Au mai rămas zile numărate până la „Maratonul Copiilor”

Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei organizează sâmbătă, 28 octombrie, evenimentul de caritate „Maratonul Copiilor”. Acesta este la cea de-a IV-a ediţie şi are ca scop cultivarea solidarității în rândul copiilor. La eveniment pot participa copiii cu vârstă cuprinsă între 6-10 ani, care vor alerga pentru o cauză nobilă, iar părinții lor, sunt cei care vor converti distanța alergată în bani. Pașii alergați de către ei vor scurta distanța dintre realitatea și visul unui copil de a merge la școală.

separator

Evenimentul va avea loc la data de 28 octombrie, între orele 10:00-13:00, la Manejul de Atletică Ușoară, str. Andrei Doga 26. În cadrul evenimentului, participanții vor avea parte de ateliere de creație, facepainting, jonglerie și inele, jocuri cu animatorii de la Clounella și un concert de dans și muzică susținut de colectivele artistice ,,Picături Muzicale” și ,,Antares”. La finele maratonului, copii vor primi diplome și vor participa la Tombolă.

„Maratonul Copiilor este o dovadă că lucrurile mari se fac prin gesturi mici, dar multe. Printr-un efort comun adunăm bănuţ cu bănuţ şi facem lucruri într-adevăr minunate, de multe ori chiar schimbăm destine. Şi în acest an ne propunem să organizăm nu doar un eveniment de caritate, dar şi un eveniment unde copiii vor face un bine distrându-se. Așteptăm pe mic și mare la cursa bunătăţii, a spus Igor Belei, directorul Misiunii Sociale „Diaconia.”

În acest an, în cadrul Maratonului, participanții se vor prinde în Cursa Bunătăţii pentru a ajuta adolescentele orfane şi din familii nevoiaşe asistate în proiectul „Spre Independență” al Diaconiei. Cea de-a XI-a generație de fete ieșite din sistemul rezidențial (orfelinate), primește aici șansa de a merge la o școală de meserii. Pe lângă posibilitatea de a merge la școală, în cadrul acestui proiect, adolescentele au parte de asistență socială, psihologică, spirituală, vocațională. Proiectul urmăreşte creșterea gradului de autonomie personală și socială al fetelor orfane.

În cadrul Maratonului, vor fi implicați peste o sută de voluntari care vor organiza și desfășura atelierele creative, vor participa împreună cu copiii la cursele de alergat, dar şi vor supraveghea micii campioni pe tot parcursul evenimentului. Pentru a participa la Maraton, copiii și părinții lor sunt invitați să completeze formularul online de înregistrare AICI. 

Aflați detalii pe pagina de facebook a evenimentului  sau a Misiunii Sociale DIACONIA.

Parteneri generali: Reconscivil, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Reacția unui prezentator TV la scandalul cu ,,sexul oral”, care a isterizat rețelele de socializare
Articolul anterior
Împreună putem face lumea mai frumoasă!
Articolul următor