ANSA s-a autosesizat în cazul magazinului din Capitală care a aruncat pâine la gunoi

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor s-a autosesizat în cazul magazinului care a aruncat kilograme de pâine la gunoi.

separator

Reprezentanţii instituţiei susţin că la faţa locului vor merge câţiva specialişti pentru a face verificări. Chiar şi aşa, agentul economic nu va fi sancţionat, deoarece legislaţia noastră nu prevede acest lucru.

„La noi legislaţia spune că produsele expirate sunt scoase din circuit de către operatorul din businessul alimentar. Răspunzător şi responsabil de acţiunile care le face este operatorul din businessul alimentar, e la latitudinea lui să decidă ce face, clar lucru că moral asta nu este bine.”, a spus Sergiu Sîrghi, şef Direcţia Comerţ din cadrul ANSA, pentru publika.md.

Zeci de kilograme de pâine au fost aruncate la tomberon. Totul s-a întâmplat în spatele unui magazin din Capitală, ce aparţine unei reţele de supermarkete. Incidentul a fost filmat de un martor ocular, care a publicat imaginile pe internet.

Cazul a stârnit indignare, iar mai mulţi oameni s-au întrebat dacă pâinea nu ar fi putut fi donată sau folosită ca hrană pentru animale,

Reprezentanţii misiunii sociale „Diaconia”, care au lansat recent şi prima bancă de alimente din Moldova, susţin că reţelele comerciale de la noi nu sunt interesate să doneze produsele pe cale să expire, chiar dacă ar avea tot suportul necesar. Mai mult, în ţara noastră nici nu există o lege a donaţiilor în acest sens.

„Pentru că e un efort, pentru că trebuie să-şi schimbe mecanismul şi să existe o dorinţă. Este nevoie şi de presiune publică. Cu un minim efort pe toate părţile este posibil să readucem produsele acestea să fie cât mai puţin aruncate.”, a zis Igor Belei, preşedintele misiunii sociale Diaconia.

Ecologiştii spun că, în prezent, în Moldova, aproximativ cinci la sută din produsele alimentare sunt aruncate la gunoi.

„Nu avem o cantitate foarte mare ca să o considerăm problemă ecologică stringentă, mai degrabă este o problemă socială. La sfârşit de zi să dea cu un preţ mai mic sau chiar gratis produsele care nu au fost vândute pe parcursul zilei. Agenţii economici ar putea să facă nişte acţiuni de caritate, binefacere.”, a zis Vladimir Garaba, preşedintele Asociaţiei Ecologiştilor.

Specialiştii de la Ministerul Agriculturii lucrează la un proiect de lege privind risipa alimentară. Documentul ar putea veni la pachet şi cu nişte amenzi usturătoare pentru agenţii economici care aruncă alimentele la gunoi. Până acum, conducerea reţelei de magazin care a aruncat pâinea la gunoi, nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi o reacţie.

Părinții unui interpret autohton, internați cu Coronavirus. Artistul cere ajutorul prietenilor
Articolul anterior
Gala MTV Video Music Awards: Cine sunt câștigătorii ediției din 2020!
Articolul următor
Alte articole interesante