Aeroportul Internaţional Chişinău nu va putea fi privatizat

Aeroportul Internaţional Chişinău nu va putea fi privatizat. Un proiect de lege a fost aprobat astăzi de Guvern și conține o listă cu întreprinderi de stat interzise privatizării. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie votat şi de Parliament. Un amendament anterior a fost declarat neconstituţional şi anulat de magistrații Curții Constituționale, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit proiectului de lege, toate obiectivele de infrastructură precum pistele, platformele de îmbarcare şi de parcare a aeronavelor, inclusiv terenurile pe care sunt amplasate, trec în proprietatea statului. În anexă, mai sunt incluse 18 societăți pe acțiuni și 16 întreprinderi. Iar Agenţia Proprietăţii Publice va trebui să soluţioneze problemele ce apar în procesul de desfăşurare a licitaţiilor pentru spaţiile cu destinaţie de alimentaţie publică.

ROMAN COJUHARI directorul Agenţiei pentru Proprietăţi Publice: A fost aprobat hotărârea de Guvern de promovare a legii privind modificarea anexei la legea 121. Această acţiune a fost planificată din decembrie anul trecut, deoarece noi trebuie să reînnoim această listă. La fel, este inclus și aeroportul internațional Chișinău. Imediat după ce el va intra în vigoare, va fi publicat în monitor oficial, atunci va fi reluată licitația. Licitația va fi reluată în condițiile în care au fost anunțate, deci regulile nu se schimbă.Autorităţile încearcă, de câteva luni, să găsească o companie care să ia în chirie spațiile comerciale ale Aeroportului International Chișinău, însă fără succes. Au fost organizate 3 licitaţii şi toate au fost anulate. Amintim că, aerogara a revenit în gestiunea statului la sfârşitul lui martie 2023, după un lung șir de încălcări ale contractului de concesiune de către compania „Avia Invest”. Noua lege nu interzice însă şi o nouă concesionare.

ROMAN COJUHARI directorul Agenţiei pentru Proprietăţi Publice: Parteneriatele publice-private sau concesionarile nu este o înstrăinare, este o metodă de valorificare și dezvoltare a întreprinderilor. Deci aeroportul ar putea fi ulterior concesionat? Includerea în anexă nu interzice concesionarea.

Firma concesionară de până acum fusese fondată cu 28 de zile înaintea tranzacției şi era controlată de condamnatul fugar Ilan Șor. A promis că va investi aproape 250 de milioane de euro în modernizare, dar a fost o minciună. Prin urmare, Agenția Proprietăți Publice a reziliat contractul motivând că „Avia Invest” nu a şi-a îndeplinit obligațiile contractuale.

Kremlinul nu este „mirat” de amenințările lui Trump

Kremlinul a declarat joi că nu vede nimic deosebit de nou în amenințarea președintelui american Donald Trump de a aplica Rusiei noi sancțiuni și tarife vamale dacă nu acceptă să pună capăt războiului din Ucraina, scrie n4.md.

Trump a declarat că ar face o favoare foarte mare Rusiei și lui Putin, determinându-i să pună capăt la ceea ce el a numit „acest război ridicol”. Întrebat despre comentariile lui Trump, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Trump a aplicat adesea sancțiuni împotriva Rusiei în primul său mandat de președinte.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Nu vedem niciun element deosebit de nou aici. În timpul primei sale președinții, Trump a fost președintele Americii care a recurs mai des decât oricine altcineva la metodele sancțiunilor. El este îndrăgostit de aceste metode. Cel puțin, i-au plăcut în timpul primei sale președinții.”

Moscova a monitorizat îndeaproape toate declarațiile lui Trump, a declarat Peskov.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Rămânem pregătiți pentru dialog, președintele Putin a vorbit în mod repetat despre acest lucru – pentru un dialog egal, pentru un dialog reciproc respectuos. Acest dialog a fost menținut între cei doi președinți în timpul primei președinții a lui Trump. Așteptăm semnale care nu au venit încă”.

Trump, care la începutul acestei săptămâni a declarat că conflictul din Ucraina „distruge” Rusia, a declarat că intenționează să vorbească cu Putin în curând. Peskov a declarat că Moscova încă așteaptă „semnale” din partea Statelor Unite.

Eveniment important la IMSP SCM ”Gheorghe Paladi”! Instituția a fost dotată cu un tomograf computerizat, de ultimă generație

Astăzi, 23.02.2025, în cadrul IMSP SCM ”Gheorghe Paladi” a fost inaugurat un tomograf computerizat de ultimă generație, cu care a fost dotată, ca rezultat a unui amplu proiect cu suportul Ministerului Sanatatii, dar și reparația capitală a spațiului unde a fost amplasat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Beneficiari a examinărilor tomografice vor fi pacienții tratați în cadrul instituției inclusiv pacientele după naștere, copiii nou-născuți, pacientele ginecopate, inclusiv cu complicații septico-purulente puerperale și ginecopatele diagnosticate cu boala inflamatorie pelvină severă concentrate din toată Republica, pacienților maturi cu diverse patologii somatice şi chirurgicale.

Prezent la eveniment, directorul IMSP SCM ”Gheorghe Paladi”, Vasile Guzun, a menționat că evenimentul este o mândrie pentru instituție și un angajament ferm în oferirea ulterioară de servicii medicale de calitate cetățenilor.

