Apel ferm de la Organizația Mondială a Sănătății: Respectați restricțiile, fără relaxare, mai ales că vine Paștele ortodox. Directorul regional pentru Europa a fost cât se poate de clar: Nu vă faceți iluzii! Deși cifrele scad în vestul continenului, țările din est vor simți abia acum impactul total al epidemiei. Următoarele săpătămâni sunt critice pentru Europa.
Hans Henri P. Kluge, director OMS Europa: „Amenințarea acestei pandemii produce încă o presiune uriașă asupra Europei. Numărul de infectări din toată regiunea continuă să crească. În ultimele zece zile, numărul cazurilor raportate aproape că s-a dublat, ajungând la aproape un milion. Asta înseamnă că jumătate din bilanțul mondial al COVID-19 este în Europa.
Din primele zece țări din regiune cu cele mai multe cazuri de infectare, au fost înregistrate evoluții optimiste în ceea ce privește scăderea infectărilor în Spania, Italia, Germania, Franța și Elveția în ultimele săptămâni. Însă, aceste mici semnale pozitive din anumite țări sunt contrabalansate de creșterea constantă sau bruscă a cazurilor în țări ca Marea Britanie, Turcia, Ucraina, Belarus și Rusia. Următoarele săptămâni vor fi critice pentru Europa.
Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care au respectat aceste restricții naționale și locale săptămâna trecută și să fac apel către toată lumea să continuăm să le respectăm, pe măsură ce ne apropiem de Paștele ortodox în zilele următoare. Nu vă faceți iluzii, în ciuda vremii primăvăratice, încă suntem în mijlocul furtunii. Mai multe țări sunt pe cale să simtă din plin impactul (epidemiei – n.r.)”.
Noile cărți de identitate de tip european sunt disponibile de astăzi
Cetățenii pot depune de astăzi cererile de perfectare a noului tip de buletin de identitate la centrele multifuncționale ale ASP. Cartea de identitate are un format nou și un nivel sporit de securitate. Primul milion de cărți de identitate vor fi eliberate gratuit cetățenilor care solicită actul cu termen de perfectare de 20 zile lucrătoare, transmite IPN.
ASP precizează că în prima lună de la lansare, cărțile de identitate nu vor putea fi solicitate în regim de urgență. Cei care vor avea nevoie de un act de identitate în regim de urgență vor primi cărți de identitate provizorii, care au aceeași valoare juridică ca și un act permanent pe teritoriul Republicii Moldova. Actul de identitate provizoriu va fi eliberat gratuit cetățenilor, la data adresării.
Noul act de identitate – cartea de identitate conține semnătură electronică. Titularii se vor putea autentifica în sistemele informaționale și vor putea semna acte, cereri sau declarații oficiale fără a se prezenta la oficiile instituțiilor publice.
După epuizarea cantității de un milion de cărți de identitate eliberate gratuit, cetățenii vor achita 290 lei pentru o carte de identitate, perfectată în termen de 20 de zile lucrătoare, și 100 de lei pentru documentul eliberat provizoriu la data adresării.
Cetățenii care dețin un buletin de identitate valabil nu sunt obligați să-și perfecteze noua carte de identitate. Buletinele de identitate rămân valabile până la expirarea acestora.
Noile cărți de identitate se vor elibera cetățenilor Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 14 ani. La solicitarea reprezentantului legal, actul va putea fi eliberat și înainte de împlinirea vârstei de 14 ani.
Valabilitatea cărților de identitate va fi diferită, în funcție de vârsta titularului. Vor avea un termen de valabilitatea de 4 ani cărțile de identitate pentru copiii de până la 7 ani.
Pentru titularii cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani termenul de valabilitate va fi de 7 ani, iar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 70 de ani termenul va fi de 10 ani.
După vârsta de 70 de ani, termenul de valabilitate al cărții de identitate este nelimitat.
Trump s-a ”agățat” și de Universitatea Harvard: Vrea să taie subvenții în valoare de 9 miliarde de dolari
Administraţia americană a lui Donald Trump a anunţat că vrea să priveze prestigioasa Universitate Harvard de subvenţii federale în valoare de aproximativ nouă miliarde de dolari, în urma unui ”examen complet”, scrie stirileprotv.ro.
Universitatea este acuzată la fel ca Universitatea Columbia, de faptul că lasă ”antisemitismul” să prospere în campusul său, relatează AFP.
”În pofida faptului că măsuri recente adoptate de Harvard pentru a strangula antisemitismul instituţionalizat sunt binevenite, Universitatea trebuie să facă mult mai mult pentru a avea privilegiul de a păstra bani câştigaţi cu greu de către contribuabili”, a anunţat Guvernul luni, într-un comunicat comun al mai multor agenţii federale şi departamente, inclusiv Departamentul Educaţiei.
Administraţia Trump dă asigurări că va proceda la un ”examen complet” al contractelor în valoare de 255,6 milioane de dolari pe care Guvernul federal le are cu Harvard şi al unor ”subvenţii plurianuale (în valoare de) peste 8,7 miliarde de dolari”.
”Acest examen face parte din eforturile Guvernului ”de luptă împotrivă antisemitismului”, subliniază în comunicat administraţia, în contextul în care Donald Trump s-a landat într-o ”cruciadă” împotriva manifestanţilor propalestinieni în campusurile marilor universităţi.
”Incapacitatea Harvard de a proteja studenţii din campus de discriminarea antisemită, promovând în acelaşi timp ideologii clivante în detrimentul libertăţii cercetării, i-a pus reputaţia în mare pericol”, acuză într-un comunicat secretara Educaţiei Linda McMahon.
”Harvard poate repara toate aceste greşeli în campusul său dedicat excelenţei academice şi căutării adevărului”, subliniază ea, evocând în treacăt Universitatea din Massachusetts drept un ”simbol al visului american”.
Universitatea Harvard nu a reacţionat imediat.
După întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, Guvernul ţinteşte marile universităţi americane, teatrul de un an, în diverse grade, a unei mişcări studenţeşti împotriva războiului purtat de către Israel în Fâşia Gaza.
El a tăiat, din acelaşi motiv, subvenţii federale în valoare de 400 de milioane de dolari altei universităţi prestigioase – Columbia, din New York -, care a angajat în ultimele zile reforme drastice cerute de administraţia Trump, într-o încerare de a recupera aceste fonduri.
”Acţiunile angajate azi (luni) de către Task Force au loc după un examen similar, care se află în continuare în desfăşurare, la Universitatea Columbia”, anunţă administraţia în acest comunicat.
”Nu vom ezita să acţionăm dacă Harvard eşuează” să răspundă cererilor Guvernului, ameninţă administraţia Trump.
Percheziții la Ciadîr-Lunga și Cahul la persoane suspectate că ar deține arme, muniții, dar și muniții speciale
Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI au efectuat percheziții domiciliare în raioanele Cedîr-Lunga și Cahul la persoane suspectate că ar deține arme, muniții, dar și muniții speciale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
În urma acțiunilor întreprinse la domiciliile a doi bărbați de 23 și 39 de ani, polițiștii au depistat și ridicat cinci arme de diferite modele și cartușe, toate depozitate cu încălcarea legislației în vigoare.
Bunurile au fost ridicate și transmise pentru efectuarea expertizei balistice și traseologice.
Polițiștii continuă cercetările sub toate aspectele legale, pentru stabilirea circumstanțelor în care armele au fost dobândite, scopului păstrării acestora, precum și dacǎ mai sunt și alte persoane implicate.
Conform legislației în vigoare bărbații riscă închisoare de la 2 la 7 ani, cu privarea de dreptul de deţinere, port şi folosire a armei.