500 de oligarhi ruși sunt mai bogați decât întreaga populație a Rusiei, cu o avere cumulată de 640 de miliarde de dolari și reprezentând doar 0,001% din populația rușilor

Rusia lui Putin: 500 de oligarhi și politicieni au la un loc averi mai mari decât tot ce are 99,9% din populația adultă. Cei mai bogați 500 de oligarhi, cu o avere cumulată de 640 de miliarde de dolari și reprezentând doar 0,001% din populație, au mai mulți bani decât 99,9% din populația adultă, sau 114,6 milioane de persoane. Deși Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale din lume, 30% din gospodării nu au gaze și apă, informează o analiză efectuată de www.stiripesurse.ro.

Războiul pornit de Rusia contra Ucrainei i-a prins pe mulți dintre cei mai bogați oligarhi ruși încercând cu disperare să-și pună la adăpost iahturile, simbolul suprem al opulenței, în cele mai îndepărtate sau exotice colțuri ale lumii.

În schimb, războiul, care probabil că va da în urmă cu un deceniu progresul economic al Rusiei, i-a prins pe 20% din ruși fără instalații sanitare cu apă curentă în casă, conform unei anchete publicate în 2020 de Novaia Gazeta, un ziar independent din Rusia închis recent de instituția rusă de cenzură a presei Roskomnadzor.

Statistica oficială, cu date din 2018 bazate pe sondaje (care depind de ceea ce răspunde persoana participantă), spune că în zonele rurale, 30% din gospodării au wc-ul în fundul curții, sau altundeva decât în casă. Kommersant, o publicație financiară oarecum independentă, nota atunci când datele statistice au fost făcute publice că accesul la canalizare este esențial pentru stoparea exodului de la sat la oraș.

Tot statistica oficială mai arată și că peste 35% din populație nu-și permite două perechi de încălțăminte pe an, adică fie iarnă, fie vară, fie uscat, fie ploaie, o treime din ruși poartă aceeași pereche de ghete, scrie Ziarul Financiar.

De asemenea, 10% din familii nu au suficiente venituri pentru a putea pune pe masă carne de orice fel de 3 ori pe săptămână. Iar jumătate din ruși nu-și permit o săptămână de vacanță pe an.

Datele Novaia Gazeta, regăsite și în alte publicații, care citează biroul central de statistică al Rusiei, Rosstat, spun că 35 de milioane de ruși (dintr-un total de 144 de milioane) locuiesc în case sau apartamente fără toaletă interioară, 47 de milioane nu au acces la apă caldă, 29 de milioane nu au apă curentă în locuință și 22 de milioane nu au încălzire centrală. Circa un milion de locuitori de la oraș își fac nevoile pe unde apucă. Peste 10 milioane de persoane nu au acces la apă potabilă.

Deși Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale din lume, 30% din gospodării nu au gaze. Ca un rezumat, arată Rosstat, doar 63% din populația Rusiei beneficiază de serviciile gospodărești dintr-o societate modernă – apă curentă, instalații sanitare, încălzire, gaze și electricitate. Aproape 90% din apa menajeră nu este procesată corespunzător pentru a fi sigură pentru mediul înconjurător și este deversată direct în râuri sau în lacurile mari.

Rezultatul este depopularea masivă a zonelor rurale și concentrarea populației în orașele mari. La sate rămân doar „pensionarii, invalizii și alcoolicii”, scria în 2019 bloggerul rus Oleg Borovschi.

În ceea ce privește situația financiară, 13% din ruși trăiesc în sărăcie, iar cele mai multe din gospodăriile sărace au copii. În medie, 35% din venituri se duc pe plata datoriilor. Dar în cea mai îndătorată regiune, Tyva, procentul este de aproape 80%. Adică oamenii trăiesc, la propriu, pe datorie.

La capitolul superbogați, Rusia stă mai bine. Potrivit Boston Consulting Group (BCG), circa 500 de persoane au averi nete mai mari de 100 de milioane de dolari, iar acestă elită financiară controlează 30% din întreaga avuție a gospodăriilor ruse. Procentul este de trei ori mai mare decât media globală. BCG a calculat aceste date pe baza cifrelor de la banca centrală a Rusie. Analiza mai arată și că cei mai bogați 500 de oligarhi, cu o avere cumulată de 640 de miliarde de dolari și reprezentând doar 0,001% din populație, au mai mulți bani decât 99,9% din populația adultă, sau 114,6 milioane de persoane.

Cazul copilei dispărute la competiția din Strășeni: Poliția a deschis o anchetă

O fetiţă de 10 ani s-a rătăcit în timpul unei competiții sportive organizată în pădurea dintre localitățile Căpriana și Ciobanca, raionul Strășeni. Autoritățile au fost alertate de dispariţia minorei abia spre seară și imediat au început căutările la care s-au alăturat sute de voluntari. După mai multe ore de căutări, fetiţa a fost găsită la 20 de kilometri distanţă de locul dispariției. Poliţia a demarat o anchetă. Mâine, Ministerul Educației și Cercetării va cere explicații de la organizatorii competiţiei şi de la Federația de Orientare Sportivă, scrie tvrmoldova.md.

Competiția sportivă a început la ora 13 și au participat, in grupuri, 150 de copii și 50 de adulți. Fiecare participant avea o hartă cu traseul de deplasare. În jurul orei 16, organizatorii au observat că o fetiță nu a ajuns la finish și s-au inceput căutările. Abia după ora 19 s-a cerut ajutorul la 112. Sute de poliţişti, alături de localnici, voluntari și pădurari, au pornit în căutarea fetiţei. Au fost implicate și drone cu termoviziune. După mai bine 10 ore de la dispariţie, copila a fost găsită de către pompierii voluntari din satul Sireţi, raionul Străşeni.

