Apa de chia, noul trend pentru slăbit

Apă cu semințe de chia – noul truc pentru slabit. Reduce apetitul și ajută la crearea deficitului caloric.

Apa de chia este cel mai nou truc care circulă pe rețelele sociale. Consumarea acestui produs sugerează că reduce din pofte și menține sațietatea pentru o perioadă mai lungă de timp, în comparație cu alte alimente. Secretul constă în formarea acelui gel, ce reduce apetitul și ajută în privința deficitului caloric, scrie ea.md.

Băutura presupune 1 linguriță de semințe de chia și un pahar mare cu apă, iar opțional pentru gust poți adăuga sucul de la o limetă. Semințele de chia sunt bogate în fibre, minerale și vitamine, iar în limba mayasă „chia” înseamnă „putere”, ceea ce oferă aceste semințe de mici dimensiuni pline de acizi graşi omega-3 și antioxidanți.

Cum se prepară?

Experții susțin însă că dacă semințele de chia nu s-au înmuiat bine în apă pentru o perioadă de timp, undeva la 20 de minute și două ore, acestea se înghit greu, pot rămâne blocate și se pot extinde în timp. Este bine de reținut faptul că semințele de chia își măresc volumul de 10 ori mai mult odată intrate în contact cu lichide și pot produce reale probleme în esofag. Într-adevăr, ele își extind volumul și în stomac și te ajută să te menții hidratat și cu apetitul scăzut. Semințele de chia pot fi consumate și cu lapte sau iaurt.

Grijă la afecțiuni

Nu oricine poate consuma apa cu seminte de chia, ele fiind nepotrivite în dietă în anumite situații. În general, ele sunt ideale pentru mai multă energie, pentru un mic dejun rapid sau chiar pentru atleţi, dar nu și pentru persoanele care iau medicamente pentru diverticulita colonului, pentru hipertensiune sau care au alergii la nuci sau seminţe. Înainte de consum este necesară o discuţie cu medicul pentru a evita complicațiile.

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi Ajunul Sfântului Vasile cel Mare! Tradiții și obiceiuri de Anul Nou pe vechi

Pe 14 ianuarie, moldovenii sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi și Sfântul Vasile. Se spune că așa cum îl vei petrece, așa îți va merge pe tot parcursul anului. Iată ce ai și ce nu ai voie să faci în această zi, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial!

Noaptea dintre 13 și 14 ianuarie se mai numește și Revelion pe stil vechi sau seara Sfântului Vasile. În această noapte se spune că cerul se deschide de trei ori pentru câte o clipă. O altă tradiție spune că pe Iisus Hristos îl cheamă de fapt Vasile: Iisus Hristos s-a născut de Crăciun, iar la o săptămână, de Sfântul Vasile, a fost botezat în legea cea veche şi a primit numele Vasile. Numele Hristos (creştin) i-a fost pus la vârsta de 30 de ani, când a fost botezat.

În obiceiurile populare se mai spune că Sfântul Vasile s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Sfântul Vasile a fost bucuros la primirea acestui dar și a luat un clopoţel, i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. Din acest motiv, de Sfântul Vasile există obiceiul de a merge cu plugușorul și ura de belșul și voie bună.

Anul Nou aduce, mai mult ca niciodată, speranţa de vindecare și înnoire, după doi ani în care omenirea a trecut printr-o experiență fără precedent în ultimul secol. Trecerea într-un nou an pe stil veechi este însoţită, în ţara noastră, de anumite ceremoniale care cuprind obiceiuri, tradiţii ori datini din vechime, cu precădere în zonele rurale, a căror semnificație străveche este tocmai aceasta: invocarea unui timp al înnoirii și al refacerii.

În sate, cete de flăcăi se pregătesc pentru „urat”, respectând datinile și obiceiurile din timpul sărbătorilor de iarnă. În ajunul Noului An, pe înserat, își fac apariția ”mascații”.

Se obișnuiește ca mascații să umble în ceată, care reunește personaje mascate: ursul, capra, căiuții, cerbii, urâții, frumoșii, dracii, doctorii, ursarii, bunghierii etc. După lăsarea serii, ceata cea mare se fărâmițează, iar grupurile rezultate încep să meargă din casă în casă, până la răsăritul soarelui, atunci când Anul Nou își intră în drepturi. 

Datina populară spune că aşa cum va fi musafirul din ziua de 14 ianuari, bogat ori sărac, aşa va fi omul tot anul. În această zi, este bine să bei mult vin pentru că se spune că atât cât va bea omul în această zi va avea sânge în obraz în timpul anului.

Accident grav în apropiere de Ialoveni: Un autobuz s-a ciocnit cu o mașină

Un autobuz și un automobil s-au lovit violent pe șoseaua Ialoveni-Hîncești. Accidentul s-a produs astăzi, în jurul orei 08:03, scrie breakingnews.md.

Ofițerul de presă al IP Ialoveni, Mariana Didenco, ne-a comunicat că oamenii legii se află la fața locului pentru a stabili toate circumstanțele producerii accidentului.

Revenim cu detalii.

Prințul Harry și Meghan Markle primesc victimele incendiilor din California, în casa lor din Montecito. Ducii de Sussex ar putea fi și ei evacuați din cauza flăcărilor

Prințul Harry și Meghan Markle locuiesc, de aproximativ cinci ani, în Montecito, de când au decis să se retragă din Familia Regală a Marii Britanii. La scurt timp după ce statul California a fost cuprins de flăcări, ducii de Sussex au decis să primească victimele, în propria locuință, deși ar putea fi și ei evacuați, scrie protv.ro.

Din cauza incendiilor din California, care continuă să izbucnească necontrolat, Meghan și Harry ar putea fi nevoiți să plece din casa din Montecito, împreună cu cei doi copii ai lor. Zona în care ducii de Sussex locuiesc este considerată zonă cu „risc ridicat de incendiu”, fiind în vigoare avertismente de întrerupere a curentului electric.

Meghan și Harry primesc, în casa lor, victimele incendiilor din California
Meghan Markle și prințul Harry au anunțat că vin în sprijinul persoanelor afectate de incendiile din California și au decis să găzduiască, o perioadă, persoanele care au nevoie de adăpost.

Mărturiile unei primărițe din Afganistan care nu vrea să părăsească țara
Articolul anterior
Incendiu de proporții la Gara de Nord din București
Articolul următor