50 de bombardamente executate astăzi de Israel în Fâșia Gaza. Numărul victimelor a crescut, inclusiv în rândul copiilor și femeilor

Cea mai mare operaţiune israeliană din Gaza de la începutul actualei escalade a constat în 50 de salve de artilerie terestră şi bombardamente aeriene executate în decurs de 40 de minute, a informat vineri armata israeliană, transmit EFE, Reuters şi dpa, conform evz.ro.

Atacul a început la primele ore ale zilei asupra unor obiective din enclava Gaza şi a fost realizat din exterior, fără ca trupele să intre pe teritoriul Gazei, a precizat armata, după informaţiile iniţiale care indicau o ofensivă terestră.

La operaţiune au participat 160 de aeronave şi 40 de tancuri, iar raidurile au vizat în special reţeaua de tuneluri de sub Gaza ale militanţilor din mişcarea Hamas, care constituie un fel de “oraş subteran” şi mai sunt cunoscute şi ca “metroul” din Gaza, a mai indicat purtătorul de cuvânt al forţelor de apărare israeliene Jonathan Conricus, citat de dpa.

Nu este clar în ce măsură acest sistem de tuneluri a fost avariat în urma acţiunii. Tunelurile sunt folosite pentru a transporta persoane şi mărfuri în şi către enclava controlată de Hamas, pe fondul restricţiilor impuse de Israel, care consideră Hamas mişcare teroristă.

La rândul său, Ministerul palestinian al sănătăţii a făcut cunoscut vineri că, de la începutul escaladei, operaţiunile israeliene au provocat cel puţin 119 morţi în rândul palestinienilor, între care 31 de minori şi 19 femei, şi 830 de răniţi.

Potrivit armatei israeliene, peste 30 dintre cei ucişi de luni până joi inclusiv erau membri ai miliţiilor palestiniene.

Miliţiile au lansat de la debutul confruntărilor peste 1800 de proiectile în direcţia Israelului, majoritatea fiind interceptate de sistemul israelian antirachetă ,,Domul de fier”. De partea israeliană a fost raportată moartea a şapte persoane, între care un adolescent, un copil de şase ani şi o femeie în vârstă care a căzut în timp ce alerga să se adăpostească de rachete într-un refugiu.

Armata israeliană a mai asigurat vineri că va continua să atace obiective din Gaza şi că “intenţionează” să desfăşoare o ofensivă terestră, fiind “pregătită să facă acest lucru”.

“Nu este ultimul nostru cuvânt şi această operaţiune va continua atâta timp cât va fi necesar”, a subliniat premierul israelian Benjamin Netanyahu într-un mesaj difuzat vineri dimineaţa pe reţelele sociale.

Cele două tabere au intrat în actuala fază de agresiuni pe fondul creşterii tensiunilor legate de accesul la locurile sfinte din Ierusalim şi al demersurilor de evacuare a unor rezidenţi palestinieni din Ierusalimul de est. Situaţia era deja tensionată în rândul palestinienilor, după ce alegerile care urmau să se desfăşoare în mai au fost amânate. Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, a anunţat la sfârşitul lunii trecute amânarea primelor alegeri din ultimii 15 ani în teritoriile palestiniene atât timp cât organizarea scrutinului nu este “garantată” în Ierusalimul de Est, parte a Oraşului Sfânt anexat de Israel.

Forţele israeliene şi ale Hamas au fost angajate în trei războaie, din 2008, cel mai recent, din 2014, soldându-se cu moartea a 70 de israelieni şi 2100 de palestinieni.

Actualele violenţe s-au tradus şi în confruntări între evrei şi arabi israelieni, poliţia raportând arestări şi atacuri în oraşe ca Beersheba, Lod, Netanya şi Tel Aviv. În oraşul Qalansawe au fost informaţii privind incendierea unui post de poliţie. Forţele de ordine israeliene au operat 750 de arestări în Israel, pe parcursul acestor incidente.

De unde are Fâșia Gaza mii de rachete?

Militanții palestinieni s-au folosit de ajutorul oferit de Iran, greșeli israeliene și chiar țevi de canalizare pentru a strânge un arsenal cu mii de rachete, unele cu rază sporită de acțiune, relatează New York Times.

