Aerul a devenit mai curat. Vârfurile din Himalaya au devenit vizibile, pentru prima dată în 30 de ani

Odată cu introducerea carantinei în diferite țări din întreaga lume, ecologia începe treptat să se îmbunătățească. De această dată, India a fost surprinsă.

separator
Nivelul de poluare a aerului a scăzut atât de mult, încât locuitorii de la poalele Himalaya pentru prima dată în ultimele decenii au putut vedea vârfurile crestei.

Unii locuitori din nordul Indiei au spus că, din cauza carantinei, au ferestre cu vedere la Himalaya, pe care nu le-au văzut de cel puțin 30 de ani. Localnicii mai tineri spun că nu au văzut deloc un astfel de miracol. Acum, aproximativ 1,4 miliarde de oameni din India trăiesc în izolare de 21 de zile, iar Consiliul Central de Mediu al Indiei a spus că țara are „o îmbunătățire semnificativă a calității aerului”.

Motivul acestui miracol a fost scăderea traficului auto și suspendarea multor industrii din țară. Balbir Singh Sicheval, un sikh din Nirmala care a condus campania împotriva poluării râurilor în Punjab, este impresionat și de schimbările pozitive ale mediului.

„Urcând pe acoperișuri, vedem clar vârfurile acoperite de zăpadă ale munților. Mai mult, acum cerul înstelat este deschis pentru noi noaptea! Nu am văzut așa ceva în toată viața mea”, spune Balbir Singh Sicheval

Locuitorii locali au inundat rețelele sociale publicând fotografii istorice ale vârfurilor din Himalaya. Mulți dintre utilizatori remarcă faptul că astfel de fotografii arată clar ce rău a făcut omenirea planetei și ecologiei sale, scrie News.com.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Ricky Martin și iubitul său și-au arătat fiul în vârstă de 5 luni
Articolul anterior
Mare necaz. Oamenii din satele raionului Anenii Noi aruncă tone de verdețuri și ridiche roșie, pentru că nu au cui să vândă marfa
Articolul următor