Amazonia dispare! Jungla verde și deasă se transformă într-un cimitir cu cenușă

Să zbori deasupra celei mai grav afectate regiuni de incendiile din Amazon reprezintă experiență de-a dreptul epuizantă, în special după ce conștientizezi dimensiunea copleșitoare a dezastrului de sub tine: fumul gros, care îți arde ochii, nu face decât să mascheze fluviul de foc, presărat cu cenușă și cadavre de animale, de dedesubt, se arată într-un reportaj special CNN.

separator

„Ceea ce vedem nu mai este o pădure care arde. E un cimitir. Pentru că tot ce vezi în jur e numai moarte”, declară, pentru CNN, activitstul Greenpeace, Rosana Villar. Imaginea dezastrului te lasă fără cuvinte: e ca o viziune pe care mulți au prevestit-o în trecut și acum a devenit realitate, transmite digi24.ro.

În Rondonia, unitatea federativă a Braziliei și zona cea mai grav afectată de acest foc devastator, au izbucnit 6 436 de incendii de la începutul anului, conform Institutului Național pentru Cercetări Spațiale din Brazilia (INCS). Oficialii NASa susțin că această regiune este cea mai defrișată din întreg Amazonul.

În prezent, Brazilia se confruntă cu 85% mai multe incendii, comparativ cu anul trecut: statisticile vorbesc de un total de 80 626 de incendii înregistrate până duminică.

După ce a fost amenințat cu sancțiuni economice de către liderii G7, președintele brazilian Jair Bolsonaro a anunțat că va trimite 43 de mii de militari în infernul din Amazon (asta după ce inițial îl destituise pe directorul INCS, pentru că nu a fost de acord cu ultimele date publicate, referitoare la incendii.

În unele zone, fumul e atât de gros, încât maschează aproape complet lumina soarelui, în vreme ce focul se întinde cu repeziciune în întreaga junglă.

Nu este încă foarte clar ce anume a cauzat aceste incendii: Bolsonaro susține că ele sunt naturale și izbucnesc în fiecare sezon uscat. Criticii săi, în special oamenii de știință, spun că de vină este exact politica guvernului care încurajează defrișările. Această politică ar fi dus la creșterea autorizațiilor pentru incendierea terenurilor, în scopul defrișării, acordate fermierilor.

Vorbim, practic, de un teren și jumătate de fotbal defrișat în fiecare minut, conform CNN.

Cu cât mai multă pădure e defrișată, cu atât scade umiditatea aerului și cu atât pământul va deveni mai uscat. Cu cât e mai uscat terenul, cu atât e mai probabil să ia foc. Mai mult foc, mai puțină pădure. Este un cerc vicios care se află abia la început.

O altă furtună solară de intensitate mare va lovi Pământul

O furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ şi ar putea provoca întreruperi ale reţelelor electrice şi sateliţilor încă de vineri seara, dar şi aurore boreale impresionante, au avertizat autorităţile americane, scrie spotmedia.ro.

„Suntem aproape siguri că o serie de ejecţii de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice şi câmpuri magnetice care radiază de la soare, se îndreaptă spre Pământ”, a explicat într-o conferinţă de presă Shawn Dahl, de la Centrul de Prognoză Meteorologică Spaţială din SUA (SWPC), transmite AFP.

A fost emisă o notificare de avertizare privind o furtună geomagnetică de nivel 4, pe o scară de 5, prima de acest fel din 2005.

Stabilirea momentului exact de începere a evenimentului este dificilă, dar este de aşteptat ca fenomenul să persiste pe tot parcursul întregului sfârşit de săptămână.

„Ar putea exista un impact asupra infrastructurii”, a avertizat Shawn Dahl, precizând că este vorba despre un eveniment „foarte rar”. „Am anunţat toţi operatorii cu care lucrăm, cum ar fi operatorii de sateliţi, de comunicaţii şi, bineînţeles, reţeaua de electricitate din America de Nord”, a adăugat el.

