Ala Nemerenco, despre 9 mai: ,,O zi închinată memoriei tatălui meu, un simplu ostaș care s-a întors viu acasă”

Ecoul războiului lasă răni adânci, chiar dacă au trecut ani: unii își amintesc de timpurile vitrege în calitate de copii, alții au aflat poveștile dureroase de la bunici fiind nepoți. Ala Nemerenco, ex-Ministrul Sănătății, a relatat istoria familiei sale, marcată de nedreptatea războiului – o istorie ca un scenariu de film care ne-a impresionat.

separator

,,Pentru mine 9 Mai nu este sărbătoare. Este și va mereu Ziua Tăcerii. O zi închinată memoriei tatălui meu, un simplu ostaș care s-a întors viu acasă”, relatează Ala Nemerenco, într-o postare pe pagina sa de facebook, dedicată zilei de 9 Mai.

,,Despre 9 Mai. În alte culori”.

,,Acesta este tatăl meu. În timpul Războiului al II-lea mondial, a fost ostaș a două armate – română și roșie”.

,,Războiul l-a început chiar în iunie 1941, ca însoțitor a unui convoi mare de grâne colectat din județul Soroca și trimis departe, în inima fostei URSS. Pe teritoriul Ucrainei convoiul a ajuns în încercuire, iar toți convoirii – și militari, și civili – în lagăr nemțesc. Într-o noapte fără lună, o parte din ei au evadat, jumătate au fost răpuși în stepa ucraineană, jumătate au scăpat cu viața. E lungă povestea, bună de scenariu de film, cum a ajuns teafăr acasă când toate drumurile erau ticsite cu trupe germane care înaintau spre Est. Imediat ajuns acasă, a fost recrutat în Armata Română. A trecut pregătire specială în Batalionul vânătorilor de munte și mare noroc a mai avut – colegii lui au fost trimiși toți pe front, el însă – în dispoziția secției afaceri interne a unității militare din Craiova, unde a și rămas.

Din septembrie 1944, tata este recrutat în armata roșie și trimis direct în lupte. Mai târziu e grav rănit, petrecând câteva luni prin diferite spitale militare, ultimul tocmai în Vologda. A rămas viu datorită penicilinei salvatoare venită de peste ocean. După însănătoșire, iar pe front, în lupte. Supraviețuiește și măcelului de la lacul Balaton, una din operațiunile decisive ale finalului de război. Victoria o întâlnește în Viena. S-a întors la vatră în 1946, fiind reținut în contingentul armatei sovietice dislocate în Ungaria.

…Tata a supraviețuit acelui măcel. Dar a plecat mult prea devreme din viață, abia cunoscându-și nepoții. Nu urmărea la TV paradele militare, și nici filmele despre război – le numea propagandiste și mereu mă lua peste picior cand fiind copil, le priveam – “Tu iar privești prostii?” Unica excepție a fost epopeea “Eliberarea”. A evitat orice discuție despre război. A cunoscut tranșee, praf de pușcă, bombe care cad, moarte, sânge, frig, ploaie și multă durere.

Nu i-a plăcut 9 Mai. De fapt, lor, veteranilor de la țara nu li se aduceau prea multe onoruri ca celor din Chișinău, Bălți sau Tiraspol. Sunt multe de spus aici, dar azi le las. Odată, i-au invitat la raion, le-au dat încă câte o medalie și cadou …. o pătură. Când a revenit, a plâns. A fost prima și ultima dată în viață când l-am văzut plângând – cu fața în pătura ce o ținea în palme. Era plata pentru sângele vărsat. Alții nu au mai ajuns să-și primească pătura de la țara care pretindea că e printre primele în lume…

Acest război le-a luat copiilor mei bunicul. Chiar dacă a supraviețuit, nu a ajuns să se bucure de ei – erau mici de tot când a plecat de printre noi. Acest război a luat viața a zeci și sute de milioane și a mutilat viețile altor sute de milioane, a schimbat hotare, a despărțit popoare. Al nostru popor, unul pașnic de tot, a pierdut pe front sute de mii de feciori. Acest război ne-a schimbat și pecetluit soarta ca popor. Iar de la sfârșitul lui și până acum tot trăim modelul „eliberatorului” – sărăcie, gropi, glod și Katiușa pe 9 Mai.

Pentru mine 9 Mai nu este sărbătoare. Este și va mereu Ziua Tăcerii. O zi închinată memoriei tatălui meu, un simplu ostaș care s-a întors viu acasă”.

Sursa: Facebook

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

Un salvator a scos o persoană căzută într-o fântână la Dondușeni
Articolul anterior
Preşedintele Ecuadorului a redus la jumătate salariul său şi al membrilor guvernului, în urma crizei Covid-19
Articolul următor