Asociația obștească EcoVisio a donat ajutoare materiale spitalelor din Bălți și Căușeni!

Din dorința de a-i sprijini pe cei care luptă zilnic cu pandemia, asociația obștească EcoVisio a donat mai multe materiale spitalelor din Bălți și Căușeni, primele instituții medicale din raioane care au preluat pacienți infectați cu Covid-19.

separator
La momentul actual, în cele două spitale sunt internați în total 130 de pacienți diagnosticați sau cu simptome de infectare cu Covid-19. Totodată, 30% din personalul medical al spitalului Căușeni a fost infectat cu noul coronavirus, în timp ce la Bălți, 18 lucrători medicali au fost testați pozitiv.

”Încă de la începutul pandemiei urmăream cum tot mai mulți medici se îmbolnăvesc. Astfel am decis că, deși suntem o organizație pentru dezvoltare durabilă, trebuie să ne implicăm și să contribuim cu echipamente medicale pentru a-i proteja pe angajații spitalelor. Doar dacă personalul medical este protejat putem fi cu toții în siguranță”, spune Margareta Cartiră, inițiatoarea acțiunii din partea EcoVisio.

Luna aceasta, asociația a transmis celor două unități dezinfectanți ecologici și echipamente de protecție pentru cadrele medicale. La acestea s-au mai adăugat saci pentru deșeuri obișnuite și infecțioase, tomberoane mari și mici, toate necesare spitalelor pentru a gestiona cantitatea sporită de deșeuri.

,,În această perioadă se colectează un număr mare de deșeuri infectate, iar din această cauză avem nevoie de mai mulți saci speciali, care sunt destul de costisitori. De asemenea, conform regulamentul privind deșeurile medicale, fiecare pacient infectat trebuie să aibă propria pubelă în care să-și arunce gunoaiele”, a declarat Ion Arsenie Ciobanu, medic și specialist în comunicare la Spitalul Raional „Ana și Alexandru”, Căușeni.

După încheierea perioadei de carantină, EcoVisio va reveni la spitalul din Căușeni cu un training despre gestionarea diferitelor tipuri de deșeuri, precum și modalități de economisire a resurselor. În urma acestui training-pilot la Căușeni, acțiunea ar putea fi continuată la mai multe instituții medicale din țară.

Inițiativa EcoVisio de sprijinire a spitalelor a fost posibilă cu susținerea Suediei. Mai multe campanii și idei pe pagina asociației.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Locuitorii Chișinăului, amendați cu peste 3 milioane de lei în doar o săptămână
Articolul anterior
CCF Moldova cu suportul financiar al Fundației Internaționale Coca Cola, a donat spitalelor din țară analizoare hematologice, un USG performant și alte utilaje
Articolul următor