Autoritățile de la Chișinău califică ilegale exercițiile Rusiei din stânga Nistrului și cer Moscovei să-și retragă trupele din regiune

Ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a cerut din nou Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria, miercuri, susținând și că exercițiile efectuate în 25 ianuarie de Grupul Operațional al Trupelor Ruse din Tranisnistria au încălcat legislația Republicii Moldova și provoacă și mai multe tensiuni în regiune.

Într-o conferinţă de presă, Nicu Popescu a subliniat că trupele ruse staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova – „Suntem pentru continuarea dialogului, dar pornim de la faptul că prezenţa trupelor ruseşti pe teritoriul nostru contravine obligaţiilor internaţionale ale Federaţiei Ruse şi legislaţiei noastre naţionale”, a afirmat el, conform Agerpres citat de cotidianul.md. 

„Prezenţa însăşi şi acţiunile lor, inclusiv aceste exerciţii militare efectuate contravin legislaţiei moldovene. Nu sunt nişte acţiuni care ajută la calmarea situaţiei regionale şi evident că sunt contraproductive”, a spus şeful diplomaţiei moldovene, citat de Ziarul de Gardă.

În 25 ianuarie, GOTR – creat pe rămăşiţele Armatei a 14-a a URSS şi care nu face parte din contingentul rusesc de menţinere a păcii în Transnistria – a efectuat exerciţii de pregătire de luptă, simulând chiar atacuri asupra instituţiilor oficiale de la Chişinău, după cum a relatat presa moldoveană.

O reacţie a avut şi prim-ministra Moldovei, Natalia Gavriliţa, care a anunţat că vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, va avea o întrevedere joi cu negociatorul din partea regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev.

„Pledăm pentru relansarea activităţii grupurilor de lucru care nu s-au întâlnit de ceva timp şi rezolvarea problemelor tehnice care apar”, a spus Gavriliţa, menţionând că autorităţile moldovene sunt preocupate de situaţia din regiune. „Chemăm, din nou, la maturitate, înţelegere şi înţelepciune. Pledăm pentru pace şi stabilitate în regiunea noastră”, a spus ea.

În regiunea transnistreană staţionează aproximativ 1. 500 militari ruşi în cadrul GOTR, o parte importantă dintre ei sunt locuitori ai regiunii transnistrene care au şi cetăţenia rusă.

Rudele gravidei de 19 ani, ucisă cu sânge rece, fac dezvăluiri șocante: Iubitul ei se cunoștea cu suspectul, au lucrat la același penitenciar

Mama Anei Maria, tânăra din Orhei, violată și omorâtă, apoi aruncată într-o pădure, face dezvăluiri șocante, care aduc noi detalii cu privire la crimă. Femeia spune că iubitul fiicei sale se cunoștea cu Gheorghe Cotorobai, bărbatul suspectat de omor. Cei doi ar fi lucrat împreună, la penitenciar. Totodată, rudele victimei povestesc, în cadrul unui interviu, și alte detalii, care nu au fost făcute publice până astăzi, scrie unimedia.info.

Mama Anei Maria spune că dupa dispariția fiicei sale, pentru prima oară a vorbit cu Ion după două zile: „Mi-a scris că Ana Maria nu a fost găsită și că a fost dată în căutare, mai mult nimic”.

„Poliția mi-a spus că s-a văzut pe camere că mașina era fără numere, ea a vrut să urce în spate, dar acolo era închis. Apoi s-a văzut pe camere că a fost lovită și mânuța era de sânge, nu știu dacă mai era cineva în spate”, relatează mama victimei.

Ion, iubitul Anei Maria, nu s-a dus să o ducă la cămin pentru că ar fi fost ocupat: „E taximetrist, lucrează în Orhei, a spus că nu a putut merge el, că era ocupat, și a trimis un cunoscut să o ducă la cămin. După ce Ana a dispărut deja a putut să meargă, atunci cică era plecat undeva. Numai el știe pe cine a trimis”.

Mama tinerei dezvăluie că Ion se cunoștea cu bărbatul suspectat de crimă: „Nu știm de unde se cunosc, ei au lucrat la penitenciar împreună, în aceeași încăpere, dar unul într-o parte și altul în alta”.

Femeia se declară categoric împotrivă să mai mențină legătura cu iubitul fiicei sale, după moartea ei: „Nu am de gând să comunic cu el, Ana Maria nu mai este. Nu, rudele tot mi-au spus că el își va face viața”.

„Nu pot spune dacă are sau nu legătură cu omorul, nu știu asta, nu îl pot învinui. Nu știu nimic”, adaugă aceasta.

Ana Maria ar fi predat ore copiilor fratelui lui Gheorghe Cotorobai, bărbatul suspectat de violul și omorul tinerei, dar mama acesteia nu cunoștea asemenea detalii: „Ea nu îmi spunea la cine merge, se ducea și făcea cu copiii 2-3 lecții, apoi pleca la cămin”.

„L-am văzut pe Ion, mi s-a părut un tip care nu e de familie”, spune mătușa Anei Maria.