Membrii Hamas introduc pe ascuns componenete de rachete în Fâșia Gaza sau le produc singuri local, ajutați de tehnica furnizată de Iran. În plus se folosesc de conducte de apă și canalizare scoase din așezările israeliene abandonate și de componente de la bombele israeliene care nu au explodat. De multe ori asamblează rachetele ascunși în subteran sau în cartiere foarte populate pe care israelienii ezită să le atace cu bombe.

În ciuda celebrei și mult lăudatei capacități de supraveghere a Israelului și a puterii sale militare net superioare, militanții palestinieni din Gaza au reușit să adune un arsenal impresionant de rachete cu raza de acțiune sporită în cei 16 ani de când Israelul s-a retras din enclava pe care o ocupase după războiul din 1967, relatează New York Times.

Hamas, grupul militant care conduce Gaza din 2007 și nu recunoaște dreptul Israelului de a exista, a transformat arsenalul actual într-o amenințare din ce în ce mai letală, după cum s-a văzut în ultimele zile.

De luni până joi, în doar 4 zile au tras aproximativ 1.800 de rachete în Israel, potrivit IDF. Arsenalul, e adevărat, pălește în comparație cu înzestrarea forțelor aeriene din Israel. Dar pentru israelieni, rachetele reprezintă instrumentele a ceea ce țara lor și multe altele, inclusiv Statele Unite, consideră o organizație teroristă, infiltrată printre cei aproape două milioane de locuitori palestinieni din Gaza. Pentru mulți palestinieni, rachetele simbolizează dreptul lor la rezistență față de ocupația israeliană.

Serviciile de informații israeliene au estimat că Hamas, Jihadul Islamic și alte grupuri militante palestiniene au în jur de 30.000 de rachete și proiectile în Gaza. Rachetele au o rază de acțiune variată și nu au sisteme de ghidare, dar militanții au reușit să-și îmbunătățească acuratețea. Numărul de rachete lansate zilnic de la startul noii runde de lupte este fără precedent.

Și în timp ce majoritatea rachetelor au fost trase spre orașe din sudul și centrul Israelului, rachetele cu rază mai lungă de acțiune au fost lansate către Tel Aviv și Ierusalim.

Acesta este un semn, spun experții, că Hamas nu numai că a reușit să-și completeze arsenalul, ci și-a îmbunătățit și capacitățile. Unii comandanți israelieni au fost surprinși de numărul și raza de acțiune a rachetelor din Gaza. O analiză realizată de Michael Armstrong, profesor la Universitatea Brock din Canada, a constatat o creștere semnificativă a intensității. Luni, în primele ore ale noii runde de confruntări, au fost trase un maxim de 470 de rachete din Gaza, comparativ cu un vârf de 192 de rachete pe zi în 2014 și 312 în 2012. „Încă nu știm dacă Hamas are mai multe rachete cu rază lungă de acțiune sau dacă aleg să folosească mai întâi cele mai bune arme ale lor”, a explicat Armstrong.

Israelul a distrus cu succes multe dintre rachetele lansate până acum cu ajutorl sistemul său de apărare, scutul Iron Dome. Dar un număr din ce în ce mai mare de rachete au lovit teritoriul israelian, unele ucigând oameni. Experții spun că militanții au descoperit că intensitatea tirurilor de rachetă – și direcțiile multiple din care sunt lansate- au expus vulnerabilități în apărarea israeliană. „Se pare că încearcă să suprasolicite sistemul de interceptare al Israelului, care poate face față unui anumit număr de atacuri simultan”, a explica Armstrong.

O mare parte din arsenal o reprezintă rachete cu rază scurtă de acțiune, cunoscute sub numele de Qassams, după aripa militară Hamas. Au o rază de acțiune de aproximativ 10 kilometri și sunt produse evident mai ușor și mai ieftin decât cele cu rază mai lungă de acțiune. Au traiectorii imprevizibile și unele aterizează chiar în Gaza. Rachetele cu rază medie sunt bazate pe un model iranian și rusesc și pot atinge ținte aflate la până la 40 de kilometri, făcând vulnerabile suburbiile din Tel Aviv. Aceste rachete sunt produse în interiorul Gaza.

Rachetele cu rază lungă pot atinge ținte din Tel Aviv, Ierusalim și Aeroportul Ben-Gurion.

Joi, Hamas a susținut într-o declarație că are o rachetă cu o rază de acțiune de 250 de kilometri, care poate ajunge practic în orice loc din Israel.

