ATENȚIE, la sobe! Cetățenii, avertizați despre pericolele de intoxicații și incendii

Angajații IGSU continuă să desfășoare în toate raioanele țării activități de prevenire a intoxicațiilor cu monoxid de carbon și a incendiilor în urma exploatării sobelor de încălzit, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Odată cu începerea sezonului rece a fost înregistrată o majorare a cazurilor de intoxicații cu monoxid de carbon și a cazurilor de deces în urma exploatării neregulamentare a sobelor de încălzit din locuințe.

Potrivit datelor statistice ale IGSU, în urma folosirii sobelor de încălzit, în perioada 01 – 30 octombrie 2024 au fost înregistrate 5 cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon, în urma cărora au decedat 3 persoane, inclusiv un minor. Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, cazurile de intoxicații cu produsele de ardere în urma utilizării sobelor au crescut. Astfel, în 2023 au fost raportate 2 cazuri de intoxicație cu produsele de ardere, iar persoane decedate nu au fost înregistrate.

În acest context, astăzi 01 noiembrie 2024, specialiștii IGSU au mers într-o gospodărie din localitatea Hulboaca, comuna Grătiești, municipiul Chișinău. Aici, pompierii au desfășurat activități de prevenire a incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon, îndemnând oamenii să respecte cu strictețe regulile de securitate la utilizarea sobelor de încălzit.

În cadrul activităților, specialiștii au recomandat gospodarilor să atragă o atenție sporită la verificarea sobelor înainte ca acestea să fie exploatate, asigurându-se că canalele de ventilare sunt curățate și neobturate. În cazul depistării unor defecte sau fisuri este obligatoriu ca acestea să fie imediat înlăturate.

Totodată, în vederea evitării intoxicării cu monoxid de carbon și a incendiilor în locuințe, persoanele au fost rugate să îndepărteze materialele combustibile din apropierea sobei, să nu lase focul fără supraveghere, iar pe timp de noapte acesta să fie neapărat stins. Mai mult, aprinderea focului prin stropirea cu benzină, petrol sau alte lichide ușor inflamabile este stric interzis.

De asemenea, salvatorii au comunicat cu oamenii despre pericolele ce pot surveni în urma incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon, în caz de nerespectare a regulilor antiincendiare.

O atenție deosebită a fost acordată necesității instalării detectoarelor de fum în casele de locuit, astfel cetățenii au fost îndemnați să instaleze aceste aparate, care au un rol important la salvarea vieților omenești.

Mai mult, localnicii au fost îndemnați să ofere asistență și ajutor persoanelor cu nevoi speciale de sănătate și oamenilor în etate, la aprinderea focului în sobe și la încălzirea locuințelor cu alte surse de încălzit, cum ar fi cele electrice sau cele gazificate.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență continuă să desfășoare pe întreg teritoriul țării, astfel de activități de prevenire a intoxicațiilor cu monoxid de carbon și a incendiilor, izbucnite în urma exploatării diverselor surse de încălzit.

Accident grav în apropiere de Ialoveni: Un autobuz s-a ciocnit cu o mașină

Un autobuz și un automobil s-au lovit violent pe șoseaua Ialoveni-Hîncești. Accidentul s-a produs astăzi, în jurul orei 08:03, scrie breakingnews.md.

Ofițerul de presă al IP Ialoveni, Mariana Didenco, ne-a comunicat că oamenii legii se află la fața locului pentru a stabili toate circumstanțele producerii accidentului.

Revenim cu detalii.

Prințul Harry și Meghan Markle primesc victimele incendiilor din California, în casa lor din Montecito. Ducii de Sussex ar putea fi și ei evacuați din cauza flăcărilor

Prințul Harry și Meghan Markle locuiesc, de aproximativ cinci ani, în Montecito, de când au decis să se retragă din Familia Regală a Marii Britanii. La scurt timp după ce statul California a fost cuprins de flăcări, ducii de Sussex au decis să primească victimele, în propria locuință, deși ar putea fi și ei evacuați, scrie protv.ro.

Din cauza incendiilor din California, care continuă să izbucnească necontrolat, Meghan și Harry ar putea fi nevoiți să plece din casa din Montecito, împreună cu cei doi copii ai lor. Zona în care ducii de Sussex locuiesc este considerată zonă cu „risc ridicat de incendiu”, fiind în vigoare avertismente de întrerupere a curentului electric.

Meghan și Harry primesc, în casa lor, victimele incendiilor din California
Meghan Markle și prințul Harry au anunțat că vin în sprijinul persoanelor afectate de incendiile din California și au decis să găzduiască, o perioadă, persoanele care au nevoie de adăpost.

Două cărți despre tradițiile și meșteșugurile populare vor fi lansate la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Vineri, 17 ianuarie, ora 13:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită în Sala Nunții, unde vor fi lansate două noutăți editoriale, semnate de angajații instituției. Prima se intitulează „Muzeul și meșterii populari: salvgardarea tradiției meșteșugărești”, autori – Petru Vicol, director general MNEIN, și Elena Cojocari, directoare adjunctă MNEIN.

Lucrarea se deschide cu o retrospectivă analitică a rezultatelor colaborării dintre muzeu și meșterii populari, de la fondare până în prezent. Urmează prezentarea biografiilor și creațiilor a 65 de membri ai Uniunii Meșterilor Populari din Moldova, participanți activi la târgurile organizate de MNEIN. Ediția e bogat ilustrată cu imagini ale lucrărilor de artă populară și artizanat, cu instantanee de la evenimente culturale. Volumul are menirea de a promova creatorii care continuă, în prezent, o parte din meșteșugurile tradiționale.

O altă lucrare e semnată de Andrei Prohin, secretar științific la aceeași instituție: „Calendarul tradițiilor populare pentru copii”. Lucrarea include informații succinte despre sărbătorile calendaristice și alte tradiții populare, publicate anterior în paginile revistei pentru copii „Alunelul”. Textele sunt însoțite de ilustrații hazlii, realizate de graficianul Alex Dimitrov.Ambele volume au apărut la Editura Lexon-Prim, partenerul lansării, cu susținerea financiară a Ministerului Culturii. Vor lua cuvântul: Marcel Lutic, (etnograf, președintele Asociației Meșterilor Populari din Moldova, mun. Iași), Varvara Buzilă (dr., conf. univ., șefa secției Etnografie, MNEIN), Eduard Potînga, (director al Editurii „LEXON-PRIM” SRL), autorii ambelor cărți și alți doritori.Vă așteptăm cu drag!mun. Chișinău, str. M. Kogălniceanu 82

Doi reprezentanți ai blocului Pobeda, reținuți, la Bălți, pentru finanțare ilegală a partidelor politice și spălare de bani
Articolul anterior
Zece cadre didactice din sudul țării au primit titlul de „Profesor Inovator” și câte un premiu de 10.000 de lei
Articolul următor