Anunțul lui Zelenski, după summitul crucial de la Paris

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, joi, că reuniunea de la Paris a aliaților Kievului a servit la desemnarea președintelui francez, Emmanuel Macron, și a premierului britanic, Keir Starmer, ca reprezentanți ai Europei pentru posibile discuții de pace privind războiul cu Rusia, relatează EFE, Reuters, Sky News și The Guardian.

„Astăzi, noi toți cei din Europa am convenit că Europa va fi reprezentată de Franța și Regatul Unit. Macron și Starmer. Cred că și acest lucru este important. Este o poziție clară și dorim să transmitem acest semnal tuturor celorlalți parteneri și cu siguranță Statelor Unite”, a declarat Zelenski, care a insistat asupra necesității ca Europa să fie reprezentată la masa negocierilor cu Rusia, scrie hotnews.ro

El a adăugat că „fără îndoială” mesajul va fi auzit de SUA.

Zelenski a spus că regretă faptul că există încă „multe întrebări” și „puține răspunsuri” cu privire la posibila desfășurare a unui contingent european pe teritoriul ucrainean, anunțată de Macron pentru a monitoriza o posibilă încetare a focului cu Rusia.

De asemenea, în conferință sa de presă susținută la Paris, la finalul simmitului, președintele ucrainean a îndemnat Occidentul să împiedice orice ridicare a sancțiunilor împotriva Rusiei, așa cum cere Moscova în vederea unui armistițiu în Marea Neagră, afirmând că aceasta ar trimite „semnale foarte periculoase”.

„După semnalele pe care le-am auzit (…) din Arabia Saudită pe tema sancțiunilor, a posibilei ridicări a sancțiunilor… Acestea sunt semnale foarte periculoase”, a spus Zelenski, citat de Agerpres.

Rusia vrea să divizeze Europa și SUA, afirmă Zelenski

În prima întrebare care i s-a pus în timpul conferinței, Zelenski a fost chestionat despre rolul SUA și a precizat că acesta este „fără îndoială foarte important”.

El și-a reluat acuzația potrivit căreia președintele rus Vladimir Putin „nu dorește” pacea și vrea să dezbine Europa și America.

„Mașinăria sa de la Kremlin lucrează la asta de mai bine de un an, divizând slăbirea Europei, divizând Uniunea Europeană, divizând Statele Unite ale Americii, divizând Statele Unite, statele din interior, în ceea ce privește susținerea sau nesusținerea Ucrainei”, a spus liderul ucrainean.

Zelenski a fost apoi întrebat despre perspectiva semnării unui nou acord privind mineralele rare între SUA și Ucraina.

Președintele ucrainean a spus că SUA și-au schimbat „în mod constant” abordarea față de acest acord, care inițial trebuia să fie semnat mai întâi ca un acord-cadru, urmat de unul detaliat, dar acum SUA doresc să obțină un acord complet.

El a adăugat că pare să existe un proces invers față de cel discutat anterior, dar a menționat că avocații examinează propunerile și sunt gata să lucreze pe baza lor.

„Dar nu aș dori să las Statele Unite cu sentimentul că Ucraina este împotrivă în general; am arătat în mod constant voința noastră și am trimis semnale pozitive”, a mai spus el.

Întrebat în mod special dacă există perspective ca el să facă o altă vizită la Casa Albă, Zelenski a răspuns că în prezent nu există astfel de planuri.

Zelenski îl acuză pe Witkoff că „trăiește în altă realitate” decât Ucraina

Liderul ucrainean a fost întrebat la Paris dacă poate avea încredere în americani. În replică, Volodimir Zelenski a spus că nu a reușit cu adevărat să facă presiuni asupra SUA pentru producerea rachetelor Patriot.

„Este greu de explicat celor care trăiesc într-o altă dimensiune”, a afirmat el, citat de Sky News.

Președintele ucrainean și-a îndreaptat apoi atenția către Steve Witkoff, emisarul special al SUA în Orientul Mijlociu.

„El spune lucruri și pare că le spune pentru noi. Ele par abstracte. Acest lucru este din altă lume. Pentru noi, acești oameni sunt de pe altă planetă”, a declarat Zelenski.

El a continuat precizând că „aceasta nu este o acuzație la adresa cuiva”.

„Pur și simplu trăim în realități diferite, în lumi diferite”, a adăugat Zelenski.

Zelenski a schimbat rapid tonul după ce a părut să critice răspunsul SUA la refuzul Rusiei privind încetarea focului

În faza finală a conferinței de presă, Volodomir Zelenski a abordat refuzul Moscovei de a accepta planul de încetare a focului propus de SUA – un plan cu care Ucraina a fost de acord.