„Sperăm să se afle cine sunt complicii crminalului, el nu a fost singur, asta se știe și multă lume spune. Cineva de la spate a lovit-o, după ce a urcat în mașină. Să fie pedepsiți toți”, a mai adăugat femeia.

Gheorghe Cotorobai, bărbatul suspectat de omorul Anei-Maria Guja, tânăra însărcinată din Orhei, este acuzat de viol și anume – violență sexuală cu agravanta de ”infracțiune din motive de prejudecată, sau de gen”. Despre aceasta a declarat procurorul din Secția Protecția drepturilor copiilor din cadrul Procuraturii Generale, Mariana Gornea. Potrivit acesteia, noua învinuire a fost adusă în urma expertizei medico-legale efectuate.

Pe 12 aprilie, Inspectoratul de poliție Orhei a fost sesizat despre dispariția tinerei de 19 ani, însărcinată în luna a șasea, care ar fi urcat într-un automobil pe strada 31 august din Orhei. Pe 15 aprilie a fost pornită o cauză penală pe faptul răpirii unei persoane. În urma măsurilor întreprinse, a fost stabilită identitatea șoferului, iar pe 16 aprilie acesta a fost reținut. Ulterior, bărbatul de 45 de ani a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Acesta nu cooperează cu organul de urmărire penală.

Corpul neînsuflețit al tinerei a fost depistat pe 20 aprilie într-o fâșie forestieră din extravilanul satului Chițcanii Vechi, Telenești, la 21 de kilometri distanță de domiciliul persoanei arestate. Potrivit informațiilor apărute în presă, tânără a fost torturată, inclusiv supusă violenței sexuale, iar decesul ar fi survenit în urma unui traumatism cranio-cerebral deschis.

Renato Usatîi a mers la Berlin, pe 9 mai. Unde a depus flori politicianul

De Ziua Victoriei, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a depus flori la Memorialul din Treptower Park din Berlin. Acesta este unul dintre cele mai mari și mai renumite monumente dedicate victoriei soldaților sovietici asupra fascismului, scrie unimedia.info.

„Am venit aici pentru a onora memoria tuturor celor care și-au dat viața pentru ca noi să avem un cer senin deasupra capului. Ruși, moldoveni, ucraineni, belaruși și cetățeni de alte naționalități au luptat umăr la umăr. Această victorie ne-a fost dăruită de zeci de milioane de oameni care și-au dat viața: cineva pe câmpul de luptă, cineva în lagărele de concentrare, cineva în spatele frontului, aducând victoria. Ei au făcut-o fiind siguri că noi, generațiile viitoare, vom aprecia fapta lor”, a declarat Renato Usatîi.

El a subliniat că generația actuală trebuie să onoreze și să păstreze memoria eroismului biruitorilor, dar și să facă tot posibilul pentru ca în țara noastră să nu existe niciodată război, astfel încât atât cei din ceruri, cât și cei care sunt în viață să nu simtă durere pentru prezentul și viitorul nostru.

„Străbuneii și buneii noștri, care au obținut victoria, au luptat pentru ca să fie ridicate școli, grădinițe, pentru ca să se dezvolte educația și cultura. Și nu s-au gândit atunci ce limbă vorbesc, ci au luptat cu toții împreună pentru o victorie comună. Din păcate, de zeci de ani pe noi încearcă să ne divizeze – după limbă, după naționalitate, astăzi încearcă să divizeze chiar și biserica și, cel mai important, încearcă să divizeze Ziua Victoriei”, a spus Usatîi.

El a reamintit că fără Ziua Victoriei nu ar exista Ziua Europei:

„Sarcina mea este de a uni societatea noastră. Țările europene și-au revenit după Сel de-al doilea Război Mondial și au progresat doar pentru că au muncit mult. Și dacă vrem ca generațiile viitoare să fie mândre de noi, trebuie să ne unim eforturile și să construim o Moldovă puternică, prosperă, unde să domnească pacea și respectul reciproc. La mulți ani pentru Europa și, dacă vrem să trăim ca în Europa, vă îndemn să ne unim eforturile și să muncim!”, a spus liderul Partidului Nostru.

Eugen Doga, la mormântul tatălui său, în Ungaria

Compozitorul Eugen Doga a vizitat mormântul tatălui său din orașul Székesfehérvár, Ungaria. Dumitru Doga a decedat ca erou pe 12 ianuarie 1945, cu puțin timp înainte de sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial. A fost decernat cu medalia „Pentru curaj”, scrie unimedia.info.

Mai multe fotografii, însoțite de mesajul: „În orașul Székesfehérvár din Ungaria este înmormântat Dumitru Doga, căzut în 1945, în cel de-al Doilea Război Mondial”, au fost publicate pe pagina de facebook a distinsului compozitor.

Marea Britanie elimină măștile de protecție și certificatele Covid
Articolul anterior
Gazprom nu și-ar dori un audit asupra datoriei MoldovaGaz
Articolul următor