Admiterea la universitățile din R. Moldova va începe pe 22 iulie. În câte instituții pot fi depuse dosarele

Sesiunea de admitere la universitățile din Moldova se va desfășura între 22-29 iulie, rezultatele finale urmând să fie afișate pe 9 august. Sesiunea suplimentară va avea loc între 10-14 august, iar lista persoanelor înmatriculate va fi anunțată pe 20 august. Candidații la admitere au posibilitatea să depună în anul curent actele la 12 universități publice și 4 private, transmite IPN.

Ministerul Educației și Cercetării menționează că pentru studii superioare de licență și studii superioare integrate, actele la concursul de admitere vor fi depuse centralizat prin intermediul platformei eadmitere.gov.md. Candidații la studii superioare de master, precum și cetățenii străini, indiferent de nivelul de studii pe care îl aleg, vor depune dosarele direct la instituția de învățământ superior.

În sesiunea de admitere 2024, candidații vor putea depune dosarele la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Universitatea de Stat din Comrat, Universitatea de Stat din Taraclia, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Academia Militară „Alexandru cel Bun”, Academia „Ștefan cel Mare”, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

De asemenea, candidații pot depune dosarele la patru instituții private: Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Universitatea de Studii Europene din Moldova, Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”, Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova.

O fetiță de trei ani a căzut în gol de la etajul unei locuințe, la Dubăsari

O fată de trei ani din raionul Dubăsari, stânga Nistrului, a căzut în gol de la etajul unei locuințe. Din fericire, aceasta a supraviețuit și acum se află sub supravegherea medicilor.

Potrivit presei din stânga Nistrului, în timp ce o femeie își hrănea bebelușul, fiica sa în vârstă de trei ani a intrat în bucătărie, a urcat pe pervaz, a deschis fereastra și a căzut în gol, transmite Știri.md. 

Tatăl micuței se afla afară în acel moment. Acesta a auzit strigătele soției sale și a fiicei. Bărbatul și-a transportat imediat copilul la spital. 

Din fericire, micuța nu a avut de suferit mult. Aceasta s-a ales cu câteva zgârieturi și vânătăi, căci atunci când a căzut, a aterizat pe un loc relativ moale. 

Deocamdată, fata de trei ani rămâne sub supravegherea medicilor. 

Se lucrează serios! Zeci de legi din Republica Moldova, privind spălarea banilor, vor fi schimbate

Se lucrează serios, în Republica Moldova, la schimbarea legilor, care trebuie să fie în conformitate cu cele ale Uniunii Europene. În contextul în care Basarabia a început negocierile pentru aderarea la UE. Se va revoluționa și legislația legată de combaterea spălării banilor, iar juriștii au serios de lucru în această perioadă, scrie evz.ro.

Este imperios necesar ca în Moldova să se creeze un cadru legislativ, care să nu le dea prilejul grupurilor de crimă organizată să-și desfășoare activitatea de albire a banilor, după cum a declarat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

„Noi în primul rând trebuie să înțelegem că, capitalul în Republica Moldova, nu va veni, dacă investitorul nu va avea anumite garanții că nu va pierde. Sunt câteva domenii care trebuie reformate. Dacă nu vom închide ușile pentru banii murdari care pot ajunge în economia RM și pot reprezenta un risc pentru securitatea statelor UE, de aceea trebuie să creăm instituții care să poată opri spălarea banilor din activități criminale. Până la sfârșitul anului trebuie să modificăm peste 30 de legi”, a explicat oficialul.

„Va fi foarte strict în ceea ce ține de proveniența banilor, care este suma care poate fi transferată, actele confirmative. Este un lucru foarte important. Republica Moldova va avea acces la fonduri de pre-aderare, inclusiv pentru infrastructură. Nu sunt bani puțini, de aceea pot apărea companii fictive cu bani murdari care să încerce să-și legalizeze banii”, a mai spus Lilian Carp, conform jurnal.md.

Altfel, săptămâna viitoare vor fi anunțate instituțiile care trebuie să-și revadă legislația, iar până la sfârșitul lunii iulie vor fi primele dezbateri publice. Modificările legislative se vor referi inclusiv la finanțarea partidelor politice, mai anunță sursa citată.

Incident cu un ministru din Republica Moldova

Incident dubios, în care a fost implicat un ministru de la noi din țară.

Este vorba despre ministrul Sănătăţii Ala Nemerenco, care a fost nevoită să sune la poliţie după ce și-a găsit cauciucurile mașinii tăiat, scrie evz.ro.

Ministra Sănătății a declarat că se simte nesigură în urma acestui incident şi că vede toată situaţia ca pe o ameninţare directă la viața ei.

Ala Nemerenco le-a spus anchetatorilor că nu știe cine ar fi putut tăia anvelopele autoturismului său și că nu are persoane anume bănuite.

„Știu că înainte de alegeri lupta va fi dură. Îmi dau seama că toți cei obișnuiți cu fărădelegea, cărora tații le-au lăsat funcții, spitale publice și private, care nu sunt mulțumiți de cerința de a respecta cadrul legal, s-au alăturat unor grupuri profitoare și au trăit bine pe spatele altora”, a declarat ministra Sănătății.

„Cunosc traiectorii acestor atacuri. Apropo, la înlocuirea anvelopelor de iarnă cu anvelope de vară, mecanicul mi-a arătat că toate patru erau tăiate”, a scris Alla Nemerenko pe Facebook.

Ea s-a referit la un scandal izbucnit în ultimele zile în Republica Moldova în legătură cu fertilizarea in vitro. „În spațiul public a fost răspândit de către anumite portaluri media un nou val de informații false și denigratoare cu referire la faptul că anumiți prestatori de servicii medicale în domeniul fertilizării in vitro ar activa fără autorizații eliberate de Agenția de Transplant”, a explicat ministra Sănătății.

Ea a mai spus că, în prezent, niciun prestator de servicii medicale de fertilizare in vitro din Republica Moldova, public sau privat, nu are autorizație de la Agenția de Transplant și că urmează ca în perioada următoare toți prestatorii să se conformeze noilor cerințe.

Situație tensionată în Republica Moldova

„Mă simt nesigură. Am mai trecut prin asta în 2019. Este o amenințare. Am mers la poliție de mai multe ori, nu doar acum. Momentan nu pot spune nimic pozitiv”, le-a spus Ala Nemerenco reporterilor, potrivit Notka.

Publicația mai notează că Poliția Capitalei nu a răspuns la întrebările reporterilor cu privire la acest incident.

SUA, după ce Rusia a interzis 81 de publicații europene: Se teme că populaţia va auzi „adevărul”
Articolul anterior
Un muncitor a murit electrocutat pe un șantier. Reacția Premier Energy
Articolul următor