Apel de ultimă oră: Moldovagaz cere consumatorilor să raționalizeze consumul de gaze naturale

În contextul declarării de către Comisia Pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a nivelului de alertă pe piața gazelor naturale, SA „Moldovagaz” vine cu următoarele precizări pentru consumatorii săi.

,,Volumul de gaze naturale inclus în contractul cu SAP „Gazprom” pentru livrare Republicii Moldova (partea dreaptă a Nistrului) în luna octombrie curent constituie 53,8 mil m3. Acesta corespunde capacităților anuale rezervate de către SAP „Gazprom” în anul 2020 pentru SA „Moldovagaz” pentru transportarea gazelor naturale prin sistemului de transport gaze din Ucraina și acoperă necesitățile consumatorilor protejați din țară (48,489 mil m3) în perioada indicată.

Rezervarea capacităților suplimentare ale sistemului de transport din Ucraina, care ar acoperi integral necesarul de 90 mil. m3 pentru Republica Moldova (partea dreaptă a Nistrului) pentru luna octombrie curent, urma să fie efectuată prin intermediul licitației conform calendarului ENTSOG pe platforma RBP la data de 20 septembrie 2021.

Deoarece negocierile privind prelungirea bazei contractuale pe termen lung de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova nu erau finalizate către data de 20 septembrie 2021, pentru a nu sista integral livrarea gazelor naturale în Republica Moldova, la 30 septembrie curent s-a decis extinderea valabilității contractului existent pentru încă o lună, în volume de gaze naturale limitate, corespunzătoare capacităților deja rezervate de SAP „Gazprom”.

Astfel, la începutul lunii octombrie, paralel cu negocierile cu SAP „Gazprom” pe contractul de bază, a fost solicitată majorarea volumelor de gaze naturale pentru luna octombrie curent, care până în prezent nu a fost satisfăcută.

În legătură cu deficitul de gaze naturale în Republica Moldova, a apărut necesitatea declarării de către Comisia Pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a nivelului de alertă pe piața gazelor naturale.

Nivelul de alertă prevede implementarea de către întreprinderile de gaze a seriei de acțiuni care permit gestionarea crizei de gaze fără a fi nevoie să se recurgă la măsuri de urgență, precum sistarea furnizării gazelor consumatorilor noncasnici, care nu fac parte din categoria consumatorilor protejați.

De menționat, că se consideră consumatori protejați următoarele categorii de consumatori finali: 1) toți consumatorii casnici, ale căror instalații de utilizare sunt racordate la o rețea de distribuție a gazelor naturale; 2) întreprinderile şi instituțiile care prestează servicii sociale indispensabile (grădinițele de copii, orfelinatele, instituțiile de învățămînt, instituțiile medicale, azilurile etc.) şi care sînt racordate la o rețea de distribuție a gazelor naturale; 3) centralele termice racordate la o rețea de transport sau de distribuție a gazelor naturale, care livrează energie termică în sistemul centralizat de alimentare cu energie termică sau care livrează energie termică pentru consumatorii indicați la subpunctele 1) şi 2), cu condiția că acestea nu pot utiliza alte tipuri de combustibil.

Din deciziile luate de Comisia Pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova pe 13.10.2021 se remarcă următorele:

– A fost impusă S.A. „Energocom” obligația de serviciu public de furnizare a gazelor naturale în vederea asigurării unei soluții de rezervă privind aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova, în scopul achiziționării volumului de gaze naturale necesar pentru suplinirea deficitului estimat de SA „Moldovagaz” pentru perioada lunilor octombrie şi noiembrie ale anului 2021,

– S-a desemnat SRL „Moldovatransgaz” în calitate de operator al sistemului de transport responsabil pentru gestionarea stării de alertă;- SA „Moldovagaz” va continua discuțiile cu SAP „Gazprom”, în vederea prelungirii contractului de furnizare a gazelor naturale, cu implicarea Guvernului RM, în aspectele ce țin de securitatea în aprovizionarea cu gaze naturale.

În cele din urmă, SA „Moldovagaz”, vă informează, că depune toate eforturile necesare pentru asigurarea furnizării continue a gazelor naturale tuturor consumatorilor săi.

Nu în ultimul rând, facem un apel către consumatori să raționalizeze consumul de gaze naturale pe perioada de criză, fapt care ar permite să fie depășit mai ușor nivelul de alertă declarat”, se arată în comunicatul emis de Moldovagaz.

