Ai curățat cartofii greșit până acum. O nouă metodă face furori în mediul online

Internauții au rămas surprinși de felul în care o femeie de pe TikTok le-a arătat cum să curețe cartofii mult mai eficient.

Asta le-a schimbat percepția despre tot ceea ce știau până acum. Noua tehnică, apărută în mediul online, îți poate economisi mai mult timp.

Remedii naturale pe baza de cartofi cruzi - Sănătatea Buzoiană

Când cureți cartofii, probabil că nu te gândești la felul în care îi cureți, ci mai degrabă vrei să-i gătești și să-i mănânci cât mai repede, ceea ce nu-i neapărat greșit.

Jenni, o utilizatoare constantă de TikTok, le-a împărtășit fanilor tehnica sa de a curăța cartofii, care o ajută mult mai mult la gătit și la timp. Mulți dintre internauți nu aveau nicio idee la ce urma să vadă în filmuleț, scrie Mirror.co.uk.

„De obicei, când folosești răzuitoarea de cartofi poți crede că doar în jos poți să tai cu lama, însă dacă folosești ambele direcții, de sus în jos și viceversa, vei observa că poți să decojești foarte repede suprafețe mai mari”, a explicat ea în videoul postat pe rețeaua socială.

Ea i-a întrebat pe internauți dacă știau despre asta sau dacă folosesc în continuare metoda veche.

Oamenii au rămas uluiți de truc și nu au ezitat să lase comentarii: „De aceea avem nevoie de cursuri de gătit în liceu! Cum de aflu asta la 26 de ani?”, a scris cineva.

@jenniabs3 Did you know? #kitchengadgets ♬ original sound – Dinner Recipes | Kitchen Tools

Cartofii conțin vitamine și minerale, incluisv vitamina C și potasiu, iar consumul lor poate aduce beneficii pentru sănătate, însă depinde de modul în care sunt gătiți cartofii. Cartofii gătiți în coajă sunt o sursă bună de vitamine și de minerale, fiind compuși în mare parte din carbohidrați și conținând aporturi moderate de proteine și de fibre.

Este de evitat să consumi părțile încolțite de la cartofi pentru că sunt toxice. De altfel, evită cartofii gătiți la temperaturi mari, cum sunt cei prăjiți sau făcuți la cuptor sau în friteuză, deoarece conțin acrilamidă, o substanță toxică pentru sănătate.

De preferat, este să consumi cartofi fierți sau făcuți la cuptor (întregi sau tăiați). Coaja ajută cartofii să păstreze din majoritatea nutrienților.

sursa: www.a1.ro

Pas important privind finanțarea liniei electrice Strășeni-Gutinaș, a treia linie de interconectare cu România

Memorandumul de Înțelegere privind finanțarea LEA 400kV Strășeni-Gutinaș, a treia linie de interconectare cu România a fost semnat de Ministerul Energiei și Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) marți, 30 aprilie.

Sistemul electroenergetic al Republicii Moldova va fi conectat la rețeaua românească și cea europeană printr-o nouă linie electrică aeriană de 400 kV cu o lungime estimativă de 190 de kilometri, fiind a treia conexiune directă dintre Moldova și România, unind stațiile electroenergetice Strășeni și Gutinaș. 

Construirea noii linii electrice aeriene 400 kV este prevăzută de Memorandumul de Înțelegere semnat între Guvernul SUA, reprezentat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), și Guvernul Republicii Moldova, reprezentat de Ministerul Energiei.

„Această linie înseamnă securitate energetică și o condiție pentru a asigura creșterea economică a țării. Întreprinderile își pot planifica activitatea pentru că au suficientă energie, iar cetățenii pot miza că au lumină acasă și tot confortul care depinde de aceasta”, a spus Victor Parlicov, ministrul Energiei.

Documentul a fost semnat de administratoarea adjunctă a USAID, Isobel Coleman, în timpul vizitei sale în Republica Moldova.

„Astăzi, sunt aici pentru a transmite angajamentul Statelor Unite de a sprijini Republica Moldova în implementarea unui proiect extrem de important. Împreună, eforturile noastre vor contribui la construcția unei linii de înaltă tensiune care va conecta Moldova la rețeaua electroenergetică europeană, reprezentând o conexiune pozitivă, atât la mod direct, cât și simbolic”, a declarat Isobel Coleman, administratoarea adjunctă a USAID.

Construirea liniei de tensiune înaltă Strășeni-Gutinaș este parte a programului #MoldovaConectată care constituie un efort mai amplu al USAID în ce privește consolidarea securității și autonomiei energetice moldovenești, legând infrastructură energetică locală de cea europeană.

Inițiativa #MoldovaConectată își propune să sporească securitatea energetică a țării, să contribuie la creșterea economică, bunăstarea socială și independența Republicii Moldova față de influențele străine. 

Pe termen lung, linia de tensiune înaltă va furniza acces la multiple surse de energie regenerabilă, va facilita integrarea acestora în sistemul național, va asigura un aport energetic constant, generând și noi locuri de muncă.

