Angajații din România care lucrează doar patru zile pe săptămână. Cine beneficiază de weekendul prelungit

Săptămâna de lucru de patru zile nu este un vis îndepărtat, ci realitatea pentru angajații unei instituții bancare din România! Angajații acestei bănci au putut opta pentru programul de lucru de patru zile încă de la începutul acestui an.

O zi liberă în plus săptămânal pentru angajații băncii ING

O zi liberă în plus în fiecare săpătămână pentu angajații băncii ING. Totul a început în urmă cu șase luni atunci când reprezentanții companiei au lansat un program-pilot, cu intenția de a testa reacția angajaților și să monitorizeze efectele generate de reducerea zilelor de lucru. În general, reacțiile angajaților au fost unele bune, iar productivitatea și moralul anagajaților au fost luate în calcul, scrie redactia.ro.

Așadar, conform noilor modificări, angajații ING pot opta pentru trecerea de la săptămâna de lucru cu cinci zile, a câte 8 ore de muncă pe zizlnic, la cea de 4 zile de lucru, cu 10 ore lucrate zilnic. În plus, modalitatea de lucru a companiei esta una hibird așadar ei au posibilitatea de a îmbina lucrul de acasă cu cel de la birou, dacă doresc asta.

Zilele libere legale, în care insituțiile bancare sunt închise

  • 1 ianuarie / duminică – 2 ianuarie / luni – Anul Nou
  • 24 ianuarie / marți – Ziua Unirii Principatelor Române
  • 14 aprilie – Vinerea Mare la ortodocși / 7 aprilie – Vinerea Mare la catolici
  • 16 aprilie / duminică – 17 aprilie / luni – Paștele ortodox // 9 aprilie / duminică și 10 aprilie / luni – Paștele catolic
  • 1 mai / luni – Ziua Muncii
  • 1 iunie / joi – Ziua Copilului
  • 4 iunie / duminică – Rusalii, 5 iunie / luni – A doua zi de Rusalii
  • 15 august / marți – Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie / joi – Sfântul Andrei
  • 1 decembrie / vineri – Ziua Națională a României
  • 25 decembrie / luni – 26 decembrie / marți – Crăciunul

Atleta Zalina Marghieva s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Atleta din Republica Moldova Zalina Marghieva s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, la proba aruncarea ciocanului. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării.

Atleta Zalina Marghieva s-a calificat la Jocurile Olimpice de la ParisFoto: Mec.gov.md

Potrivit MEC, sportiva a reușit această performanță în cadrul Turneului Internațional „Dionisopolis” din Bulgaria, unde a înregistrat rezultatul de 75.95 metri și a ocupat locul I. Normativul de calificare la Olimpiada de Vară este de cel puțin 74 de metri.

De asemenea, la competiția din Bulgaria, Zalina Marghieva a doborât și recordul național la această probă, pe care îl deținea tot ea din 2019, cu rezultatul de 74.74 metri.

Pentru Zalina Marghieva va fi a cincea participare consecutivă la Jocurilor Olimpice de Vară, un record pentru atletismul din Republica Moldova.

Participarea sportivei la Turneului Internațional „Dionisopolis” din Bulgaria a fost posibilă cu sprijinul financiar al Ministerului Educației și Cercetării.

Până acum Republica Moldova și-a asigurat 13 cote de participare la Jocurile Olimpice de la Paris.

Foto: Mec.gov.mdgallery images

Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean. A alergat cu ea prin Franța

A trăit o experiență unică! Moldoveanul Victor Chetrari a avut onoarea de a purta flacăra olimpică în cadrul turului prin Franța. Soția sa a povestit că Victor a fost prezent la deschiderea din Marsilia și a alergat cu torța specială pe data de 12 mai, în orașul Aix-En-Provence.

Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean: A alergat cu ea prin FranțaFoto: tv8.md

Victor Chetrari a fost selectat drept purtător al flăcării Jocurilor Olimpice de Vară de către un juriu din Paris, în cadrul companiei unde activează, transmite tv8.md

Moldoveanul a fost apreciat pentru entuziasmul său, implicarea activă în promovarea sportului și participarea la diverse competiții sportive, inclusiv Triathlon de Deauville. De asemenea, el este un practicant dedicat al Muay Thai-ului.

Citește mai departe pe tv8.md.

Ce dau de pomană moldovenii și câți bani au cheltuit în acest an pentru Paștele Blajinilor

De Paștele Blajinilor, moldovenii își pomenesc rudele răposate. Tradiționalele pomeni, care includ căni, farfurii şi prosoape, sunt completate cu dulciuri și colaci.

„Dulciuri punem, vesela ceva, nu tare bogate, modest. Știți, eu vreau să vă spun, mi-a venit fiul din Rusia și el împreună cu fiica, ei au cumpărat pentru că eu nu merg. Două mii undeva s-au dus”, spun oamenii, transmite tvn.md. 

Pentru pomenile pe care le dau de sufletul răposaților, moldovenii au cheltuit în jur de 3.000 de lei.

„Colac, dulciuri, veselă trebuie să fie obligatoriu și apă. Asta este după regula bisericească. Așa ne-au învățat părinții și așa noi facem, asta dăm de pomană, dar nu cine știe ce. Dacă sunt foarte multe pomeni, la mulți răposați, se ridică cheltuielile la 2.000 de lei”. 

„Eu mă stărui să cumpăr, de obicei, ceva cu ce se folosește omul. Eu întreb ce îi trebuie cui vreau să dau de pomană, să nu fie bani aruncați în vânt. Cu o mie nici nu te duci la piață. Aici trebuie minim 3.000-4.000, așa”.

„Ceva pentru bucătărie, un ștergar, veselă, albituri, cam așa”. 

Mai mult decât pomana, este importantă rugăciunea pentru cei adormiți.

„Venim în această zi însemnată pentru fiecare dintre noi, de la mic până la mare să le aducem un omagiu și să le facem slujba de pomenire, fie la biserică, fie în cimitire”, spune protoereul Simion, Parohul Bisericii „Sf. Simeon Stîlpnicul”, Briceni. 

Natalia Gavrilița: ,,Fabricat în Moldova” este o carte de vizită a economiei moldovenești
Articolul anterior
Un expert în limbajul corpului explică cum să îți dai seama dacă o persoană te place sau nu la o întâlnire
Articolul următor