Anunț de ultimă oră! Marea Britanie intră în carantină totală până pe 2 decembrie

Prim-ministrul Boris Johnson a anunţat că Anglia va intra în carantină din 5 noiembrie până pe 2 decembrie.

separator

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunţat sâmbătă că o izolare la nivel naţional va fi instituită săptămâna viitoare ca parte a eforturilor de oprire a creşterii numărului de infectări cu coronavirus, în timp ce ţara a atins nivelul de 1 milion de cazuri, informează DPA şi EFE.

Magazine neesenţiale, precum şi locurile de agrement şi divertisment vor fi închise de joi 5 noiembrie până pe 2 decembrie, la fel şi puburile, barurile şi restaurantele, care pot oferi doar servicii de livrare la domiciliu sau la pachet.

Cu toate acestea, şcolile şi alte instituţii de învăţământ vor rămâne deschise.

„Mă tem că, de joi, mesajul de bază este acelaşi: rămâneţi acasă, protejaţi NHS (serviciul naţional de sănătate) şi salvaţi vieţi”, a spus Johnson, avertizând că fără măsuri, rata mortalităţii ar putea creşte şi mai mult.

„Crăciunul va fi diferit în acest an, poate foarte diferit, dar speranţa şi credinţa mea sinceră este că, luând măsuri dure, putem permite familiilor din toată ţara să fie împreună”, a spus şeful guvernului britanic, evocând măsuri similare luate de Franţa, Germania şi Belgia.

Nu va fi o închidere la fel de restrictivă ca cea din primăvara trecută, dar va implica faptul că cetăţenilor nu li se va permite să părăsească casele pentru alte motive decât educaţia, munca sau cumpărăturile esenţiale, a explicat premierul.

O oră pe zi de exerciţii şi contactul cu o singură persoană dintr-o altă familie vor fi, de asemenea, permise.

El a adăugat că guvernele descentralizate au fost informate.

Planul va fi trimis Parlamentului luni, pentru a fi votat miercuri şi a intra în vigoare la miezul nopţii de miercuri spre joi, scrie EFE.

Pragul de un milion de îmbolnăviri a fost atins după ce autorităţile sanitare ale ţării au raportat sâmbătă aproape 22.000 de cazuri noi în decurs de 24 de ore. Cu toate acestea, Marea Britanie nu este cea mai afectată din Europa, aflându-se în spatele Franţei şi Spaniei.

Totuşi, numărul morţilor din Marea Britanie este cel mai mare din Europa, cu peste 45.000 de decese legate de coronavirus de la începutul pandemiei.

Johnson a introdus un sistem de restricţii pe trei niveluri la mijlocul lunii octombrie, însă această măsură a fost criticată ca insuficientă. Grupul consultativ ştiinţific al guvernului pentru situaţii de urgenţă (SAGE) a sugerat o nouă izolare în urmă cu săptămâni.

Sursa

Amenzi pentru mai mulți ”întreprinzători” care activau inclusiv prin platforme online sau prestau servicii

În perioada lunii martie curent, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) și-a continuat acțiunile de combatere a activității ilicite de întreprinzător, fiind aplicate sancțiuni în 280 de cazuri și amenzi în sumă de 447,55 mii de lei.

Activitățile ilicite au fost identificate în mai multe sectoare economice, cele mai frecvente fiind în comerțul cu bunuri, inclusiv prin platforme online, prestări de servicii și transport de pasageri în regim taxi, transmite Știri.md.

„Aceste acțiuni au drept scop identificarea și sancționarea persoanelor fizice care desfășoară activități ilicite de întreprinzător, precum și aducerea acestora în cadrul legal prin aplicarea măsurilor de conformare”, comunică SFS.

Totodată, instituția face apel la conformare voluntară.

„Toate persoanele fizice care desfășoară activități economice urmează să se înregistreze legal într-o formă organizatorico-juridică și să respecte cerințele legale; Ignorarea obligațiilor atrage sancțiuni, dar și pierderea unor drepturi esențiale, cum ar fi accesul la protecție socială sau pensii; Evitarea sancțiunilor! Serviciul Fiscal de Stat încurajează toate persoanele fizice să-și declare activitățile economice și să evite sancțiunile, optând pentru conformarea voluntară”, subliniază SFS.

De menționat că, în cazul în care se depistează desfășurarea activității ilicite de întreprinzător de către persoanele fizice, funcționarii fiscali întocmesc proces-verbal cu privire la contravenție, cu aplicarea amenzilor de la 1.500 la 4.500 de lei.

BNM va pune în circulație o monedă comemorativă

Banca Naţională a Moldovei (BNM) lansează din 18 aprilie în circulație o nouă monedă comemorativă – „100 de ani de la prima instalare a statuii Lupului Roman la Chişinău”.

Moneda de 50 de lei este confecționată din argint 999/1000, transmite infotag.md. 

Diametrul acesteia este de 35 de milimetri, greutatea de 22 de grame, iar tirajul este de 300 de exemplare.

Serviciile de curățenie prin cimitire, tot mai căutate de moldovenii din diaspora

În cimitirele din Chișinău a început marea curățenie pentru Paștele Blajinilor, atunci când oamenii îşi pomenesc rudele decedate. Noroc şi de vremea numai bună de măturat, vopsit sau plantat flori la morminte. Persoanele stabilite în străinătate, care nu pot ajunge acasă, pot apela la servicii de curățenie specializate, scrie tvrmoldova.md.

Cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chișinău este, în aceste zile, un adevărat furnicar. De dimineața până seara, oamenii vin aici cu mături și greble pentru a face curăţenie la morminte, înainte de sărbătorile pascale.

„Aici am un moș care s-a dus dintre noi și vin în fiecare an să fac curățenie, alături de mătușa mea, cât este în viață. Mai sădim câte o floare, tăiem câte un copăcel care crește din voia lui, punem un scaun, vopsim o măsuță. Înainte de Paști trebuie să avem stimă pentru cei care au fost alături de noi. Ne-au ajutat, ne-au ridicat, au plâns alături de noi, iar acum e rândul nostru să facem un gest de respect, un ajutor la care ei se vor uita de sus. În casă faci curățenie, dar pe dânșii cum să-i lași așa? Nu se poate. Trebuie să avem grijă. Acum copiii sunt la lucru, dar eu mă duc să fac puțină curățenie la copil și la soț”.

Pentru basarabenii care nu pot ajunge acasă, firmele specializate oferă servicii de curățenie, reparații sau chiar se ocupă de plantarea florilor. Igor Plugari spune că de trei ani prestează astfel de servicii.

IGOR PLUGARI, prestator servicii pentru întreținerea mormintelor: „Cei mai mult cei care apelează sunt cei din diasporă, dar sunt şi cei din Republica Moldova, dar care nu dispun de timp. Prețurile pentru o lucrare bine făcută sunt în jur de 400 de lei, iar timpul necesar este de aproximativ o oră, o oră și jumătate”.

În acest an, creștinii ortodocși din Republica Moldova vor marca Paștele Blajinilor pe 27 și 28 aprilie.

În spații închise, virusul se transmite și între persoane care au mască. Ce recomandă experții?
Articolul anterior
Mobilizare record la Frankfurt! Moldovenii au ieșit la vot, formând o coadă imensă
Articolul următor
Close menu