A fost sau nu o mare poveste de iubire între Maria Tănase și Constantin Brâncuși? S-au întâlnit o singură dată, la New York

Povestea de iubire dintre Maria Tănase și Constantin Brâncuși a fascinat generații la rând. Faptul că două dintre cele mai mari personalități ale României s-au îndrăgostit nebunește de la prima vedere a aprins imaginația oamenilor. S-a scris mult despre iubirea lor, însă nu întotdeauna adevărul.

Sculptorul Constantin Brâncuși s-a născut la data de 19 februarie 1876 în Hobița, România, și a murit la data de 16 martie 1957 la Paris. Brâncuși a fost pionier al sculpturii abstracte moderne. El a reușit ceea ce puțini sculptori au avut intuiția să facă înaintea lui – a dorit să surprindă în creațiile sale esența lucrurilor, stărilor și sentimentelor. 

Brâncuși a iubit cu aceeași pasiune cu care a creat.

El a trăit de-a lungul anilor numeroase povești de iubire, iar una dintre cele mai cunoscute este cu faimoasa Maria Tănase, „Edith Piaf a României”, care era cu 37 de ani mai tânără decât el.

Poate unul dintre principalele elemente comune ale celor doi artiști, care a și reușit să-i aducă împreună și să ducă la nașterea poveștii lor de iubire, era dragostea lor pentru arta populară românească. Puritatea vieții simple, a țăranului român, le-a insuflat dorința de a crea și de a face cunoscut spiritul românesc în întreaga lume. Devenit un sculptor faimos, Brâncuși trăia la Paris „ca la țară”. Artistul își întâmpina prietenii din înalta societate franceză în atelierul său cu țuică de prune și preparate tradiționale românești, servite în strachini de lut. Și nimic nu îi stârnea mai mult dorul de țară decât cântecele Mariei.

Relația dintre cei doi mari artiști este plină de mister. Petre Pandrea susținea că Maria Tănase și Constantin Brâncuși și-au început povestea de iubire la Paris, atunci când au participat la Expoziția din Paris în anul 1938. Însă „Exposition Internationale des Arts et Techniques dans la Vie Moderne” din Paris a avut loc în anul 1937, iar Maria Tănase nu a participat.

Afirmația că cei doi s-au întâlnit anterior anului 1939, la Târgu Jiu sau la Paris, este falsă”, susține istoricul Stejărel Olaru.

Cei doi artiști s-au întâlnit o singură dată, în 1939, în timpul Expoziției Universale din SUA, iar Stejărel Olaru își bazează afirmația pe o însemnare olografă a artistei aflată la Biblioteca Academiei Române:  „Pe Costache Brâncuși l-am cunoscut la New York și l-am lăsat adormit în «Porumbarul» (cum își denumea el patul adus din atelierul de la Paris). Ploua în ziua aia – m-a rugat să-i cânt și ca să nu-l văd plângând și-a rezemat spinarea de a mea ca să nu-i văd fața. Într-un târziu, trecând prin multe cântece, a adormit. Am lăsat în locul spinării mele o pernă mare ca să nu-l trezesc, i-am sărutat mâna și i-am lăsat o scrisoare pe masă. Mai aveam o oră și trebuia să plec spre țară.”

Cântăreața a vorbit despre întâlnirea cu Constantin Brâncuși într-un interviu acordat în trenul spre Târgu Jiu, în anul 1962, jurnalistei Rodica Florea: ”Era fermecător! Lui nea Costache i-am cântat în atelierul de la New York. Într-un târziu, trecând prin multe cântece, a adormit. A venit războiul și nu l-am mai întâlnit ca să-l adorm din nou în cântec.

Dar la Gorj este prezent în opera lui și-l iert că nu s-a întors, căci traversa pusă de profani peste «Sărutul» din zăvoi ca să-i împlinească opera l-a apăsat pe suflet și l-a rupt de țară. «Columna» – cum i-au denumit-o țăranii, «Scara nesfârșită» – îl poartă către infinit. Opera sa «Sărutul» are tandrețea oltenească, iar „Coloana Infinitului” e zborul sufletului său. «Masa tăcerii» din zăvoiul de pe Jiu reprezintă masa la care artistul își ospăta prietenii în atelierul său.”
Fie că a existat o poveste de dragoste între cei doi, fie că a fost doar o aventură sau pur și simplu o prietenie strânsă, Maria Tănase și Constantin Brâncuși au avut, totuși, în comun o mare iubire – arta autentică, inspirată de valorile românești și spiritul țăranului român.

sursa: www.eva.ro

O cisternă din Republica Moldova s-a răsturnat în România. Șoferul a decedat pe loc

O cisternă cu etanol, înmatriculată în Republica Moldova, s-a răsturnat pe o șosea din România. Accidentul a avut loc astăzi, pe drumul naţional DN2 (E85), la Mărăşeşti, anunță Digi24.ro citând informația oferită de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea.

Potrivit autorităților române, șoferul a fost declarat decedat după ce a fost descarcerat.

