Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod galben de poluare a aerului cu oxizi de azot. Avertizarea este valabilă pentru perioada 20-21 septembrie. Nivelul poluării aerului privind conţinutul de dioxid de azot în mun. Chişinău şi Bălți se prevede sporit.
Norma medie zilnică sanitară a fost depăşită de 2,2-2,3 ori. Concentraţiile maxime au constituit de la 1,1 pîna la 2,0 concentraţii maxime admisibile. Pentru următoarele zile se prognozează majorarea nivelului poluării aerului atmosferic ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile dispersiei noxelor din aer.
Oxizii de azot sunt un grup de gaze foarte reactive, care conţin azot şi oxigen în cantităţi variabile. Majoritatea oxizilor de azot sunt gaze fără culoare sau miros. Oxizii de azot sunt responsabili pentru ploile acide care afectează atât suprafaţa terestră cît şi ecosistemul acvatic.
Oxizii de azot se formează în procesul de combustie atunci când combustibilii sunt arşi la temperaturi înalte, dar cel mai adesea ei sunt rezultatul traficului rutier, activităţilor industriale, producerii energiei electrice.
Oxizii de azot sunt responsabili pentru formarea smogului, a ploilor acide, deteriorarea calității apei, efectului de seră, reducerea vizibilităţii în zonele urbane.
Efecte asupra sănătaţii populaţiei
Dioxidul de azot este cunoscut ca fiind un gaz foarte toxic atât pentru oameni cît şi pentru animale (gradul de toxicitate al dioxidului de azot este de 4 ori mai mare decât cel al monoxidului de azot).
Expunerea la concentraţii ridicate poate fi fatală, iar la concentraţii reduse afectează ţesutul pulmonar. Populaţia expusă la acest tip de poluanţi poate avea dificultăţi respiratorii, iritaţii ale căilor respiratorii.
Expunerea pe termen lung la o concentraţie redusă poate distruge ţesuturile pulmonare ducând la emfizem pulmonar. Persoanele cele mai afectate de expunerea la acest poluant sunt copiii.
Expunerea la acest poluant produce vătămarea serioasă a vegetaţiei prin albirea sau moartea ţesuturilor plantelor, reducerea ritmului de creştere a acestora. Oxizii de azot contribuie la formarea ploilor acide şi favorizează acumularea nitraţilor la nivelul solului care pot provoca alterarea echilibrului ecologic ambiental.