Atenție! Se anunță mari controale la producătorii autohtoni de lactate

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță controale la producătorii autohtoni de lactate, după ce o expertiză privind calitatea produselor lactate de pe piața internă, executată la comanda Fundației Est-Europene, a arătat că multe dintre acestea conțin grăsimi vegetale în loc de lapte.

separator

Într-o ședință care a avut loc astăzi la ANSA s-a stabilit că vor fi verificate stocurile de produse și cele cu „probleme” nu vor fi admise în rețelele comerciale, scrie ziarulnațional.md.

„Totodată, s-a decis de a verifica fiecare lot de produse importate de furnizorii externi cu prelevarea probelor la punctele de control sanitar-veterinar de la frontieră”, anunță un comunicat de presă al instituției.

După obținerea oficială de către ANSA a rezultatelor testelor comandate de Fundația Est-Europeană și a rezultatelor investigațiilor demarcate pe parcursul zilei de azi, va fi convocată o reuniune cu participarea reprezentanților ministerelor și departamentelor de stat, asociațiilor de profil și a reprezentanților laboratoarelor acreditate pentru a discuta despre siguranța și calitatea produselor lactate.

Menționăm că o expertiză efectuată recent în laboratorul de testare a alimentelor din cadrul Centrului de Metrologie Aplicată și Certificare arată că o pătrime din produsele lactate din R. Moldova nu ar conține lapte, ci grăsimi vegetale. La labortaror au ajuns 126 de probe ale produselor lactate autohtone și importate, în total aparținând la 45 de fabrici din R. Moldova, Ucraina, Belarus, România, Germania, Bulgaria, Polonia, Danemarca și Filanda.

Produsele au fost cumpărate din diferite magazine, începând cu 28 noiembrie 2017. Expertizei au fost supuse laptele, untul, smântâna, brânza de vaci, brânza granulată, chefirul, iaurtul și laptele condensat, cu procent mai mare de grăsimi.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

A făcut istorie! Amena Khan este primul model cu hijab care a apărut într-o reclamă de îngrijire a părului
Articolul anterior
Foto! Un show excepțional – plin de coafuri unice, ținute impecabile și muzică bună
Articolul următor