”Ne dorim mult ca medicina din țara noastră să performeze. Spitalul ,,Gheorghe Paladi” este un spital multidisciplinar, în care beneficiază de tratament circa 25 de mii pacienți pe an. Prin urmare, dotarea cu acest tomograf performant este o mare realizare, pe care o primim cu mare bucurie. Mulțumim pentru implicare și suport financiar Ministerului Sănătății și Guvernului Republicii Moldova.”, a menționat Vasile Guzun.

Prezentă la eveniment, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a felicitat instituția cu acest succes, ținând cont de faptul că este un spital de importanță majoră.

”Acest tomograf performant, de o capacitate înaltă, va fi utilizat pentru toate necesitățile instituției și va lărgi enorm capacitatea de diagnostic în tot spectrul de maladii care sunt tratate în cadrul spitalului, dar va crește și satisfacția cetățenilor în privința calității serviciului medical.”, a specificat ministra Ala Nemerenco.

Valoarea tomografului computerizat, procurat în contextul implementării Componentei „Sănătate” a Proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 și suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii”, este de 8,3 milioane de lei. Reparația capitală a spațiului unde este amplasat aparatul a costat peste 1,3 milioane de lei, bani alocați din bugetul ministerului.

IMSP SCM ”Gheorghe Paladi” deservește un număr a populației de 240 000 locuitori și anual în instituție sunt efectuate circa 4 500 intervenții chirurgicale.

În ultimii doi ani și jumătate, Ministerul Sănătății, cu ajutorul partenerilor internaționali, a investit în modernizarea Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” aproximativ 32 de milioane de lei.

Reacțiile finaliștilor de la Eurovision, după ce Moldova s-a retras din concurs: E o greșeală a organizatorilor

După ce Republica Moldova și-a suspendat participarea în acest an la Eurovision, finaliștii concursului au venit cu mai multe reacții. „M-am simțit umilită și neapreciată de către țara în care m-am născut”, „o greșeală a organizatorilor”, „vă mulțumesc pentru toată susținerea acordată”, au scris artiștii pe rețele, notează unimedia.info.

„Împreună cu echipa am creat o lucrare, după părerea noastră și a multor ascultători, inclusiv din Europa, destoinică să reprezinte țara la acest concurs.

După ce am trecut de primele două etape, ajunși în finală, alături de alți 11 participanți, am început să pregătim și show-ul, în care credem. Ni s-a luat această șansă de a oferi ceva frumos și cu adevărat semnificativ. Este un mesaj transmis lumii, iar pentru mine personal, mai mult decât atât: o promisiune făcută fiului meu. Acum această șansă se încearcă a fi luată, incorect și pe nedrept.

M-am simțit umilită și neapreciată de către țara în care m-am născut, țara în care am revenit după 7 ani de diasporă pentru a aduce un aport în cultură. Pentru că pur și simplu o iubesc”, menționează Katy Rain.

Nemulțumit a fost și artistul Sasha Bognibov.

„Eu cred ca această decizie este o greșeală a organizatorilor. Sunt absolut convins că personal pot aduce rezultate foarte bune Republicii Moldova la Eurovision sau dacă nu eu, sunt alte opțiuni. Nu știu cum organizatorii au putut face așa ceva”, a declarat acesta pentru ONE TV.

Bacho, pe de altă parte, vine cu o ofertă către reprezentanții Teleradio Moldova.

„Împreună cu echipa, am primit o propunere de sponsorizare, care oferă ajutor financiar care acoperă toate cheltuielile legate de deplasarea la Eurovision. Suntem gata să reprezentăm țara cu demnitate, având în vedere faptul că nimeni nu a reușit să vadă conceptul nostru de show scenic. Așeptăm răspuns de la reprezentanții Teleradio Moldova”.

Alți interpreți le-au mulțumit fanilor pentru sprijinul acordat.

„Vă mulțumesc pentru toată susținerea acordată, am primit mii de mesaje încurajatoare”, a scris Cătălina Solomac.

„Noi vă mulțumim mult pentru susținerea enormă și participarea voastră în Tididididam challenge”, a subliniat și Prizaband.

Un alt finalist, Chris Cross, a lăsat în schimb, „un manifest” din partea sa.

Interpreta Valeria Condrea, cunoscută sub numele de scenă Valleria, a anunțat că va participa la audițiile din San Marino pentru concursul Eurovision. Aceasta a fost descalificată de la semi-finala din țara noastră, pentru că „i s-ar fi spus să vină mai târziu”.

Mai multe nemulumiri au apărut în acest an, la etapa națională a concursului Eurovision. Interpreta Vallerie a fost descalificată din competiție, după ce i s-ar fi „comunicat să vină mai târziu”.

Republica Moldova și-s suspendat participarea la ediția Eurovision din 2025.

axa de participare a Republicii Moldova pentru acest an, comunicată de European Broadcasting Union nu constituie 176 de mii de euro, așa cum s-a vehiculat în spațiul public.

12 interpreți fusese selectați pentru etapa finală națională a concursului.

Mitropolitul Vladimir s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chișinău
Articolul anterior
Danemarca, prima țară care va impune fermelor de vaci o taxă pe emisiile de CO2
Articolul următor