Asociația obștească EcoVisio a donat ajutoare materiale spitalelor din Bălți și Căușeni!

Din dorința de a-i sprijini pe cei care luptă zilnic cu pandemia, asociația obștească EcoVisio a donat mai multe materiale spitalelor din Bălți și Căușeni, primele instituții medicale din raioane care au preluat pacienți infectați cu Covid-19.

separator
La momentul actual, în cele două spitale sunt internați în total 130 de pacienți diagnosticați sau cu simptome de infectare cu Covid-19. Totodată, 30% din personalul medical al spitalului Căușeni a fost infectat cu noul coronavirus, în timp ce la Bălți, 18 lucrători medicali au fost testați pozitiv.

”Încă de la începutul pandemiei urmăream cum tot mai mulți medici se îmbolnăvesc. Astfel am decis că, deși suntem o organizație pentru dezvoltare durabilă, trebuie să ne implicăm și să contribuim cu echipamente medicale pentru a-i proteja pe angajații spitalelor. Doar dacă personalul medical este protejat putem fi cu toții în siguranță”, spune Margareta Cartiră, inițiatoarea acțiunii din partea EcoVisio.

Luna aceasta, asociația a transmis celor două unități dezinfectanți ecologici și echipamente de protecție pentru cadrele medicale. La acestea s-au mai adăugat saci pentru deșeuri obișnuite și infecțioase, tomberoane mari și mici, toate necesare spitalelor pentru a gestiona cantitatea sporită de deșeuri.

,,În această perioadă se colectează un număr mare de deșeuri infectate, iar din această cauză avem nevoie de mai mulți saci speciali, care sunt destul de costisitori. De asemenea, conform regulamentul privind deșeurile medicale, fiecare pacient infectat trebuie să aibă propria pubelă în care să-și arunce gunoaiele”, a declarat Ion Arsenie Ciobanu, medic și specialist în comunicare la Spitalul Raional „Ana și Alexandru”, Căușeni.

După încheierea perioadei de carantină, EcoVisio va reveni la spitalul din Căușeni cu un training despre gestionarea diferitelor tipuri de deșeuri, precum și modalități de economisire a resurselor. În urma acestui training-pilot la Căușeni, acțiunea ar putea fi continuată la mai multe instituții medicale din țară.

Inițiativa EcoVisio de sprijinire a spitalelor a fost posibilă cu susținerea Suediei. Mai multe campanii și idei pe pagina asociației.

Ce au scos medicii din stomacul unei fetițe care și-a mâncat părul timp de mai mulți ani

Mia, o fetiță de șapte ani, a trecut printr-o operație de cinci ore pentru a i se extrage o minge de păr de 15 centimetri din stomac. În martie, Mia a fost transportată de urgență la spitalul din Newcastle, acuzând dureri abdominale severe și greață, informează BBC.

Medicii au descoperit că 80% din intestinul ei era blocat de o minge de păr, acumulată în urma obiceiului de a-și mesteca și mânca părul timp de cinci ani. Această afecțiune rară, cunoscută sub numele de Trichofagie sau Sindromul Rapunzel, afectează în principal adolescentele și poate fi cauzată de stres, anxietate sau căutarea de confort.

„Dacă nu ar fi intervenit când au făcut-o, ea nu ar mai fi aici”, a declarat mama Miei, precizând că anterior, medicii i-au spus să nu-și facă griji în legătură cu obiceiul fiicei sale de a-și mesteca părul.

Mia a explicat că mestecatul părului era un „lucru de confort”, însă mama copilei a descris vederea mingii de păr drept „oribilă”. Ea crede că această afecțiune este mai frecventă decât se crede și îndeamnă părinții să ia în serios obiceiul copiilor de a-și mesteca părul.

„Nu vreau ca nimeni altcineva să experimenteze prin ce am trecut noi ca familie”, a spus ea.

După operație, Mia s-a recuperat complet și s-a întors la școală. Ea le-a transmis un mesaj celorlalți copii: „Nu-ți mânca părul. S-ar putea să nu fii la fel de norocos ca mine și dacă o faci, îți va provoca multă durere”.

sursa

Vacanță ieftină în Grecia! Insula discretă care atrage tot mai mulți turiști, mai accesibilă decât Santorini. Imagini de poveste

Înainte de începerea sezonului estival, ofertele de vacanță pentru Grecia sunt la mare căutare. De cele mai multe ori, turiștii caută variante accesibile de cazare, însă țin cont și de serviciile puse la dispoziție de hoteluri. Insula Santorini este inclusă pe lista destinaților exclusiviste, având în vedere prețurile piperate ale unităților de cazare din zonă. O alternativă mai ieftină, însă la fel de impresionantă este insula Serifos, scrie evz.ro.

O destinație mai accesibilă decât Santorini sau Mykonos, Serifos este căutată mai ales de cei care fug de aglomerație. Insula oferă o gamă largă de experiențe pentru turiști, inclusiv pentru cei pasionați de istorie, precum și de secretele  Greciei antice. De altfel, turiștii vin un această regiune și în afara sezonului estival.

În această perioadă, temperaturile medii variază între 15-20 de grade Celsius, iar în timpul verii de situează între 25-30 de grade. În zilele toride, mercurul poate urca în termometre până la 35 de grade Celsius.

Destinația ideală pentru turiștii pasionați de istorie

Numele insulei este legat de numeroase legende. Localnici spun că Serifos a fost locuită de ciclopi. De altfel, în centrul acesteia se află peștera ciclopului Polifem, celebră prin mitul lui Ulise.

Satul Chora se află în inima insulei și  oferă o priveliște spectaculoasă asupra Golfului Livadi. Zona se aseamănă puternic cu Santorini. Casele mici și albe, străduțele înguste și însorite sau numeroasele lăcașuri de cult amintesc de această destinație faimoasă.

Tragedie în Capitală! Un tânăr s-a înecat în lacul de la Valea Morilor, în această seară

Un tânăr s-a înecat în lacul de pe teritoriul parcului Valea Morilor din Chișinău. Trupul neînsuflețit al victimei a fost recuperat din apă de salvatori în această seară. Informațiile au fost confirmate pentru NM de purtătoare de cuvânt a Poliției capitalei, Natalia Stati, scrie NM.md

Oamenii legii au fost alertați pe 21 mai, la ora 18:04, că un tânăr s-ar fi înecat în lacul din parcul Valea Morilor. La fața locului s-au deplasat toate serviciile specializate. În urma lucrărilor subacvatice efectuate de angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, trupul neînsuflețit al tânărului a fost scos din apă.Toate circumstanțele se stabilesc.

Locuitorii Chișinăului, amendați cu peste 3 milioane de lei în doar o săptămână
Articolul anterior
CCF Moldova cu suportul financiar al Fundației Internaționale Coca Cola, a donat spitalelor din țară analizoare hematologice, un USG performant și alte utilaje
Articolul următor