Aproape 300 de copii ucraineni merg la școală în Chișinău

Datele direcției educație a Municipiului Chișinău arată că vineri 11 martie în școlile din capitala R. Moldova erau înmatriculați 291 de copii ai refugiaților ucraineni. Alți 20 de copii merg la grădiniță, au declarat Europei Libere autorități din domeniu, care au precizat că că numărul solicitărilor de integrare a copiilor în sistemul educațional crește de la o zi la alta, deși e vorba de o înmatriculare temporară.

S

Pentru școlarizarea copiilor refugiați din Ucraina, care și-au găsit adăpost în Chișinău, autoritățile municipale au identificat 32 de instituții școlare și 21 de grădinițe, care au anunțat că pot primi circa 400 de copii. Direcția educație Chișinău a prezentat pe pagina sa de internet modalitatea de înscrierea la școală și pașii ce urmează a fi întreprinși: părinții trebuie să verifice locurile disponibile la școlile incluse în listă, să completeze o cerere de înmatriculare și să pregătească un pachet de documente, care include acte personale, un certificat medical, inclusiv un rezultat a testului Covid-19.

La Liceului teoretic Petru Movilă cu predare în limba rusă, 17 copii veniți din Ucraina frecventează deja orele. Directoarea instituției, Oxana Chiosa spune că deși acasă au studiat în ucraineană, copii au reușit să se integreze în procesul de studiu, pentru că vorbesc rusa în familie:

„Copiii vin și putem să-i ducem în clase în aceeași zi sau atunci când spun ei că sunt pregătiți și pot să înceapă procesul de studiu. Le facem cunoștință cu dirigintele, cu elevii. Și părinții cunosc profesorii ca să poată ține legătura cu ei. Procesul de școlarizare funcționează, avem psiholog care știe în ce clase au venit elevi, în caz că va fi nevoie. Le-am dat indicații profesorilor să nu vorbim despre ceea ce se întâmplă, și elevii sunt îndrumați să facă la fel. Pur și simplu au venit în ospeție și învață temporar alături de alți copii.”

Și la Liceul teoretic Nikolai Gogol au fost înmatriculații copii ale căror familii au fugit de război și mai sunt încă locuri disponibile, spune adjuncta instituției, Alisa Rusu. La această etapă, se pune accentul pe socializare și integrare în colectivul de copii. Dascălilor li se recomandă să evite discuțiile despre război și eventual să intervină dacă tema situației din Ucraina începe să fie dezbătură de elevi în contradictoriu, notează Alisa Rusu:

„Se adresează direct părinții sau, de exemplu, au venit la cineva la care copiii rudelor sau cunoscuților studiază la noi. Sunt curioși, n-am acut copiii care să fie foarte speriați sau care emoțional aveau ceva. Este o nenorocire, este ceva ce nu depinde de fiecare din noi, dar noi trebuie să fim tari. Avem profesori la care rudele și părinții se află în Ucraina. Temele politice nu se ridică la nivel de clasă, pot să fie provocări din partea copiilor, da. Dar în ședința pe care am convocat-o i-am rugat foarte mult, oameni buni, vă străduiți, noi avem subiectul lecției.”

O nouă escrocherie în mediul online: papuci de brand ,,Nike” la 38 de lei

Pe cel puțin patru pagini de Facebook – „Sportlandia MD”, „Sportlandia MD”, „MD Sportlandia” și „MD Sportlandia” – create în ultimele zile, au apărut anunțuri care propun spre vânzare încălțăminte „Nike” la prețul de 38 de lei.

O nouă escrocherie întâlnită în mediul online: Nike la 38 de lei

Este o escrocherie online cu folosirea neautorizată a însemnelor vizuale ale magazinului „Sportlandia Moldova”, transmite stopfals.md.

Compania a anunțat despre apariția unor site-uri și conturi false care nu au legătură cu activitățile sale, fiind „create în scopuri frauduloase”. 

„Nu faceți click pe linkuri suspecte și nu lăsați informații personale pe platforme terțe”, a îndemnat compania pe pagina sa de Facebook

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cântat la chitară într-un bar, în timpul vizitei la Kiev

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cântat o interpretare a piesei „Rockin’ in the Free World” a lui Neil Young, alături de o trupă locală, într-un bar numit Diktat, în timpul călătoriei sale surpriză la Kiev.