Radu Budeanu este unul din cei şase voluntari care a auzit strigătele copilei aflată lângă un iaz din apropierea satului Scoreni.

RADU BUDEANU, voluntar: „Noi strigam, strigam. Ea sărmana nu se auzea. Se auzeau zgomote mari de la motociclete. Când am găsit-o, era chiar pe un drumuşor în pădure. Singuri nu ştiam unde ne aflăm. Ea venea în întâmpinarea noastră. Era sărmana cu harta aceea în mână de la concursul ăsta care a fost. Stătea cu ea în mână, întuneric, nu avea nicio lumină. Era speriată fata. A spus că a stat lângă un copac acolo, dar totul bine”.

ALEXANDRU IORGA, viceprimarul localităţii Sireţi, Străşeni: „În apropierea unui iaz de unde se începe localitatea Scoreni, după două ore de căutări, fetiţa a răspuns la strigătele băieţilor. Era în stare bună. Nu era speriată tare, doar că îi era frig, tremura sărmana”.

Voluntarii au anuntat că fetita a fost gasită. Ea a fost predată Poliţiei şi unui echipaj de la Ambulanţă.

A adormit lângă un copac: Noi detalii despre fetița de 10 ani dispărută în pădure în timpul unei competiții

Fetița de 10 ani din raionul Sângerei, care a fost dată dispărută sâmbătă în timpul unei competiții naționale de orientare desfășurate în pădurea dintre Căpriana și Ciobanca, a fost găsită teafără, după ore întregi de căutări. Potrivit Nataliei Mereuță, una dintre persoanele implicate în misiunea de căutare, copila s-a rătăcit în timpul alergării, a obosit, s-a oprit lângă un copac și a adormit. A fost trezită abia după miezul nopții de zgomotul mașinilor și al ATV-urilor Poliției.

Potrivit Nataliei Mereuță, fetița a reacționat doar când a auzit o voce care semăna cu cea a antrenorului său. Familia spune că aceasta fusese învățată să nu interacționeze cu străinii, ceea ce ar putea explica lipsa ei de reacție inițială, transmite Știri.md.

„Andreea a reacționat doar atunci când a auzit o voce care i s-a părut familiară — semăna cu vocea antrenorului ei. Acasă a fost învățată să nu vorbească cu străinii, lucru care ar putea explica de ce nu a răspuns mai devreme la apelurile celor care o căutau”, a povestit Mereuță într-o postare pe rețelele sociale.

Cazul a stârnit un val de reacții, inclusiv critici legate de organizarea competiției și de siguranța copiilor în astfel de evenimente. Cu toate acestea, antrenorii și susținătorii orientării sportive subliniază beneficiile acestei activități pentru dezvoltarea fizică și mentală a copiilor.

„Orientarea sportivă dezvoltă independența, rezistența în situații necunoscute, dar și capacitatea de a lua decizii rapide. Prin acest sport, copiii își antrenează memoria spațială și vizuală, învață să se orienteze și să se adapteze în medii necunoscute — abilități utile în viața de zi cu zi”, a explicat Mereuță, care este și specialist în neurodezvoltare.

Ea a adăugat că această experiență, deși traumatizantă pentru copil și familie, a scos în evidență și importanța solidarității umane.

„Zeci de oameni s-au mobilizat imediat, fără să aștepte o recompensă. Au venit cu lanterne, ATV-uri, cu vocea și inima lor. E o dovadă că avem în jur mulți oameni buni”, a conchis Natalia Mereuța.

Amintim că, o fetiţă de 10 ani s-a rătăcit în timpul unei competiții sportive organizată în pădurea dintre localitățile Căpriana și Ciobanca, raionul Strășeni

Toate subdiviziunile Poliției Naționale au fost alertate, fiind mobilizați zeci de polițiști, localnici, voluntari și pădurari. În operațiune au fost utilizate drone și alte mijloace tehnice. Situația a fost cu atât mai delicată cu cât fetița nu avea la ea telefon sau vreun dispozitiv de localizare.

După ore întregi de căutări intense, fetița a fost găsită în jurul orei 02:30 noaptea, la o distanță de aproximativ 20 de kilometri de la locul dispariției. Copila se afla în pădure și a reacționat la strigătele echipelor de salvare, ieșind singură în întâmpinarea acestora.

FSB-ul rusesc acuză Ucraina că recrutează agenți în Moldova pentru a comite atacuri teroriste în Rusia

FSB afirmă că serviciile de informații ucrainene recrutează moldoveni pentru a fi trimiși în Rusia și a comite acte de sabotaj și terorism, susține serviciul rus de informații, citat de komersant.ru

Astăzi, 14 aprilie, FSB a raportat arestarea a doi cetățeni moldoveni care au colaborat cu Ucraina. Inclusiv, în Samara, Rusia, au fost reținuți doi ruși recrutați de serviciile de informații ucrainene, în Moldova.

În videoclipurile publicate de la interogatoriu, un moldovean susține că în 2024, la instrucțiunile unui „angajat ucrainean din serviciile speciale”, a fotografiat o bază militarădin Crimeea.

Vasilisa și Anatol Mârzenco: Despre statutul de bunici, greșeli iertate, afaceri nereușite și nu doar
Articolul anterior
Dana Marchitan deja știe cum își va convinge feciorul să mănânce sănătos
Articolul următor
Close menu