit.

Pe 16 noiembrie, Președinția invită toți cetățenii la marea plantare de arbori
Articolul anterior
”Două într-o singură zi!” Chișinăul condamnă „gestul neprietenos” al Rusiei după ce două drone au încălcat spațiul aerian
Articolul următor