Acord istoric. SUA și UE purced la ieșirea Europei de sub dependența energetică față de Rusia

Statele Unite vor depune eforturi pentru a furniza 15 miliarde de metri cubide gaz natural lichefiat (GNL) pe piețele UE în acest an, ca parte a unui nou acord anunțat vineri la Bruxelles, care își propune să reducă dependența energetică a Europei de gazul rusesc în contextul agresiunii Federației Ruse în Ucraina. Obiectivul pe termen lung ar fi de a asigura până în 2030, aproximativ 50 de miliarde de metri cubi pe an de GNL suplimentar din SUA, scrie Reuters.

Liderii Uniunii Europene au susținut vineri planurile de a cumpăra gaz în comun și au obținut un angajament din partea Statelor Unite de a le furniza mai mult GNL, ambii pași menind să ajute blocul să se confrunte cu criza energetică accentuată de invazia Ucrainei de către Rusia.

Șefa Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a spus că acesta este „un pas mare” către reducerea dependenței energetice a blocului de Rusia.

„Ne unim pentru a reduce dependența Europei de energia Rusiei”, a declarat președintele american Joe Biden reporterilor la Bruxelles, în timp ce a anunțat acordul. „Nu ar trebui să subvenționăm atacul brutal al lui Putin asupra Ucrainei”.

Însă, deocamdată, liderii blocului nu au ajuns încă la un consens cu privire la interzicerea importurilor de petrol și gaze rusești și cu privire la propunerile Spaniei și altora de a limita prețurile la energie pentru consumatori.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, cel mai mare furnizor de gaze din Europa a dus prețurile la energie și așa înalte la niveluri record. Totodată, asta a determinat UE să se angajeze să reducă utilizarea gazului rusesc cu două treimi în acest an, prin creșterea importurilor din alte țări și stimularea energiei regenerabile.

„Factura la energie este nebunește de mare… și acea factură trebuie să scadă și putem face asta ca țări europene dacă lucrăm împreună”, a declarat premierul belgian Alexander De Croo.

„Asta înseamnă să cumpărăm benzină împreună… și să punem în aplicare un fel de frână de mână pentru a avea un plafon de preț atunci când prețurile sunt prea mari.”

Prim-ministrul sloven Janez Jansa a declarat că toate țările susțin achizițiile comune de gaze pentru a îmblânzi prețurile.

„Există o soluție”, a spus el la sosirea la summit. „ea prsupune achiziții europene comune, logistică comună, utilizarea în comun a capacității de stocare a gazelor.”

Planul propus de premierul sloven a fost discutat de Comisia Europeană miercuri. CE a spus că este pregătită să conducă negocierile de punere în comun a cererii și căutarea de gaz înainte de iarna viitoare, după un model similar prin care blocul a cumpărat vaccinuri împotriva COVID-19 în numele statelor membre.

Rusia asigură la moment 40 la sută din necesarul de gaze al UE și mai mult de un sfert din importurile sale de petrol.

Statele membre ale Uniunii Europene nu sunt la fel de solidare în privința impunerii unui embargo total pentru importurile de petrol și gaze din Federația Rusă, așa cum au procedat Statele Unite.

Cei cei mai dependenți de această aprovizionare sunt reticenți în a face acest pas care ar putea avea un impact major asupra economiilor lor.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Germania, Ungaria și Austria sunt printre cele mai reticente în ce privește impunerea unei interdicții asupra importurilor de petrol și gaze din Rusia.

Acțiunile din ultima lună ale Americii și ale Europei echivalează cu o consolidare majoră de forțe a coaliției de democrații conduse de SUA pentru a pedepsi și descuraja Rusia în timp ce aceasta își continuă războiul împotriva Ucrainei. În ultimele patru săptămâni s-a văzut o unitate aproape fără precedent a țărilor democratice pentru a impune costuri Federației Ruse și pentru a oferi ajutor victimelor agresiunii acesteia în Ucraina.

Prima semi-finală Eurovison 2024: Vezi care sunt cele 10 țări calificate în finala concursului

Deși a avut o prestanță memorabilă, Moldova nu a acumulat suficiente voturi pentru calificarea în marea finală a Eurovision 2024. Țara noastră a fost reprezentată de Natalia Barbu, cu piesa „In The Middle”.

Cele 10 țări din prima semi-finală calificate pentru finala showului sunt următoarele:

Natalia Barbu a evoluat pe scena Eurovision Song Contest 2024! Video

Prima semifinală a competiției Eurovision Song Contest 2024 are loc chiar în aceste momente! Natalia Barbu a evoluat cu numărul 11. Artista a fost întâmpinată cu ropote de aplauze și a avut o interpretare superbă! Vezi, mai jos, momentul mult așteptat de public:

Prima semifinală este rezervată pentru 15 țări printre care se află:

1. Cyprus / Silia Kapsis – Liar

2. Serbia / TEYA DORA – RAMONDA

3. Lithuania / Silvester Belt – Luktelk

4. Ireland / Bambie Thug – Doomsday Blue

5. Ukraine / alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria

6. Poland / LUNA – The Tower

7. Croatia / Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim

8. Iceland / Hera Björk – Scared of Heights

9. Slovenia  / Raiven – Veronika

10. Finland / Windows95man – No Rules!

11. Moldova / Natalia Barbu – In The Middle

12. Azerbaijan / FAHREE feat. Ilkin Dovlatov – Özünlə Apar

13. Australia / Electric Fields – One Milkali (One Blood)

14. Portugal / iolanda – Grito

15. Luxembourg / TALI – Fighter

Concursul Eurovision Song Contest 2024 poate fi urmărit live

Concursul Eurovision Song Contest 2024 a început în această seară, 7 mai, la Malmö, Suedia.

În prima semi-finală vor evolua:

1. Cyprus / Silia Kapsis – Liar

2. Serbia / TEYA DORA – RAMONDA

3. Lithuania / Silvester Belt – Luktelk

4. Ireland / Bambie Thug – Doomsday Blue

5. Ukraine / alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria

6. Poland / LUNA – The Tower

7. Croatia / Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim

8. Iceland / Hera Björk – Scared of Heights

9. Slovenia  / Raiven – Veronika

10. Finland / Windows95man – No Rules!

11. Moldova / Natalia Barbu – In The Middle

12. Azerbaijan / FAHREE feat. Ilkin Dovlatov – Özünlə Apar

13. Australia / Electric Fields – One Milkali (One Blood)

14. Portugal / iolanda – Grito

15. Luxembourg / TALI – Fighter

Transmisiunea live poate fi urmărită mai jos:

Erdogan vrea să-l încurajeze pe Putin să „găsească o ieșire onorabilă„ și să fie „arhitectul păcii„ în Ucraina
Articolul anterior
Generalul rus de rang înalt, Iakov Riazantsev, și-a pierdut viața în Ucraina
Articolul următor