„Patru echipaje din cadrul ISU Vrancea intervin cu două autospeciale de intervenţie, o autospecială de descarcerare şi o ambulanţă SMURD, la un eveniment rutier produs pe DN2 – E85, pe raza oraşului Mărăşeşti, în care a fost implicată o autocisternă, înmatriculată în Republica Moldova, încărcată cu etanol. Conducătorul auto a fost descarcerat, din nefericire, echipajul SAJ prezent la faţa locului declarând decesul acestuia”, a precizat ISU Vrancea.

La faţa locului sunt prezente şi două autospeciale ale SVSU Mărăşeşti, precum şi mai multe echipaje de poliţie şi ambulanţă. Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, circulaţia rutieră este oprită pe ambele sensuri de mers, valorile de trafic fiind în creştere. Pompierii acţionează pentru asigurarea măsurilor de prevenire a incendiilor şi curăţarea carosabilul de elementele rezultate în urma evenimentului rutier, respectiv combustibil şi substanţă care s-au scurs din cisternă, pentru reluarea cât mai rapidă a traficului în zonă.

Suspectul principal în cazul morții fetei din Orhei, a fost pus oficial sub învinuire de omor cu circumstanțe agravante

Procuratura Generală anunță că bărbatul din Telenești, suspectul principal în cazul morții fetei din Orhei, a fost pus oficial sub învinuire de omor cu circumstanțe agravante. Potrivit procurorului general interimar, Ion Munteanu, au fost făcute un șir de expertize, inclusiv cea psihiatrică, dar deocamdată nu au fost primite rezultatele. Bărbatul, care până acum nu a făcut nicio declarație pentru procurori, riscă cel puțin 20 de ani de închisoare sau chiar detenție pe viața, transmite TV8.

„La moment este pus sub învinuire pe două capete de acuzare răpire și omor”, spune procurorul interimar Ion Munteanu.

Potrivit lui Ion Munteanu, suspectul este acuzat de omor în circumstanțe agravante, ținând cont că tânără era și însărcinată. Faptă ce se pedepsește cu 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață. Între timp, procedural, au fost dispuse un șir de expertize, inclusiv psihiatrică, pentru a se stabili clar dacă bărbatul era în deplin discernământ când ar fi săvârșit crima. Procurorii mai spun că în continuarea acesta refuză să conlucreze cu anchetă și până acum nu a făcut nicio declarație. Iar la orice întrebare pusă de oamenii legii el spune că… „Își rezervă dreptul de a nu face declarații, se folosește de dreptul de a tăcea”, mai spune procurorul interimar.

Deoarece a rămas fără apărător, a fost dispus un avocat din oficiu, care să-i reprezinte drepturile. Tănăra de 19 ani, însărcinată în șase luni, a dispărut pe 12 aprilie, după ce s-a urcat în mașina suspectului. Momentul fiind înregistrat de o cameră de supraveghere, după care ea nu a mai fost văzută. După 8 zile de căutări, corpul neînsuflețit al tinerei a fost găsit într-o groapă de pe marginea unui pârâu, într-o zonă forestieră, la aproximativ 20 de kilometri de localitatea suspectului, Chițcanii Vechi, Telenești. 

Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, sursele TV8 au spus că pe trupul neînsuflețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. Anterior, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, susținea că căutările au durat atât de mult deoarece inițial polițiștii ar fi mers pe piste greșite pentru că nu au avut din start acces la imaginile de supraveghere din Orhei. 

Viorel Cernăuțeanu a mai declarat că în ziua dispariției, suspectul ar fi dus fata la el acasa, iar a doua zi dimineață, a urcat-o în portbgajul mașinii. Până la automobil ea ar fi ajuns pe picioarele ei. Cel puțin asta se vede pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere în gospodăria suspectului. Bărbatul este plasat în arest preventiv pentru 30 de zile în penitenciar.

Ministrul Alexei Buzu a participat la primul Summit Ministerial de Politici Sociale, dedicat integrării Republicii Moldova și Ucrainei la UE

Primul Summit Ministerial de Politici Sociale, dedicat integrării la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și Ucrainei, a reunit la Kiev mai mulți miniștri din acest domeniu.

R. Moldova a fost reprezentată de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. În cadrul evenimentului, demnitarul de la Chișinău a prezentat progresul principalelor reforme ale Ministerului pe ocuparea forței de muncă și inspecția muncii, pe digitalizare, pe consolidarea sistemului de protecție a copilului și, în special, rezultatele reformei asistenței sociale „Restart”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, evenimentul a fost organizat de ministrul Alexei Buzu împreună cu miniștrii Ucrainei, Lituaniei și Suediei.

Evenimentul a reunit miniștri ai politicilor sociale din 14 țări europene: Ucraina, Moldova, Suedia, Lituania, Cehia, Bulgaria, Țările de Jos, Estonia, Spania, România, Croația, Germania, Norvegia și Franța. Summitul a fost deschis de prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal.

Proprietarul rețelei Darwin a intrat în faliment. Cine deține acum rețeaua?
Articolul anterior
La Comrat a avut loc un nou protest: ,,Așa prețuri nu-s nici în Europa”
Articolul următor