Melodia a fost lansată de Neil Young în 1989, după ce un concert planificat în Uniunea Sovietică a fost anulat, scrie news.ro.

„Soldaţii voştri, cetăţenii voştri – în special în nord-est, în Harkov – suferă enorm. Dar ei trebuie să ştie, voi trebuie să ştiţi, Statele Unite sunt alături de voi, o mare parte din lume este alături de voi şi ei luptă nu doar pentru o Ucraină liberă, ci pentru o lume liberă. Iar lumea liberă este şi ea cu voi”, a spus Blinken, înainte de a cânta.

Pe reţelele de socializare, unii ucraineni au criticat alegerea de a cânta într-un bar, în timp ce situaţia de pe front era atât de tensionată, iar alţii au lăudat acţiunea.

Şefii diplomaţiilor americană şi ucraineană, Antony Blinken şi Dmytro Kouleba, au luat prânzul la Kiev, într-o pizzerie fondată de un veteran al războiului cu Rusia.

Vizita surpriză a secretarului de stat american a fost menită să asigure ţara că Washingtonul va oferi ajutor militar.

Dmitro Kuleba l-a întâmpinat pe Blinken la intrarea în local şi, după o îmbrăţişare, cei doi bărbaţi au petrecut aproximativ patruzeci de minute în interior, savurând o pizza, au constatat la faţa locului jurnaliştii AFP.

„Trebuie să spun că, în calitate de cunoscător de pizza, aşa cum sunt majoritatea americanilor, cred că pizza de aici este superbă. O recomand cu căldură”, a declarat Antony Blinken.

Blinken a sosit la Kiev marţi dimineaţă pentru a reasigura Ucraina cu privire la sosirea ajutorului militar american, întârziat de mai multe luni din cauza disputelor din Congres.

La rândul său, armata rusă a dat asigurări marţi că „avansează în profunzime” în regiunea de frontieră Harkov (nord-est), unde a lansat o nouă ofensivă la 10 mai. 

Rușii au atacat astăzi un centru de recreere din Harkov: sunt raportați 5 morți și 16 răniți

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi 16 rănite duminică, într-o zonă de recreere din afara oraşului Harkov, în urma unor lovituri aeriene ruse, au anunţat oficiali locali citaţi de Reuters.

Bilanţul morţilor şi răniţilor a fost anunţat de primarul din Harkov, Igor Terehov. „Exploziile auzite la Harkov în jurul prânzului s-au produs într-o suburbie din apropiere. Două rachete ruse au lovit un centru de recreere unde oamenii se relaxau, ucigând cinci persoane şi rănind alte 16”, a afirmat el pe reţeaua de mesagerie Telegram, potrivit Agerpres.

Corespondenţii Reuters au văzut zona de recreere distrusă după ce salvatorii de la faţa locului spun că a fost o explozie puternică, urmată de o a doua 15-20 de minute mai târziu.

Mărturiile oamenilor din Harkov, după atacul rușilor

Valentina, o femeie de 69 de ani care trăia în apropiere de complex, era acasă când s-a produs explozia. Ea le-a spus plângând ziariştilor că soţul ei a fost ucis în explozie.

Era lângă apă, a relatat ea, arătând zona unde acum se mai află doar un crater, dărâmături şi cadavre. „Este foarte dureros să-mi pierd casa, soţul, tot ce am pe lume. Ei (ruşii) sunt animale, de ce trebuie să omoare oameni?”, a mai spus ea.

În ultimele săptămâni, oraşul Harkov şi regiunea cu acelaşi nume au fost vizate constant de atacuri cu rachete ruseşti şi bombe ghidate, în contextul în care trupele ruse au lansat o ofensivă în nord-estul regiunii.

„Nu erau soldaţi aici. Era duminică, oamenii au venit aici pentru a se odihni, copii urmau să fie aici, femei însărcinate, odihnindu-se, încercând să trăiască normal”, a declarat Yaroslav Trofimko, inspector de poliţie la poliţia locală.

Un individ și-a snopit în bătăie iubita, apoi a înjunghiat doi vecini, la Ciocana
Articolul anterior
Un moldovean riscă să fie cercetat, în Ucraina, pentru organizare migrației ilegale de persoane peste granița de stat
Articolul următor