O moldoveancă a fost agresată sexual în locuința din Italia unde era angajată

Doi români rezidenți în localitatea Bronte, Italia, sunt acuzați de maltratare, vătămare corporală și abuz sexual în grup asupra unei moldovence, care a venit în Italia cu câteva luni în urmă în căutarea unui loc de muncă.

Cazul a ieșit la iveală la începutul lunii aprilie, în urma unei investigații desfășurate de polițiștii din Catania, după ce victima a povestit unei persoane ce i se întâmplă, scrie Rotalianul.com.

Potrivits sursei citate, indivizii sunt un bărbat de 41 ani și o femeie de 37 ani.

Femeia moldoveancă a ajuns la Catania în luna decembrie 2023, însoțită de o persoană care a ajutat-o să găsească un loc de muncă. Așa a ajuns să lucreze ca menajeră în casa celor doi români din Bronte. Ulterior, s-a mutat în locuința lor pentru a se ocupa de treburile casnice și de supravegherea copiilor. Primele săptămâni au trecut în liniște, dar apoi s-a transformat într-un coșmar.

Aceasta a fost supusă unor violențe severe, suferind la un moment dat o fractură la clavicula stângă, ceea ce a dus la o recuperare medicală de 30 de zile. Mai mult ca atât, probele au relevat existența unui incident de abuz sexual, în timpul căruia femeia româncă a înregistrat pe telefonul mobil câteva secvențe. Trei scurte filmări, descoperite de anchetatori, au confirmat acest lucru.

Ulterior, femeia moldoveană a fost plasată într-un centru protejat, iar cei doi indivizi au fost arestați.

Bărbatul român a fost trimis la închisoarea din Piazza Lanza, Italia, iar femeii i s-a permis arestul la domiciliu, cu condiția de a purta brățara electonică, din cauza că este mama unui copil de șase ani.

Dansatoarea Cristina Scarlevschi, îndoliată. Fiul ei s-a stins din viață

Fiul dansatoarei și fondatoarei unei școli de pole dance în Republica Moldova, Cristina Scarlevschi, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut chiar de bloggeriță pe o rețea de socializare.

Fiul bloggeriței a fost diagnostificat la naștere cu microcefalie, afecțiune deosebit de gravă, fără vreun tratament posibil, ce se caracterizată prin dimensiunea mică a craniului. Acest lucru nu a fost observat de medic în timpul ecografiilor, decât în al treilea trimestru, a povestit Cristina Scarlevschi în cadrul unei emisiuni online, conform realitatea.md.

Dansatoarea a născut pe 21 decembrie 2022. A apelat la numeroși specialiști din străinătate, pentru a-și salva copilașul.

Transmitem putere familiei în aceste momente grele!

(foto: Instagram)

Morți și răniți la Odesa, după un nou atac cu rachete balistice

Noaptea trecută, armata rusă a atacat centrul Odesei. Trei persoane au fost ucise, printre care un polițist. Precizările au fost făcute de șeful administrației militare al regiunii Odesa Oleg Kiper. Alte trei persoane au suferit răni, una din ele se află în stare gravă la spital. 

Atacul asupra Odesei a fost efectuat cu rachete balistice, potrivit lui Oleg Kiper. În consecință au fost ucise trei persoane, inclusiv un polițist. Încă trei persoane au suferit răni. 

Primarul de Odesa Ghenadii Truhanov a spus că urmare a atacului au fost avariate clădiri rezidențiale și infrastructura civilă.

Publicația locală Dumskaia a menționat că una dintre cele trei victime, care au suferit răni, se află la spital în stare extrem de gravă. Potrivit sursei, urmare a atacului, a fost avariat inclus oficiul reprezentanței din Odesa a Comisarului Radei Supreme a Ucrainei pentru drepturile omului, transmite Newsmaker

Partea rusă deocamdată nu a comentat atacul. Amintim că, în seara zilei de 29 aprilie trupele ruse au lansat un prim atac cu rachete asupra Odesei. Publicația Dumskaia a scris că urmare a atacului au fost ucise 5 persoane, iar peste 30 au suferit răni, printre acestea – doi copii și o femeie însărcinată.

Ministerul Sănătății: Centrele de vaccinare vor activa și în zilele de odihnă
Articolul anterior
Un asteroid de dimensiuni gigantice va trece astăzi pe lângă Pământ
Articolul următor