El a părut mai întâi să critice implicit răspunsul Washingtonului la această evoluție, spunând că „rușii nu au acceptat încetarea necondiționată a focului”.

„În opinia mea, cred că, după aceea, ar fi trebuit introduse sancțiuni” americane, a adăugat liderul ucrainean.

Cu toate acestea, într-o schimbare determinată probabil de dorința de a evita antagonizarea lui președintelui american Donald Trump din nou, el a precizat rapid: „Bine, hai să facem o pauză și să nu continuăm să sfătuim America ce să facă. Ei au proprii lor oameni care îi pot sfătui, dar, cu toate acestea, rușii nu au acceptat”.

14 morţi, dintre care 6 copii, după ce o rachetă rusă a lovit Krivoi Rog, oraşul natal al lui Zelenski. „Rusia nu vrea decât război”

14 oameni au fost ucişi şi peste 50 răniţi după ce armata rusă a lovit vineri seară cu o rachetă balistică o zonă rezidenţială din Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Vladimir Zelenski, situat în sudul ţării, scrie digi24.ro

Racheta a căzut în apropierea unui loc de joacă pentru copii, scrie News.ro, preluând Ukrainskaia Pravda.

Șase dintre persoanele ucise erau copii, potrivit președintelui ucrainean Vladimir Zelenski. În oraş au izbucnit incendii în urma atacului, iar mai multe blocuri de locuinţe au fost avariate.

Președintele Vladimir Zelenski a menționat atacul într-un mesaj pe Facebook, spunând că este o dovadă că Rusia nu dorește de fapt încetarea focului.

„Rusia lovește în fiecare zi. Oamenii mor în fiecare zi. Există un singur motiv pentru care acest lucru continuă: Rusia nu dorește o încetare a focului și noi vedem acest lucru. Întreaga lume poate vedea. Fiecare rachetă, fiecare dronă de atac demonstrează că Rusia nu vrea decât război. Și numai de presiunea lumii asupra Rusiei, de toate eforturile de a întări Ucraina, de apărarea noastră antiaeriană, de forțele noastre – numai de asta depinde când se termină războiul”, a scris Zelenski.

Recean cere demisia șefului Administrației Naționale a Penitenciarelor

Premierul R. Moldova, Dorin Recean, a solicitat astăzi, 4 aprilie, demisia imediată a șefului Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

„ANP este tocmai instituția care trebuie să ia în calcul toate riscurile eliberării deținuților, nu să lase abuzurile să se întâmple”, a scris prim-ministrul pe rețelele de socializare.

Se întâmplă după ce mai mulți lideri politici au venit cu critici privind eliberarea din penitenciare a unor deținuți condamnați la viață. Unul dintre aceștia este Alexandr Sinigur, condamnat în anul 2006 la detenție pe viață, care a fost eliberat săptămâna trecută din penitenciar. Cu explicații în acest sens a venit ANP.

Totodată, zilele trecute, și interlopul Iurii Radulov a fost eliberat. Cu o reacție în acest sens a venit și fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo.

De menționat că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat excluderea Olesei Stamate, fosta șefă a Comisiei juridice, numiri și imunități, din cadrul formațiunii politice, în urma implicării sale în modificările controversate ale legii amnistiei, care au permis eliberarea unor deținuți periculoși.

Ulterior, într-o postare pe Facebook, ea scris că a primit cu înțelegere decizia conducerii PAS și a subliniat că înțelege contextul politic dificil și atacurile informaționale dure care i-au fost direcționate în ultimele zile, în special într-un an electoral.

Scădere record a exportului din regiunea transnustreană, cu 57% în primul trimestru

Exporturile regiunii separatiste Transnistria s-au redus cu 57% în primele trei luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2024, potrivit datelor publicate de Comitetul Vamal din stânga Nistrului. Volumul total al comerțului exterior (exclusiv importul de gaze naturale) s-a ridicat la doar 210 milioane de dolari, marcând o scădere de 40% față de anul trecut, scrie bani.md.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Criza afectează toate domeniile comerțului: importurile au scăzut cu 25%, iar volumul bunurilor introduse de întreprinzătorii individuali s-a redus cu 19%.

Declinul abrupt al exporturilor semnalează dificultăți serioase pentru economia regiunii separatiste, dependentă în mare parte de scăderea activității comerciale s-a reflectat și în încasările bugetare.

Potrivit Tiraspolului, veniturile din taxe vamale în primul trimestru au însumat 160 milioane de ruble, cu 16% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Șapte ani de închisoare pentru fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, cer procurorii francezi. „Un pact faustian de corupție”
Articolul anterior
Aliații europeni, de acord să nu ridice sancțiunile împotriva Moscovei
Articolul următor
Close menu