Reacția diplomației europene la suspendarea contribuţiei SUA la bugetul Organizației Mondiale a Sănătății

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi-a exprimat „regretul profund” pentru suspendarea contribuţiei SUA la bugetul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), anunţată în noaptea de marţi spre miercuri de preşedintele Donald Trump, informează AFP, potrivit Agerpres.

separator
„Nu există niciun motiv pentru a justifica” această decizie, într-un moment în care eforturile OMS „sunt mai necesare ca oricând pentru a ajuta la stăvilirea şi reducerea pandemiei de coronavirus”, a notat Borrell pe contul său de Twitter. „Doar unindu-ne forţele vom putea depăşi această criză, care nu are frontiere”, a adăugat el.

Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi suspendarea contribuţiei SUA la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe motivul „proastei gestionări” a pandemiei noului coronavirus. Trump a declarat că OMS a „eşuat în îndeplinirea obligaţiei sale de bază şi trebuie să fie trasă la răspundere”.

Liderul american a adăugat că OMS a promovat „dezinformarea” din partea Chinei în legătură cu acest virus, dezinformare care a determinat probabil o răspândire mai largă a acestuia decât ar fi fost cazul dacă organizaţia cu sediul la Geneva ar fi gestionat corect criza.

Statele Unite sunt principalul finanţator al OMS, cu o contribuţie de peste 400 de milioane de dolari în 2019, circa 15% din bugetul organizaţiei.

Avertisment de la OMS: Vin săptămâni critice pentru Europa
Articolul anterior
Încă 105 cazuri de Covid-19 sunt confirmate în Moldova. Bilanțul ajunge la 2.154 infectați
Articolul următor
Alte articole interesante