O moldoveancă, găsită moartă în locuința din Italia. Corpul neînsuflețit a fost descoperit de iubitul său

O femeie în vârstă de 50 de ani, originară din R. Moldova, dar care muncea în Italia, a fost găsită moartă în apartamentul său de pe via Garibaldi, situată în localitatea Cisterna, provincia Latina din Lazio.

Cel care a făcut tragica descoperire a fost partenerul femeii, care locuiește în apartamentul alăturat ei, scrie rotalianul.com.

Potrivit unei publicații locale el a găsit-o fără suflare în după-amiaza zilei de ieri, 13 mai 2024.Imediat după ce a descopeit cadavrul, bărbatul a alertat serviciile medicale de urgență la numărul 118, dar echipa medicală sosită la fața locului nu a putut decât să constate decesul femeii.De asemenea, la locuința femeii moldovence au intervenit și carabinierii din Cisterna, care au demarat o anchetă pentru a stabili cauzele morții.

Din primele verificări reiese că decesul ar fi survenit din cauze naturale. Cu toate acestea, investigațiile continuă pentru a clarifica contextul exact în care a avut loc tragicul eveniment, având în vedere că femeia nu prezenta probleme de sănătate cunoscute.

Autoritățile nu au oferit încă informații suplimentare, dar vor continua cercetările pentru a exclude orice posibilitate de faptă criminală.

Ancheta este în curs de desfășurare și se așteaptă rezultatele autopsiei pentru a confirma cauza exactă a morții.

Copilul unei familii de moldoveni din Italia se zbate între viață și moarte, după un accident cumplit

Un grav accident rutier petrecut vineri dimineață pe autostrada A9 a lăsat un băiat moldovean de numai 11 ani în stare critică.

Incidentul a avut loc în jurul orei 8:30, iar medicii de la spitalul Papa Giovanni din Bergamo, unde copilul a fost transportat cu elicopterul de salvare, sunt îngrijorați că șansele lui de supraviețuire sunt minime.

În accident a fost implicată o familie originară din Moldova, cu pașapoarte românești, rezidentă în Enghien (Belgia), informează presa italiană citată de rotalianul.com.

În mașina Mercedes condusă de tatăl copilului, se mai aflau mama în vârstă de 39 de ani și sora de 16 ani a băiatului. Acestea au fost inițial internate la spitalul Sant’Anna, dar au fost transferate ulterior la Bergamo, unde sunt tratate pentru răni grave.

Tatăl, în vârstă de 40 de ani, a suferit răni ușoare și a cerut să rămână alături de fiul său.

După ce au depășit ieșirea de la Fino Mornasco, care era închisă, au decis să folosească schimbarea temporară a traseului, pusă în aplicare cu ocazia unei sărbători elvețiene. Din această cauză, benzile de circulație către nord au fost mărite de la trei la patru, iar cele către sud au fost reduse la două.

Cele două mașini au tras pe banda de urgență și au făcut o manevră de întoarcere, traversând benzile de circulație către Milano pentru a intra pe cele în direcția nord. Unchiul copilului a reușit să finalizeze manevra, dar Mercedes-ul condus de tatăl de 40 de ani a fost lovit în plin de un autoturism marca Honda, în care se afla un cuplu italian.

Conducătorul auto al mașinii Honda nu a putut evita impactul, lovind puternic portiera din spate a Mercedes-ului.

Accidentul este considerat a fi cauzat de manevra imprudentă a tatălui copilului, care nu a ținut cont de viteza autovehiculelor care se deplasau pe acel segment, unde limita de viteză poate ajunge la 130 km/h.

Ieftiniri generoase la carburanţi

Ieftinirile la carburanți continuă. Asftel, conform prețurilor afișate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), mâine, 15 mai, șoferii vor plăti cu 28 bani mai puțin pentru un litru de benzină, iar pentru cel de motorină – cu 16 bani, scrie unimedia.info.

Așadar, litrul de benzină va costa 25,41 lei, iar cel de motorină 20,79 lei.

Sute de case scoase la vânzare cu 1 Euro, în apropiere de Roma, Italia
Articolul anterior
Ședința Comisiei pentru Situaţii Excepţionale: deciziile luate de autorități în contextul crizei gazelor
Articolul următor