Biserica îndeamnă să evităm coroanele din plastic: Pomenirea se face prin rugăciune

Mitropolia Moldovei îndeamnă cetățenii să evite coroanele și compozițiile florale din plastic, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”În lumina recentei inițiative lansate de Combinatul Servicii Funerare privind reducerea utilizării coroanelor funerare din plastic și a altor produse nereciclabile în cadrul slujbelor de înmormântare și pomenire, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove își exprimă susținerea fermă față de acest demers, pe care îl considerăm nu doar o necesitate ecologică, ci și o datorie creștinească.

Biserica Ortodoxă ne învață că întreaga creație este darul lui Dumnezeu, iar omul este chemat să fie un bun iconom al lumii în care trăiește. Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă: „Căci făptura a fost supusă deșertăciunii… în nădejdea că și ea va fi izbăvită din robia stricăciunii” (Romani 8, 20-21). Așadar, nu putem rămâne indiferenți în fața poluării mediului cu produse artificiale și greu degradabile, mai ales în contextul slujbelor ce ar trebui să exprime evlavie, sobrietate și respect față de viață și moarte.

În tradiția ortodoxă, pomenirea celor adormiți se face prin rugăciune, milostenie și slujbe, nu prin manifestări ostentative sau cheltuieli care nu aduc folos sufletului celui trecut la Domnul. Coroanele și florile din plastic, departe de a exprima o dragoste autentică, devin adesea simple convenții sociale, izvorâte din neînțelegerea rostului creștin al morții și învierii.

De aceea, îndemnăm credincioșii ca, în locul acestor obiecte din plastic, să recurgă la gesturi cu adevărat ziditoare de suflet: aprinderea unei lumânări, dăruirea de pâine și colivă, participarea la Sfânta Liturghie și pomenirea celui adormit. Acestea sunt adevăratele „daruri” care trec dincolo de mormânt și ajută sufletul celui răposat.

Totodată, amintim cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur: „Dacă vrei să cinstești pe cel mort, cinstește-l prin fapte bune, nu prin fasturi inutile și mormane de flori fără viață.”

În acest sens, binecuvântăm clerul și credincioșii să sprijine inițiativa autorităților municipale și să contribuie activ la păstrarea curățeniei în cimitire, la educarea unei conștiințe ecologice și duhovnicești, în duhul învățăturii Bisericii Ortodoxe.”, se arată într-un mesaj.

Salariile judecătorilor ar putea crește cu 5.600 de lei, începând cu 1 iulie

Salariile judecătorilor, cu excepția celor de la Curtea Constituțională, ar putea crește cu 5.600 de lei, începând cu 1 iulie 2025. Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a înregistrat un amendament la Legea bugetului de stat în acest sens, care prevede majorarea valorii de referință pentru calcularea salariilor magistraților de la 3.000 la 3.600 de lei, scrie radiomoldova.md.

Potrivit autorilor amendamentului, scopul acestei modificări este de a alinia veniturile judecătorilor cu cele ale altor demnitari, precum miniștri sau vicepremieri, dar și de a pune în aplicare deciziile Curții Constituționale.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a salutat public inițiativa, menționând că majorarea cu 20% a salariilor reprezintă un pas important și necesar pentru ajustarea reală și sustenabilă a sistemului de remunerare din justiție. Potrivit CSM, această măsură reflectă demersurile instituției promovate încă din 2023.

Pe lângă judecători, și procurorii ar putea beneficia de lefuri mai mari. Astfel, valoarea de referință utilizată la calcularea salariilor acestora ar urma să crească de la 2.850 la 3.000 de lei, începând cu 1 iulie.

Costul estimat al acestor majorări este de aproximativ 25 de milioane de lei pentru cinci luni din anul 2025, sumă care urmează să fie inclusă la rectificarea bugetară planificată pentru mijlocul anului.

Percheziții la domiciliile a 16 persoane bănuite în cauze penale pornite pentru vânat ilegal

Polițiștii și procurorii din Hîncești au descins cu percheziții la domiciliile a 16 persoane, cu vârste cuprinse între 35 și 50 ani, bănuite în cauze penale pornite pentru vânat ilegal, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Oamenii legii au depistat și ridicat arme deținute ilegal, muniții și alte probe ce demonstrează acțiunile de braconaj.

Obiectele ridicate au fost transmise pentru expertiză la Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare al IGP, iar suspecții sunt cercetați penal.

Polițiștii continuă investigațiile sub toate aspectele legale, pentru a stabili circumstanțele în care armele au fost dobândite, scopul păstrării acestora, precum și dacă mai sunt și alte persoane implicate.

Reiterăm că, persoana care predă benevol arma de foc, munițiile sau mijloacele explozive pe care le deține ilegal este eliberată de răspundere penală sau contravențională.

Un avion nu a putut ateriza o oră la Chișinău și s-a întors la Istanbul

Un avion care zbura din Istanbul spre Chișinău, având la bord 160 de pasageri, a fost nevoit să revină în Turcia, după ce nu a putut ateriza din cauza condițiilor meteorologice dificile. Potrivit Autorității aeronautice civile din Republica Moldova, aeronava a încercat de două ori să aterizeze, însă vântul puternic a determinat căpitanul să ia decizia de întoarcere, în conformitate cu procedurile de siguranță, transmite IPN.

Zborul, operat de o companie aeriană turcă, urma să ajungă pe Aeroportul internațional Chișinău la ora 14:45. Avionul a zburat aproape o oră deasupra teritoriului Republicii Moldova, apoi s-a întors la punctul de plecare – Aeroportul din Istanbul. Zborul a fost redirecționat din cauza rafalelor de vânt.

Reprezentanții Autorității aeronautice civile au explicat că decizia comandantului a fost luată în baza unei evaluări a riscurilor, având în vedere siguranța pasagerilor. Informațiile oficiale furnizate de MOLDATSA confirmă că starea vremii era nefavorabilă și nu permitea aterizare în siguranță.

Jurnalistul Adrian Prodan, aflat la bord, a relatat pe rețele de socializare experiența trăită – „a fost cea mai strașnică zi”, menționând că avionul a zburat aproximativ o oră deasupra Moldovei, fără ca pasagerii să fie informați exact despre ce se întâmplă, ulterior aeronava a revenit în Turcia, unde a aterizat în siguranță.

Autoritățile subliniază că toate măsurile luate au respectat reglementările internaționale, iar prioritatea a fost protejarea vieții pasagerilor.

Cine este cea de-a doua persoană reținută în cazul decesului femeii de afaceri Liubovi Babuţchi, într-un salon de înfrumusețare
Articolul anterior
Ministrul Energiei, despre reducerea tarifelor la curent: Nu sunt premise
Articolul următor
Close menu