Accidentul violent de la Botanica: Momentul în care salvatorii descarcerează cele două persoane

Intervenția salvatorilor pe șoseaua Muncești în urma unui accident de circulație. În dimineața zilei de 02 aprilie salvatorii din capitală au fost solicitați pentru a efectua lucrări de descarcerare în urma unui accident de circulație, care s-a produs pe șoseaua Muncești nr. 326 din municipiul Chișinău.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 07:42. Potrivit informațiilor înregistrate, accidentul a avut loc cu implicarea unui troleibuz și autovehicul de model Toyota Corolla. Pentru lucrări de descarcerare, la fața locului au fost trimise două echipaje de pompieri.

Ajunși la destinație, aceștia au stabilit că conducătorul auto și pasagerul acestuia au rămas blocați în interiorul automobilului. Salvatorii au reușit să descarcereze ambii bărbați din fiarele autovehiculului avariat. În urma accidentului conducătorul s-a ales cu diverse traumatisme, iar pasagerul a primit fracturi.

Ulterior, aceștia au fost predați serviciului de asistență medicală urgentă și transportați la spital pentru îngrijiri de rigoare. Cauza și circumstanțele producerii accidentului urmează a fi stabilite de specialiști. Potrivit IGSU în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 20 situații de risc. Video:

Accident grav la intrarea în Ialoveni. Un tânăr a ajuns cu mașina într-un șanț

Un accident rutier s-a produs ieri, 18 mai, în jurul orei 12:00, la intrarea în orașul Ialoveni.

Un autoturism Ford, condus de un tânăr de 19 ani, care se deplasa din direcția Hâncești spre Chișinău, a virat pe un drum secundar și a lovit un alt autoturism Renault, condus de un bărbat de 27 de ani, care efectua aceeași manevră, transmite newtv.md.

În urma impactului, tânărul de 19 ani a primit îngrijiri medicale la fața locului.

Ambii conducători auto au fost testați alcoolscopic, rezultatele fiind negative.

Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili toate circumstanțele.

Primăria Chișinău vă invită să sărbătorim împreună Ziua Internațională a Familiei, astăzi, începând cu ora 14:00, în Zona Teatrul Verde din Parcul Valea Morilor

Primăria Municipiului Chișinău vă invită să sărbătorim împreună Ziua Internațională a Familiei, astăzi 19 mai 2024, începând cu ora 14:00, în Zona Teatrul Verde din Parcul Valea Morilor. Recunoaștem importanța familiei și rolul acesteia în dezvoltarea unui mediu social sănătos, motiv pentru care dedicăm această zi consolidării conștientizării asupra problemelor sociale, economice și demografice care influențează familiile.

Data: Duminică, 19 mai Ora: 14:00 Locație: Zona Teatrul Verde, Parcul Valea Morilor, Chișinău

Evenimentul va debuta cu o serie de activități distractive pentru copii, de la jocuri creative până la ateliere de artă și meșteșuguri, între orele 14:00 și 16:00. Ulterior, de la ora 16:00, vă invităm să vă bucurați de un program artistic vibrant, care va cuprinde muzică și dans.

Participarea la eveniment este liberă, fiind o oportunitate perfectă pentru toate familiile de a se bucura de timpul petrecut împreună. Vă așteptăm să petreceți o zi plină de distracție și creativitate, sărbătorind familia în inima capitalei.

Subliniem că Primăria Municipiului Chișinău și-a intensificat eforturile de sprijinire a familiilor prin diverse programe sociale, care includ suport financiar pentru cuplurile care sărbătoresc aniversări semnificative de căsătorie, asistență extinsă pentru familiile cu copii și servicii integrate de asistență specializată pentru copii cu dizabilități și familiile lor. Aceste inițiative evidențiază angajamentul administrației de a promova bunăstarea familiei și de a asigura un mediu sănătos pentru dezvoltarea fiecărui membru al comunității.

Speranța de viață globală ar putea crește cu pâna la 5 ani până în 2050

Cele mai recente constatări din Global Burden of Disease Study (GBD) 2021 prevăd că speranța de viață globală va crește cu 4,9 ani pentru bărbați și cu 4,2 ani pentru femei între 2022 și 2050.

Se așteaptă ca creșterile să fie cele mai mari în țările unde speranța de viață este mai scăzută, contribuind la o convergență crescută a speranței de viață între diverse regiuni geografice. Tendința este în mare parte determinată de măsurile de sănătate publică care au prevenit și îmbunătățit ratele de supraviețuire în cazul bolilor cardiovasculare, COVID-19 și a unei serii de boli transmisibile, materne, neonatale și de nutriție (CMNN), transmite descopera.ro.

Acest studiu indică faptul că schimbarea continuă a poverii bolilor către bolile netransmisibile (NCD), cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, boala pulmonară obstructivă cronică și diabetul, și expunerea la factorii de risc asociați NCD, precum obezitatea, hipertensiunea, dieta neoptimă și fumatul, vor avea cel mai mare impact asupra poverii bolilor în generația următoare.