Kent Longsdon, ambasadorul SUA în Moldova a menționat că „de la abordarea necesităților energetice imediate ale Republicii Moldova, până la accelerarea tranziției spre energia verde, parteneriatul dintre Statele Unite și Guvernul Republicii Moldova devine tot mai puternic. Prezența Administratoarei adjunct a USAID Isobel Coleman astăzi aici pentru a semna acest Memorandum de Înțelegere reprezintă un simbol al angajamentului Statelor Unite de a consolida securitatea energetică a Republicii Moldova”.

Memorandumul de Înțelegere dintre Guvernul SUA și Guvernul Republicii Moldova prevede că etapa de construcție va începe la sfârșitul anului 2025, după efectuarea mai multor studii de fezabilitate, iar finalizarea construcției este așteptată spre finele anului 2029. Pe teritoriul Moldovei, linia electrică aeriană va avea o lungime de peste 70 de kilometri din totalul de 190 de kilometri și va începe la de stația electrică Strășeni. 

În anii următori sunt planificate investiții de 220 de milioane de dolari pentru a îmbunătăți stabilitatea rețelei electrice și pentru a crește oportunitățile de generare internă, folosind resursele de energie regenerabilă competitive din punct de vedere al costurilor.

Integrarea mai eficientă în piețele regionale de electricitate va facilita accesul Moldovei la electricitate la prețuri avantajoase și, pe viitor, posibilitatea de a exporta energie pe piața europeană.

Acest demers va propulsa Republica Moldova într-o poziție favorabilă în relațiile comerciale cu entitățile regionale de energie, va contribui la sustenabilitatea economică a țării, va îmbunătăți standardele sociale de viață și va crea condițiile necesare pentru dezvoltarea economiei Moldovei. 

Statele Unite susțin ferm eforturile de integrare a Moldovei în UE, iar această linie de electricitate de tensiune înaltă  va ajuta Moldova să întărească legăturile cu UE pe măsură ce avansează cu aspirațiile sale de aderare.

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă după operația de urgenţă. Actorul ar putea fi transferat la Viena

Apar noi informații despre starea de sănătate a marelui actor Florin Piersic.

Florin Piersic a fos operat de urgență, în cursul zilei de 29 aprilie, după ce i s-a făcut rău în timpul unui spectacol, la Cluj. Actorul în vârstă de 88 de ani a fost operat la genunchi, iar intervenția a decurs bine. Cu toate acestea, Florin Piersic este în continuare internat în spital. Potrivit foaiatransilvana.ro, pacientul a fost transferat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca pentru a fi supravegheat de medici.

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un stimulator cardiac.

Intervenţia chirurgicală la genunchi, efectuată în cursul zilei de luni la Spitalul Militar din Cluj-Napoca, a decurs bine, dar pacientul are nevoie de recuperare.

Ar putea fi transferat la Viena pentru a-i fi înlăturat stimulatorul cardiac

Actorul a fost operat după ce i s-a făcut rău la finalul unui spectacol, iar medicii au constatat că avea o infecţie la un genunchi, infecţie care se pare că s-a extins. Potrivit unor surse medicale, maestrul urmează să fie transferat la Viena unde medicii îi vor scoate stimulatorul cardiac pe care îl are montat în prezent.

”Este vorba despre extragerea unui corp străin, aici vorbim de stimulatorul cardiac cu cele două antene, pe care există vegetație bacteriană. Acest stimulator trebuie scos, doar că manopera este extrem de riscantă. Trebuie dus la Viena, în regim de maximă urgență. Dar, atenție, și acolo cazul trebuie preluat de un medic foarte priceput. Cel mai probabil, dr. Roșianu poate recomanda un astfel de medic”, a declarat un medic de la Instititul Inimii din Cluj Napoca pentru foaiatransilvana.ro.

sursa

Moment senzațional, plin de emoții! Sute de oameni, reuniți într-o horă românească, în Italia

Moment splendid în Bologna, Italia, atunci când sute de oameni din diverse țări s-au unit într-o horă românească. Pe fundalul melodiei emblematice „Ciuleandra”, interpretată de Maria Tănase și inspirată din romanul omonim al lui Liviu Rebreanu, italienii și turiștii din întreaga lume s-au unit într-o horă imensă.

Moment splendid în Bologna: Sute de oameni, uniți într-o horă româneascăFoto: tv8.md

Ritmul și dansul i-au captivat pe cei prezenți în Piazza Maggiore din Bologna, aducând bucurie și entuziasm în inimile tuturor. Aceste momente speciale au devenit rapid virale, transmite tv8.md.

Evenimentul a avut loc pe 25 aprilie, cu ocazia celebrării „Zilei Eliberării” în Italia, marcând sfârșitul ocupației naziste și a perioadei fasciste.

În onoarea acestei zile istorice, în Bologna s-au desfășurat două ore de dansuri din diverse țări, printre care România, Franța, Turcia, Irlanda, Canada și altele. În Piazza Maggiore, reprezentanții din mai multe națiuni s-au adunat pentru a celebra „Gran Ballo della Liberazione”. Organizatorii au decis să deschidă acest spectacol de dansuri cu melodia emblematică „Ciuleandra”, scrie presa italiană.

Citește mai departe pe tv8.md.

Discuții despre proiecte comune, între autoritățile din Arad și reprezentanții Universității de Medicină „Nicolae Testemițanu”
Articolul anterior
Ambulanțe noi și echipament medical pentru spitalele de urgență din Republica Moldova, cu sprijinul SUA
Articolul următor