Amenzi pentru playback! Care a fost prima reacție a artiștilor?

1După ani de cântat pe fonogramă, iată că Guvernul a decis să declare război cântatului playback. Nu este interzis să o faci, doar că despre aceasta trebuie să știe publicul. Atât interpreții, cât și organizatorii concertelor vor fi obligați să informeze publicul despre interpretarea playback. Publicul, în schimb, va avea dreptul să ceară restituirea banilor, în cazul în care nu au fost informați că artiștii vor cânta play-back.

În această ordine de idei, ieri a fost aprobată o hotărârea de Guvern, înaintată de ministrul Culturii, Boris Focșa.

Unica.md a contactat câteva persoane din domeniul muzical pentru a afla părerea lor.

gorgos”Este un lucru foarte bun și care va ușura munca în studiourile musicale. Dacă interpreții vor munci pentru a-și menține vocea, va fi mult mai ușor de înregistrat piesa și mai puțin de lucrat la prelucrarea ei la calculator. Această decizie nu poate decât să ridice nivelul muzicii autohtone și să filtreze pe cei care cântă doar cu ajutorul computerului. Și filtrarea o va face publicul, nu specialiștii. Omul plătește pentru calitate, muzică, spectacol și nicidecum pentru minciuni. Dacă accept să plătească pentru playback, super! Dacă nu, atunci trebuie să știe din start că la un eveniment sau altul interpreții vor cânta playback ”, a recunoscut compozitorul și aranjorul Sandu Gorgos

rata”Tot ce se face, e spre bine. Dar sunt multe nuanțe, care trebuie puse la punct. Cei care au talent, experiență, gust și un repertoriu divers nu cred că vor fi atinși prea tare de această decizie. Este un subiect amplu și care va avea cu siguranță multe reacții și nu doar pozitive ”, a spus Ion Rață

”Acest lucru este pe cât se poate de salutary, pentru că până la urmă, un interpret trebuie apreciat pentru prestația lui în scenă, dar nu pentru o imprimare făcută în studiou. Cu părere de rău, însă, există și o altă față a medaliei – unele săli sunt foarte prost echipate din punct de vedere al aparatajului, lucru care îl defavorizează pe interpret. Este ca e un lucru bun să fie adoptată o lege pentru interpretarea live, dar în același timp, ar trebui introduse și anumite norme de echipare tehnică a sălilor pentru concerte, în caz contrar nu e corect”, a declarat solistul formației ”Noroc”, interpretul Serj Kuzenkoff.

costi”O parte din interpreții, vedetele pe care-i vedem strălucind aproape zilnic pe la ecranele azurii în videoclipuri glamuroase, pe coperțile lucioase ale revistelor, în afișele concertelor etc, deschid gura pentru a cânta cu adevărat 1-2 ori pe an – la studio, atunci când au de imprimat un nou HIT, Single… Și atunci cuvintele se citesc de pe foaie iar de cântat cântă mai mult minunea de calculator. În rest, procedeul e binecunoscut, doar te faci că respiri, când de fapt aerul l-ai inspirat încă astă vară, se numește – PLAYBACK. La ce bun repetiții zilnice, microfon profesionist și încă funcționabil, să mai ai grijă de voce, creație, întâlniri cu compozitori, poeți etc, când ai de mers la atâtea și atâtea tusovși, party-uri de toate culorile, măcar și în cinstea lui Bobik, principalul eveniment să se numească iar presa sa fie prezentă în număr cât mai mare ca să filmeze tot – nasturi, papuci, colanți, swarovski, blana de pe umăr, cupa de whisky, căpșuna ce trece alene printre buze, noul iubit și binențeles mașina de la scară pentru că eroii sunt VEDETE. Și când colo din 3 aprilie poftim – LEGE ANTI PLAYBACK! Ce-i cu tine, Domnule GUVERN?”, a fost prima reacție publică a lui Costi Burlacu, apărută pe o rețea de socializare.

Cei care nu se vor conforma legii vor fi amendați. Valoarea amenzii va varia între 800-1000 de lei pentru persoanele fizice, și între 4000-6000 de lei pentru persoane juridice.

Natalia Bodiu

Creatura rară care a fost observată pe teritoriul României. Vine din Rusia 

Creatura rară observată recent pe teritoriul României, care e originară din Rusia. Aceasta nu apare, de obicei, la noi în țară în această perioadă din an, scrie fanatik.ro.

