Mare atenție. În regiunea de sud a țării circulă bancnote false de 200 de lei

Ofițerii Direcției Combaterea Crimei Organizate a Inspectoratului Național de Investigații sub conducerea Procuraturii oficiului Buiucani al Procuraturii mun. Chișinău, au contracarat punerea în circulație a semnelor bănești false realizată de un grup criminal organizat în regiunea de sud a țării.

separator
Poliția a fost alertată de către un taximetrist, care a depistat faptul că a fost remunerat pentru prestarea serviciilor de taxi cu bancnote cu valoare nominală de 200 lei moldovenești, cu semne vizibile de falsificare, de către persoane necunoscute.

Astfel, ofițerii au demarat documentarea cazului în vederea identificării și stabilirii persoanelor implicate în comiterea infracțiunii.

Pe parcursul unui an de investigații, polițiștii au constatat că un grup de persoane, originare din orașul Cantemir, au pus în circuitul economic bancnote naționale de 200 lei moldovenești cu semne de falsificare, pe teritoriul Republicii Moldova, primordial în regiunea de sud a țării, prin efectuarea achitărilor de servicii și produse la diferite stații petroliere și magazine.

Ca rezultat al măsurilor speciale de investigații, polițiștii au identificat trei suspecți cu vârsta cuprinsă între 18 – 27 ani, care au pus în circulație mijloacele financiare falsificate. Totodată, au fost stabilite punctele unde aceștia obișnuiau să efectueze plăți cu ajutorul bancnotelor false.

La 12 decembrie curent, ofițerii de investigații au efectuat percheziții la domiciliile figuranților, iar ca urmare, liderul grupării criminale un bărbat în vârstă de 27 ani, a fost reținut pentru 72 ore, în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii economice.

Pe acest caz a fost intentată o cauză penală pentru fabricarea sau punerea în circulaţie a semnelor băneşti false utilizate pentru efectuarea plăţilor, iar dacă în privința suspecților v-a fi dovedită vinovăția, aceștia riscă de la 7 la 15 ani de închisoare.

Poliția continuă investigarea cazului în scopul stabilirii tuturor membrilor grupării criminale şi tragerii acestora la răspundere conform legislației în vigoare.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Temperaturi de primăvară, în luna decembrie. Vezi prognoza meteo pentru zilele următoare
Articolul anterior
Bucurie! Sute de copii din țară primesc cadouri de Crăciun, datorită mamelor care fac donații din diferite colțuri ale lumii
Articolul următor