Speranța de viață globală ar putea crește cu până la 5 ani

Pe măsură ce povara bolilor se schimbă de la CMNN la NCD și de la ani de viață pierduți (YLL) la ani trăiți cu dizabilități (YLD), se așteaptă ca mai mulți oameni să trăiască mai mult, dar cu mai mulți ani petrecuți în condiții de sănătate precară. Speranța de viață globală este prevăzută să crească de la 73,6 ani în 2022 la 78,1 ani în 2050 (o creștere de 4,5 ani).

Speranța de viață sănătoasă globală (HALE), adică numărul mediu de ani pe care o persoană se poate aștepta să-i trăiască în stare bună de sănătate, va crește de la 64,8 ani în 2022 la 67,4 ani în 2050 (o creștere de 2,6 ani).

Pentru a ajunge la aceste concluzii, studiul prevede mortalitatea specifică unei anumite cauze, YLL, YLD, anii de viață ajustați pentru dizabilități (DALY, sau anii de viață sănătoasă pierduți din cauza sănătății precare și a morții timpurii), speranța de viață și HALE din 2022 până în 2050 pentru 204 țări și teritorii.

„În plus față de creșterea speranței de viață în general, am constatat că disparitatea în speranța de viață dintre diferite regiuni geografice se va diminua”, a spus dr. Chris Murray, președinte al Health Metrics Sciences la Universitatea din Washington (SUA) și director al Institutului pentru Evaluare și Metrici în Sănătate (IHME).

„Acesta este un indicator că, deși inegalitățile de sănătate dintre regiunile cu cele mai ridicate venituri și cele cu cele mai scăzute venituri vor rămâne, diferențele se reduc, cele mai mari creșteri fiind anticipate în Africa sub-sahariană”, spune Murray, citat de Medical Xpress.

Cum putem reduce povara bolilor?

Dr. Murray a adăugat că cea mai mare oportunitate pentru a accelera reducerea poverii bolilor la nivel global este prin intervenții de politică menite să prevină și să atenueze factorii de risc comportamentali și metabolici.

Aceste constatări se bazează pe rezultatele studiului GBD 2021 privind factorii de risc, de asemenea publicat în The Lancet. Acest studiu complementar a constatat că numărul total de ani pierduți din cauza sănătății precare și a morții timpurii (măsurat în DALY) atribuibil factorilor de risc metabolici a crescut cu 50% din 2000.

Studiul prezintă și diverse scenarii alternative pentru a compara potențialele rezultate de sănătate dacă diverse intervenții de sănătate publică ar putea elimina expunerea la mai multe grupuri cheie de factori de risc până în 2050.

„Am prevăzut diferențe mari în povara globală DALY între diferite scenarii alternative pentru a vedea ce anume are cel mai mare impact asupra datelor noastre privind speranța de viață și prognozele DALY”, a spus dr. Stein Emil Vollset, autor al studiului, care conduce Unitatea de Colaborare GBD la Institutul Norvegian de Sănătate Publică.

„La nivel global, efectele prevăzute sunt cele mai puternice pentru scenariul ‘Riscuri comportamentale și metabolice îmbunătățite’, cu o reducere de 13,3% a poverii bolilor (număr de DALY) în 2050 comparativ cu scenariul ‘de referință’ (cel mai probabil)”, spune Vollset.

De ce crește speranța de viață globală?

Autorii au rulat, de asemenea, două scenarii suplimentare: unul concentrat pe medii mai sigure și altul pe nutriția îmbunătățită a copiilor și vaccinare.

„Deși cele mai mari efecte în povara globală DALY au fost observate în scenariul ‘Riscuri comportamentale și metabolice îmbunătățite’, am prevăzut, de asemenea, reduceri ale poverii bolilor din scenariile ‘Mediu mai sigur’ și ‘Nutriția și vaccinarea îmbunătățită a copiilor’ dincolo de prognoza noastră de referință”, a spus Amanda E. Smith, director adjunct al diviziei de prognoză la IHME.

„Acest lucru demonstrează necesitatea continuării progresului și alocării resurselor în aceste domenii și potențialul de a accelera progresul până în 2050”, spune ea.

„Există o oportunitate imensă pentru noi de a influența viitorul sănătății globale prin anticiparea acestor factori de risc metabolici și alimentari în creștere, în special pe cei legați de factorii comportamentali și de stil de viață, cum ar fi glicemia ridicată, indicele de masă corporală ridicat și hipertensiunea”, a concluzionat dr. Murray.

Accident în capitală. Un șofer a distrus aleea de pe bulevardul Grigore Vieru proaspăt renovată
Articolul anterior
România este țara în care companiile din Republica Moldova exportă cel mai mult vin îmbuteliat
Articolul următor