De curând, pe teritoriul României a fost observată o pasăre rară, de talie mare, care este originară din Rusia. Prezența ei la noi în țară, în această perioadă, reprezintă ceva cu totul neobișnuit.

Este vorba despre lebăda de iarnă, observată pe teritoriul județului Brașov, în localitatea Voila, pe 21 iulie 2024. Specia a fost văzută și în zilele de 4 și 7 august, în aceeași localitate.

De altfel, în același județ, dar în localitatea Dridif, specia a fost observată pe 26 iulie, potrivit observațiilor înregistrate pe Rombird.ro. 

Lebăda de iarnă este o specie de talie mare, având un aspect general greu de confundat. Adulți au un colorit complet alb, iar ciocul acestei specii este lung și subțire, de culoare galbenă, cu vârful și marginile negre.

Coloritul juvenililor este alb-murdar, cu tentă maronie, iar ciocul e maro deschis, cu vârful negru. Au o lungime a corpului de 140 – 160 cm, iar greutatea este de 5600 – 13100 de grame. Anvergura aripilor acestei specii e cuprinsă între 205 și 235 cm.

Echinocțiul de toamnă 2024. Din septembrie nopțile devin mai lungi

Pe 22 septembrie are loc echinocțiul de toamnă 2024. Este fenomenul care marchează prima zi din noul anotimp în emisfera nordică și care mai este cunoscut sub denumirea de toamna astronomică, scrie digi24.ro.

La începutul ultimei decade a lunii septembrie, ziua se micșorează, iar noaptea începe să crească. În 2024, echinocțiul de toamnă va fi la ora 15:43, ora Moldovei.

“Équinoxe” este derivat din “aequinoctium”, compus din „aequus” (care înseamnă egal) și “nox”, “noctis” (care înseamnă noapte). Termenul de echinocțiu sau echinox se referă la un fenomen astronomic care are loc de două ori pe an, primăvara și toamnă, în momentele în care ziua și noaptea sunt aproximativ egale în orice loc de pe Pământ, atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică.

Au loc două astfel de fenomente: echinocțiul de primăvară și echinocțiul de toamnă. Primăvara, evenimentul astronomic reprezintă momentul în care Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 20 martie. Începând de la această dată, durata zilei, față de cea a nopții, va fi în continuă creștere, iar durata nopții, față de cea a zilei, va fi în scădere, până la data de 21 iunie când are loc solstițiul de vară. Echinocțiul de septembrie are loc în momentul în care Soarele traversează, din nou, Ecuatorul ceresc, de această dată din emisfera nordică în cea sudică. Punctul de intersecție din acest moment se numește „punct autumnal”.

După echinocțiul de toamnă, nopțile sunt mai lungi decât zilele, până la data de 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă. La aproximativ o lună de zile distantă de la echinocțiul de toamnă are loc și schimbarea orei. În 2024 se trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie, în ultima duminică din lună.

Incendiu uriaș cu intervenție sporită a salvatorilor, la Piața Centrală din Bălți, după ce mai multe buticuri cu haine au luat foc

Un incendiu uriaș s-a produs ieri, 31 august, la Bălți. Salvatorii din nordul ţării au intervenit pe teritoriul Pieţei Centrale conform nivelului sporit de intervenţie. Apelul a fost recepţionat la ora 15:43, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit informaţiilor focul a cuprins un container cu haine la Piaţa Centrală din municipiul Bălţi. La faţa locului pentru stingerea incendiului au fost îndreptate 7 echipe de pompieri. Conform datelor IGSU, focul a cuprins mai mult de 20 buticuri cu haine cu suprafaţă de circa 100m2.

Angajații IGSU au reușit localizarea arderii abia spre seară, la ora 17 : 34. La stingerea incendiului, pe teritoriul Pieții Vasile Alecsandri din municipiul Bălți au fost antrenate 15 unități de tehică și 50 de pompieri din cadrul IGSU. Victime nu au fost raportate. În urma arderii, focul a afectat buticuri cu haine pe o suprafață de 800m2. Datorită intervenției eficiente a forțelor și mijloacelor IGSU au fost salvate bunuri materiale pe o suprafață de circa 1200 m2. Efectivul IGSU continuă să lucreze la fața locului pentru lichidarea completă a incendiului.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite.

Guvernul o susține sau nu pe Aliona Moon la ESC 2013?
Articolul anterior
Sanda Filat: despre dragoste, Bach, Red Hot Chili Peppers şi poftele de paste!
Articolul următor