A fost desemnat cel mai bun film al anului 2023

„Killers of the Flower Moon” a fost desemnat cel mai bun film al anului de National Board of Review, adăugându-se astfel la premiile de început de sezon ale epopeii Osage a lui Martin Scorsese, potrivit apnews.com.

National Board of Review, o organizaţie formată din pasionaţi de film şi academicieni, l-a desemnat miercuri şi pe Scorsese drept cel mai bun regizor, iar pe Lily Gladstone drept cea mai bună actriţă. Acest lucru vine după recentele distincţii acordate filmului şi lui Gladstone de către New York Film Critics Circle şi Gotham Awards.

„Killers of the Flower Moon este o capodoperă uimitoare a unuia dintre cei mai mari cineaşti ai noştri, Martin Scorsese. NBR este mândru să premieze această epopee complexă, importantă şi profund rezonantă ca fiind cel mai bun film al nostru şi pe Scorsese ca cel mai bun regizor”, a declarat Annie Schulhof, preşedintele consiliului, într-un comunicat, transmite ziare.com.

Filmul „The Holdovers”, de Alexander Payne, a fost, de asemenea, premiat de către grup, care i-a desemnat pe Paul Giamatti cel mai bun actor, Da’Vine Joy Randolph cea mai bună actriţă în rol secundar şi scenariul lui David Hemingson cel mai bun scenariu. Acţiunea filmului lui Payne se petrece într-un internat din New England în vacanţa de sărbători din anii 1970.

Fantezia întunecată a lui Yorgos Lanthimos, „Poor Things”, a plecat şi ea cu mai multe premii. Mark Ruffalo a fost desemnat cel mai bun actor în rol secundar, în timp ce scenariul lui Tony McNamara, după romanul din 1992 al lui Alasdair Gray, a fost premiat pentru cel mai bun scenariu adaptat.

Bradley Cooper, starul, co-scenaristul şi regizorul filmului biografic „Maestro”, de Leonard Bernstein, va primi premiul NBR Icon. Premiile vor fi înmânate câştigătorilor în cadrul unei ceremonii care va avea loc la New York la 11 ianuarie, prezentată de Willie Geist.

Printre ceilalţi câştigători se numără: Teyana Taylor („A Thousand and One”), pentru interpretare marcantă; Celine Song („Past Lives”), pentru debut regizoral; „Spider-Man: Across the Spider-Verse”, pentru film de animaţie; „Anatomy of a Fall”, pentru film internaţional; „Still: A Michael J. Fox Movie”, pentru documentar; şi distribuţia filmului „The Iron Claw”, pentru cel mai bun ansamblu.

În plus, Rodrigo Prieto, directorul de imagine al filmelor „Killers of the Flower Moon” şi „Barbie”, va fi premiat pentru realizări remarcabile în domeniul cinematografiei.

Anul trecut, National Board of Review a desemnat „Top Gun: Maverick” cel mai bun film.

Johannes Hahn consideră că Moldova poate deveni membră a UE până în 2030

Comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, este convins că Republica Moldova poate deveni membră a UE până în anul 2030.

Oficialul european a făcut această declaraţie răspunzând joi la întrebările jurnaliştilor în cadrul unei vizite la Chişinău, transmite infotag.md.

„Bineînţeles (Moldova poate deveni membră a UE până în 2030 – „I”). Mai este încă de lucru, dar trebuie să spun că „însoţesc” Moldova de mai bine de un deceniu, am văzut „ascensiuni şi declinuri”, dar acum văd doar o tendinţă pozitivă…. Mai este încă de lucru, dar dacă se face la timp, putem începe negocierile reale şi atunci totul este posibil…. Sunt mai mult decât sigur că totul este posibil”, a spus oficialul.

Hahn este încrezător că Moldova va reuşi să facă munca necesară şi să obţină aprobarea Consiliului UE pentru a putea începe negocierile oficiale. El a spus că „temele” pe care Moldova trebuie să le facă se referă la sistemul de justiţie şi la respectarea principiilor statului de drept.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Moldovenii care au muncit în Spania vor avea dreptul să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații precum pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaş.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Acordul în domeniul securității sociale între cele două țări, semnat la Madrid pe 21 iulie 2022, va intra în vigoare pe 1 iunie curent, transmite ziar.md.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său, în conformitate cu legislația națională.

„Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de acordurile internaţionale în domeniul securităţii sociale la care R. Moldova este parte, persoanele îndreptățite vor depune o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant”, a notat MMPS.

Informații cu privire la țările cu care R. Moldova a încheiat Acorduri de securitate socială, tipurile de prestații stabilite și instituțiilE responsabile de implementarea acestora din partea celuilalt stat contractant, pot fi găsite aici. Totodată, informații utile pentru lucrătorii migranți sunt disponibile pe pagina CNAS, la rubrica Relaţii internaţionale.

Conform datelor oficiale, în prezent în Spania sunt stabiliți circa 22 mii de cetățeni ai R. Moldova. Țara noastră a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 țări: Republica Austria, Republica Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia, Letonia, Grecia, Spania, dintre care 17 sunt deja în vigoare.

Primarul Ion Ceban a lipsit de la evenimentele organizate cu ocazia zilei de 9 mai, fiindcă e plecat în vacanță cu familia

Primarul Ion Ceban lipsește de la evenimentele organizate cu ocazia zilei de 9 mai, fiindcă e plecat în vacanță cu familia. Asta a spus viceprimarul Ilie Ceban, venit să depună flori la Memorialul „Eternitate”, împreună cu echipa de la Primăria Chișinău.

Astăzi, municipalitatea organizează activități tematice și distractive în toate sectoarele Capitalei. Ilie Ceban nu a putut însă da nicio sumă a cheltuielilor suportate, subliniind doar că sunt argumentate în corespundere cu bugetul municipal, transmite tv8.md.

Oficialii de la primărie au venit să depună flori, în memoria celor căzuți în al Doilea Război Mondial, abia după ce Maia Sandu, Igor Grosu și un comisar european plecau de la Memorialul „Eternitate”.

Jurnalista TV8, Viorica Tătaru, a surprins-o pe mama primarului Ion Ceban, Eugenia, care a răspuns evaziv, întrebată de ce fiul ei lipsește de la eveniment: „Eu răspund de mine, nu-s la curent, eu sunt prezentă, o zi bună”.

Iar viceprimarul de Chișinău, Ilie Ceban, ne-a spus că Ion Ceban nu se află în țară, ci în vacanță peste hotare: „Este plecat cu familia într-o vacanță”.

Edilul Capitalei a transmis un mesaj text pe rețelele de socializare, în contextul zilei de 9 mai: „Împreună pentru pace! Suntem poporul care dorește pace acasă și în toată lumea. Suntem pentru unitate și nu dorim să fim divizați. Avem prezentul pentru care trebuie să ne implicăm cu toții, să dezvoltăm țara noastră și, avem viitorul care este în puterea fiecăruia de a-l schimba spre bine. Recunoștință tuturor veteranilor, tuturor celor care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă și să păstrăm în memorie curajul și devotamentul de care au dat dovadă. Astăzi suntem determinați, deschiși și implicați pentru ca parcursul european al țării noastre să unească poporul nostru”. Citește tot articolul pe tv8.md.

Oamenii de știință au identificat o nouă proteină asociată cu demența cu debut precoce. Este boala de care suferă și Bruce Willis
Articolul anterior
Vremea se schimbă treptat: Temperaturile cresc ușor în săptămâna următoare
Articolul următor