Soarele este în prezent aproape de activitatea sa maximă, conform unui ciclu care se repetă la fiecare 11 ani.

Aceste ejecţii de masă coronală, dintre care cel puţin şapte se îndreaptă în prezent către Pământ, provin dintr-o pată solară de aproximativ 16 ori diametrul Pământului. Aceste ejecţii se mişcă cu câteva sute de kilometri pe secundă.

Când acestea ajung la sateliţii americani plasaţi la aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Pământ, intensitatea evenimentului poate fi apoi prezisă mai bine – într-un interval de 20 şi până la 45 de minute înainte de sosire, a spus Shawn Dahl.

El a recomandat locuitorilor să se echipeze cu baterii sau cu generatoare, ca în cazul oricăror alte avertismente de furtună.

Dar operatorii de energie electrică lucrează de 10 ani pentru a-şi proteja mai bine reţelele, a dat asigurări Rob Steenburgh, om de ştiinţă la SWPC. Efectele pot apărea numai pe liniile de înaltă tensiune, nu la persoane fizice, plus că există sisteme comparabile cu întrerupătoarele de circuit, de exemplu.

Semnalele GPS ar putea fi, de asemenea, afectate, a spus el.

În ceea ce priveşte traficul aerian, Agenţia de Aviaţie Civilă a Statelor Unite (FAA) a anunţat că „nu se aşteaptă la consecinţe semnificative”.

Evenimentul ar trebui, totuşi, să genereze aurore boreale, inclusiv în regiunile în care acestea nu sunt obişnuite. Oficialii SWPC nu au vrut să se pronunţe asupra suprafeţei zonei potenţial afectate, dar le-au recomandat locuitorilor să iasă şi să facă fotografii.

„Dacă sunteţi undeva unde este întuneric, fără nori şi cu puţină poluare luminoasă, s-ar putea să vedeţi nişte aurore boreale destul de impresionante”, a explicat Rob Steenburgh.

Camere video și accesorii, aduse prin contrabandă în țară. Marfa a fost confiscată

Funcționarii postului vamal Leușeni au supus controlului de specialitate un autocar ce se deplasa din Germania spre Republica Moldova, transportând pasageri și bagaje neînsoțite.

Șoferul, un bărbat cu dublă cetățenie (MDA/ROU) în vârstă de 30 de ani, a comunicat că toate bunurile sunt indicate în declarația vamală.

În rezultatul controlului fizic al mijlocului de transport și bagajelor transportate, au fost depistate 40 camere video și diverse accesorii și dispozitive tehnice, toate nedeclarate autorității vamale.

Valoarea lotului de marfă nedeclarat se estimează la zeci de mii de lei.

Marfa a fost ridicată, iar investigațiile pe caz continuă.

Caz ieșit din comun în Moldova! Un copil de 4 ani, diagnosticat cu tetanos. Medicii, implicați activ

Un copil de 4 ani a fost depistat cu tetanos. Anunțul a fost făcut de către Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, scrie unimedia.info.

„În săptămâna Paștelui un copil de 4 ani a fost suspectat de tetanos. Din fericire copilul se află în stare stabilă, fiind stabilizat de către medici. Acest copil nu a fost vaccinat. 

Această boală decurge foarte, foarte greu și are o rată de 90% de deces. Tetanosul este o boală infecțioasă gravă, cu potențial fatal care poate fi prevenită prin vaccinare.

Mulțumiri medicilor care au lasat cozonacii și pregătirile de Paști și sau implicat în acest caz care este eșit din comun”, a declarat Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială.

Noul an școlar începe cu „Jungle Kids” – o aventură educațională la Shopping MallDova
Articolul anterior
Video. Un șofer de troleibuz din capitală, acuzat pentru că nu a deschis ușa din față pe toată durata călătoriei
Articolul următor