Procurorii americani au găsit dovezi că oligarhii ruși încearcă să ocolească sancțiunile care au fost impuse împotriva Moscovei pentru a stopa invazia din Ucraina, a transmis vineri șeful unui nou grup de lucru al Departamentului de Justiție din SUA, conform Reuters.
Andrew Adams, procuror cu vechime care a fost pus să conducă grupul de lucru „KleptoCapture” înființat luna trecută, a declarat într-un interviu pentru Reuters că în unele cazuri chiar și oligarhii care nu au fost încă afectați încearcă să mute active sau bunuri înaintea unor posibile restricții viitoare.
Dar chiar dacă aceștia încearcă să-și ascundă iahturile, avioanele sau altfel de bunuri mobile în țările pe care le consideră discrete, Adams avertizează că oligarhii care încearcă să scape de sancțiuni se confruntă cu „un maxim istoric” de cooperare internațională pentru a depista avuția obținută ilegitim.
„Există eforturi în curs – unele dintre ele publice – de a mișca, spre exemplu, proprietăți mobile sub forma iahturilor, avioanelor…în jurisdicțiile unde, cred, oamenii au percepția că ar fi mai dificil de investigat și înghețat”, a spus Adams.
Scopul grupului de lucru este de a afecta finanțele oligarhilor ruși în încercarea de a pune presiune pe președintele Vladimir Putin pentru a înceta asaltul său din ultimele săptămâni asupra Ucrainei.
Numele grupului este un joc de cuvinte cu termenul „cleptocrație”, care se referă la oficialii corupți care-și folosesc abuziv puterea pentru a acumula avere. Grupul de lucru include procurori, anchetatori și analiști de la mai multe agenții federale.
SUA și aliații săi au impus câteva runde de sancțiuni împotriva lui Putin, a multora dintre prietenii lui bogați și zeci de afaceri rusești și agenții guvernamentale.
Găsirea bunurilor aparținând oligarhilor este deseori dificilă deoarece sunt ascunse în spatele „straturilor de companii fictive împrăștiate pe glob”, spune Adams.
Procurorii americani primesc informații din locuri anterior considerate a fi refugii, conform acestuia.
„În special în contextul actual, și a actualului climat…nivelul unui scop împărtășit cred că este la un maxim istoric”, spune Adams.
El a refuzat să ofere detalii despre jurisdicțiile care au oferit grupului de lucru informații sau să spune ce oameni sunt investigați.
SUA nu sunt o țară preferată de susținătorii bogați ai lui Putin, mai ales după sancțiunile aplicate pentru anexarea Crimeei.
Statele europene deja au găsit și reținut iahturile unor afaceriști bogați ai Rusiei.
Adams spune că acuzațiile penale și mandatele de sechestrare a bunurilor ar putea fi emise în „primele zile” ale activității grupului, care s-a pregătit pentru lungi lupte juridice pe care oligarhii le vor duce pentru a preveni SUA să confiște permanent activele lor.