Avertisment ONU: Planeta intră sub cod roşu de încălzire. ,,Ne îndreptăm către o catastrofă”

Planeta intră sub cod roşu de încălzire! Un nou raport al ONU arată că actualele angajamente naţionale nu vor reuşi să menţină creşterea temperaturii globale sub nivelul de 1,5 grade Celsius, în acest secol.

Există însă speranţa că dacă se ating obiectivele de zero emisii nete pe termen lung, temperaturile pot fi reduse semnificativ. În aceste condiţii, Conferința ONU asupra schimbărilor climatice, care începe în patru zile, este văzută ca o ultimă şansă pentru salvarea planetei, transmite observatornews.ro.

‘Raportul Decalajului Emisiilor din 2021 arată că, într-adevăr, ne îndreptăm către o catastrofă climatică cu o creştere a temperaturii estimată la aproape 2.7 grade Celsius.”

Avertismentul ONU este clar. Planeta este în pericol, iar măsurile guvernamentale actuale de luptă cu încălzirea globală sunt departe de a fi suficiente.

Antonio Gutteres, secretar general al ONU: Nu mai avem timp pentru amabilităţi diplomatice. Ne îndreptăm către o suferinţă umană teribilă. Vechiul model de dezvoltare pe baza arderii carbonului este o sentinţă la moarte pentru economiile statelor şi pentru planetă.

Raportul sugerează că nici respectarea ultimelor promisiuni făcute de peste 120 de ţări luna trecută nu ar fi suficiente. Aceste noi obiective ar reduce emisiile pentru 2030 cu 7,5%, însă specialiştii ONU sugerează că este nevoie ca acestea să scadă cu 55 de procente.

Inger Andersen, director program mediu ONU: Obiectivele globale trebuie să fie de şapte ori mai ambiţioase pentru a rămâne la ţinta stabilită de creştere a temperaturii cu doar 1,5 grade Celsius.

Conferința ONU asupra schimbărilor climatice

Singurele state din lume care au atins neutralitatea carbonului sunt Bhutanul şi Surinamul. Este un obiectiv pe care Uruguay-ul speră să îl atingă în 2030, iar Finlanda în 2035. Alte 133 de ţări îşi propun drept obiectiv perioada 2045 – 2060.

ONU cere noi angajamente la Conferinţa pentru climă care se va desfăşura la Glasgow în perioada 31 octombrie – 12 noiembrie.

Mulţi consideră că summitul este ultima şansă pentru salvarea planetei. De la discuţii ar putea lipsi preşedintele Chinei, ţara considerată una dintre cei mai mari poluatori globali. Şi regina Marii Britanii a anunţat că nu va ajunge la eveniment din motive de precauţie după ce săptămâna trecută a petrecut o zi în spital.

Creatura rară care a fost observată pe teritoriul României. Vine din Rusia 

Creatura rară observată recent pe teritoriul României, care e originară din Rusia. Aceasta nu apare, de obicei, la noi în țară în această perioadă din an, scrie fanatik.ro.

De curând, pe teritoriul României a fost observată o pasăre rară, de talie mare, care este originară din Rusia. Prezența ei la noi în țară, în această perioadă, reprezintă ceva cu totul neobișnuit.

Este vorba despre lebăda de iarnă, observată pe teritoriul județului Brașov, în localitatea Voila, pe 21 iulie 2024. Specia a fost văzută și în zilele de 4 și 7 august, în aceeași localitate.

De altfel, în același județ, dar în localitatea Dridif, specia a fost observată pe 26 iulie, potrivit observațiilor înregistrate pe Rombird.ro. 

Lebăda de iarnă este o specie de talie mare, având un aspect general greu de confundat. Adulți au un colorit complet alb, iar ciocul acestei specii este lung și subțire, de culoare galbenă, cu vârful și marginile negre.

Coloritul juvenililor este alb-murdar, cu tentă maronie, iar ciocul e maro deschis, cu vârful negru. Au o lungime a corpului de 140 – 160 cm, iar greutatea este de 5600 – 13100 de grame. Anvergura aripilor acestei specii e cuprinsă între 205 și 235 cm.

Echinocțiul de toamnă 2024. Din septembrie nopțile devin mai lungi

Pe 22 septembrie are loc echinocțiul de toamnă 2024. Este fenomenul care marchează prima zi din noul anotimp în emisfera nordică și care mai este cunoscut sub denumirea de toamna astronomică, scrie digi24.ro.

La începutul ultimei decade a lunii septembrie, ziua se micșorează, iar noaptea începe să crească. În 2024, echinocțiul de toamnă va fi la ora 15:43, ora Moldovei.

“Équinoxe” este derivat din “aequinoctium”, compus din „aequus” (care înseamnă egal) și “nox”, “noctis” (care înseamnă noapte). Termenul de echinocțiu sau echinox se referă la un fenomen astronomic care are loc de două ori pe an, primăvara și toamnă, în momentele în care ziua și noaptea sunt aproximativ egale în orice loc de pe Pământ, atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică.

Au loc două astfel de fenomente: echinocțiul de primăvară și echinocțiul de toamnă. Primăvara, evenimentul astronomic reprezintă momentul în care Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 20 martie. Începând de la această dată, durata zilei, față de cea a nopții, va fi în continuă creștere, iar durata nopții, față de cea a zilei, va fi în scădere, până la data de 21 iunie când are loc solstițiul de vară. Echinocțiul de septembrie are loc în momentul în care Soarele traversează, din nou, Ecuatorul ceresc, de această dată din emisfera nordică în cea sudică. Punctul de intersecție din acest moment se numește „punct autumnal”.

După echinocțiul de toamnă, nopțile sunt mai lungi decât zilele, până la data de 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă. La aproximativ o lună de zile distantă de la echinocțiul de toamnă are loc și schimbarea orei. În 2024 se trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie, în ultima duminică din lună.

Incendiu uriaș cu intervenție sporită a salvatorilor, la Piața Centrală din Bălți, după ce mai multe buticuri cu haine au luat foc

Un incendiu uriaș s-a produs ieri, 31 august, la Bălți. Salvatorii din nordul ţării au intervenit pe teritoriul Pieţei Centrale conform nivelului sporit de intervenţie. Apelul a fost recepţionat la ora 15:43, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit informaţiilor focul a cuprins un container cu haine la Piaţa Centrală din municipiul Bălţi. La faţa locului pentru stingerea incendiului au fost îndreptate 7 echipe de pompieri. Conform datelor IGSU, focul a cuprins mai mult de 20 buticuri cu haine cu suprafaţă de circa 100m2.

Angajații IGSU au reușit localizarea arderii abia spre seară, la ora 17 : 34. La stingerea incendiului, pe teritoriul Pieții Vasile Alecsandri din municipiul Bălți au fost antrenate 15 unități de tehică și 50 de pompieri din cadrul IGSU. Victime nu au fost raportate. În urma arderii, focul a afectat buticuri cu haine pe o suprafață de 800m2. Datorită intervenției eficiente a forțelor și mijloacelor IGSU au fost salvate bunuri materiale pe o suprafață de circa 1200 m2. Efectivul IGSU continuă să lucreze la fața locului pentru lichidarea completă a incendiului.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite.

Valentina Rusu-Ciobanu a împlinit 101 ani. Felicitarea de la Maia Sandu
Articolul anterior
Revoluție în îngrijirea pielii de la Mary Kay®
Articolul următor