Așa arată un sat din Ucraina, în care nu vei vedea nici o casă cu un singur nivel

Apșa de Jos, un sat românesc din regiunea Zakarpatie, numit și Maramureșul Istoric, este cea mai bogată localitate rurală din Ucraina. Locuitorii își construiesc adevărate castele, în loc de case, iar arhitectura acestora impresionează atât de mult că aduce aminte mai degrabă de un orășel european, decât a unui simplu sat, scrie presa ucraineană.

separator

„Când cineva că vorbește despre un sat vă imaginați căsuțe mici, din lemn, acareturi pentru vite și grădini mari? Există însă un sat care contrazice totalmente acest stereotip”, relatează lifter.com.ua, conform Radio Chișinău.

În Apșa de Jos nu există nicio casă cu un singur etaj, iar sătenii își fac castelele după principiul măcar cu o cărămidă, dar mai înalt decât al vecinilor. Cea mai mică casă are câte 10-15 camere, pentru că una cu mai puține va fi luată în derâdere de vecini.

Astfel de case au început să fie construite de românii din Ucraina încă din anii `80, când aceștia au început să plece la muncă în străinătate. Actualii proprietari continuă să lucreze peste hotare, fie în Uniunea Europeană, fie în Rusia, iar banii câștigați îi investesc în construcțiile lor luxoase. Românii se pricep la construcții și le place această meserie, remarcă sursa citată.

Unii dau în chirie „castelele” turiștilor sau angajează paznici care să le păzească casele. Până și magazinele sau farmaciile arată pompos, la fel ca și casele de locuit. Și, chiar dacă unele case sunt mai „modeste”, le întrec pe cele ale vecinilor în detalii, cum ar fi bunăoară o poartă din fier forjat.

Nicio casă din sat nu o repetă pe alta. Unele sunt încă în construcție. Sătenii folosesc materiale de cea mai bună calitate și nu se știe câte asemenea case vor mai ridicate la Apșa de Jos, însă e sigur că acesta este cel mai bogat sat din Ucraina.

De ce sărbătoresc catolicii şi ortodocşii Paştele pe aceeași dată în acest an?

În 2025, Paștele Ortodox și Paștele Catolic, la fel ca și Floriile, pică în aceeași zi. Ultima oară când ortodocșii și catolicii au sărbătorit Paștele în aceeași zi a fost în 2017.

Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc, de obicei, în zile diferite din cauza diferențelor dintre calendarele pe care le folosesc cele două Biserici și a modalităților de calcul ale datei Paștelui.

De ce ortodocșii și catolicii serbează Paștele la date diferite, în general

În timp ce Biserica Catolică folosește calendarul gregorian, introdus în 1582 de Papa Grigore al XIII-lea, pentru a corecta erorile acumulate în calendarul iulian (folosit anterior), Biserica Ortodoxă se ghidează în continuare după calendarul iulian, mai bine spus după o variantă revizuită a acestuia, care este cu aproximativ 13 zile în urma calendarului gregorian.

Data Paștelui este stabilită în funcție de echinocțiul de primăvară ca fiind prima duminică după prima lună plină. În Biserica Catolică, echinocțiul de primăvară este fixat pe 21 martie (conform calendarului gregorian). În Biserica Ortodoxă, echinocțiul de primăvară este calculat tot pe 21 martie, dar conform calendarului iulian, ceea ce corespunde cu data de 3 aprilie în calendarul gregorian.

O altă diferență este că, în tradiția ortodoxă, Paștele nu poate fi sărbătorit înainte sau în același timp cu Paștele evreiesc (Pesah), în timp ce Biserica Catolică nu ține cont de această regulă.

Aceste discrepanțe duc la date diferite pentru Paștele catolic și cel ortodox, deși uneori, cele două sărbători pot coincide. Așa cum se va întâmpla acest an, în 2025.

Halterofilul Danu Secrieru a devenit vicecampion european

Performanță uluitoare a halterofilului moldovean Danu Secrieru. Sportivul de numai 17 ani a cucerit 3 medalii la Campionatele Europene de seniori, competiție ce se desfășoară la „Chișinău Arena” din capitala Republicii Moldova.

Danu Secrieru a concurat în categoria de greutate de până la 55 de kilograme. Sportivul originar din Ungheni s-a clasat pe locul 3 în primul concurs, la stilul „smuls”, cucerind medalia de bronz. Cel mai bun rezultat al său a fost 110 kilograme. Medalia de aur i-a revenit turcului Harun Algul, iar cea de argint a fost adjudecată de românul Cristian Marian Luca.

Danu a făcut senzație și în cel de-al doilea exercițiu, stilul „aruncat”. Moldoveanul a fost în cărți pentru a cuceri medalia de aur, însă nu a putut ține pasul cu bulgarul Angel Rusev. Cel mai bun rezultat a lui Secrieru a fost 135 de kilograme, iar Rusev a ridicat deasupra capului 141 de kilograme.

Pe locul 3 la stilul „aruncat” s-a clasat georgianul Ramini Șamilișvili. Cu un total de 245 de kilograme, Danu Secrieru s-a clasat pe locul 2 în clasamentul general. Campion european absolut a devenit Angel Rusev, care a totalizat 246 de kilograme. Podiumul a fost completat de Ramini Șamilișvili. Cei 5 medaliați au fost premiați de legendarul Tudor Casapu, campion olimpic în 1992 la Barcelona.

Danu Secrieru a avut rezultate senzaționale la nivel de juniori, iar acum a impresionat și la seniori.

16.600 de lei adunați la atelierul de lumânări organizat de CCF

13 femei s-au reunit la atelierul de lumânări decorative, organizat de Elena Băncilă și prietenele sale. Evenimentul a avut loc la Kasandruta, un spațiu cald și plin de lumină, și a fost susținut cu generozitate de Inga Taran, fondatoarea NICALIN decor.

Participantele au învățat să creeze lumânări decorative unice, într-un atelier în care fiecare gest de dăruire a contat, iar din energia și solidaritatea lor s-au adunat 16 600 de lei, sumă care va fi direcționată integral către CCF Moldova, pentru sprijinirea copiilor din familii aflate în dificultate.

„Am visat la acest moment și iată că s-a întâmplat. Fiecare lumânare creată azi a fost mai mult decât un obiect – a fost o rază de speranță. Mă emoționează profund să văd câtă bunătate există în jurul nostru când ne unim pentru o cauză frumoasă”, a declarat Elena Băncilă, inițiatoarea evenimentului.

Participantele au plecat nu doar cu câte o lumânare realizată de ele, ci și cu un sentiment profund de împlinire și recunoștință. Evenimentul a demonstrat, încă o dată, că atunci când femeile se unesc pentru o cauză, se pot aprinde adevărate flăcări de speranță.

Felicitări CCF pentru așa eveniment frumos!

Ștefana Cotelnic – cake decoratorul care modelează povești din pasta de zahăr
Articolul anterior
O femeie a fost bătută cu fierul de călcat în cap de către concubinul său
Articolul următor
Close menu