Astăzi este marcată Ziua Internațională a Limbii materne. Circa 3.000 de limbi vorbite în prezent ar putea să dispară până la sfârşitul acestui secol

Pe 21 februaie este sărbătorită Ziua Internațională a Limbii Materne (International Mother Language Day). Evenimentul are scopul de a promova diversitatea culturală şi lingvistică din întreaga lume, precum și multilingvismul.

Ziua Internațională a Limbii Materne a fost proclamată în cadrul Conferinţei UNESCO din 17 noiembrie 1999.

Data semnifică ziua din 1952 în care studenții care demonstrau pentru recunoașterea limbii lor materne, bangali, ca limbă națională a Pakistanului, au fost uciși de poliție la Dhaka, astăzi devenită capitala Bangladesh-ului.

Experții estimează că jumătate din cele aproximativ 6.000 de limbi vorbite în prezent ar putea să dispară până la sfârşitul acestui secol.

La 16 mai 2009, Adunarea Generală a ONU a făcut apel prin rezoluția A/RES/61/266 „să promoveze conservarea și protecția tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii”.

Prin aceeași rezoluție, Adunarea Generală a proclamat anul 2008 ca Anul Internațional al Limbilor, pentru a promova unitatea în diversitate și înțelegerea internațională prin multilingvism și multiculturalism, scrie Wikipedia.

ONU consideră că toate acțiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversității lingvistice și educației multilingve, ci ajută și la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale în întreaga lume și la inspirarea solidarității bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.

Actrița Gwyneth Paltrow a dat lovitura în business lansând vibratorul inteligent
Articolul anterior
Un bărbat din Durlești se plânge că stă de două zile cu trupul mamei sale pe balcon
Articolul următor
Alte articole interesante