Bocanci, haine groase, hârtie igienică sau covorașe pentru dormit în tranșee. Ce strâng rușii pe internet ca să-și ajute confrații trimiși pe front

Bocanci, haine groase, dar și hârtie igienică sau covorașe (pentru dormit în tranșee) sunt doar câteva dintre produsele care se strâng în aceste zile pe mai multe canale de Telegram din Rusia pentru a fi donate rezerviștilor ce urmează să fie trimiși pe frontul ucrainean.

Ce strâng rușii pe Telegram ca să-și ajute confrații trimiși pe front

Corespondenta HotNews.ro a urmărit aceste canale și vă prezentăm câteva exemple de campanii.

Pe mai multe canale de Telegram au fost create grupuri și chat-uri speciale destinate strângerii de bani sau de lucruri, precum haine groase, veste, căști sau produse de igienă, pentru militarii ruși care sunt trimiși să lupte în Ucraina.

Aceste campanii nu sunt asumate de armată sau de vreo instituție publică din Federație Rusă, ci aparțin unor conturi asociate cu persoane private sau ONG-uri. De asemenea, mesajele nu explică care sunt motivele pentru care armata rusă nu este capabilă să asigure strictul necesar pentru soldații săi.

În plus, tot pe canalele de Telegram au apărut deja mai multe anunțuri asemănătoare în care celor mobilizați li se explică ce trebuie să-și procure înainte să meargă pe câmp de luptă. Explicațiile și lista propriu-zisă de produse este lungă.

Menționăm că, de regulă, aceste grupuri sau anunțuri separate au hashtagul #ZaНаших, care în limba rusă înseamnă „pentru ai noștri”, unde prima literă este “Z”, ce se regăsește și pe tehnica militară a rușilor și pe uniformele acestora.

De exemplu, în această postare se spune că militarii au nevoie de încălțăminte nouă, pentru că actuala nici măcar nu seamănă cu echipamentul unui militar.

„Prieteni, urgent trebuie să asigurăm cinci luptători cu încălțămintea normală. Mâine dimineață mergem o fugă prin magazine. Trebuie cinci perechi. Prețul unei perechi este de aproximativ 5500 (n.r.- ruble, aproximativ 470 de lei). În aceste condiții acestea se rup peste o săptămână. Haideți să ajutăm băieții”. (sunt indicate datele conturile bancare unde pot fi transferați bani).

„Bună ziua, mulțumesc mult, am adunat bani pentru încălțăminte, dar băieții au nevoie de multe alte. În total sunt 65. Astfel, dacă vreți puteți să cumpărați altceva și să transmiteți mâine dimineață, până la ora 09.00, în Nijnii Novgorod, ulterior ei vor pleca. Așa înțeleg că este nevoie de covorașe (devine tot mai frig să doarmă pe pământ)”.

De asemenea, sunt multe anunțuri în care este descrisă lista de produse de igienă, medicamente, dar și butelii de gaz și alte obiecte de uz casnic de care armata rusă nu dispune și din nou este cerut ajutorul oamenilor obișnuiți. Sunt solicitate chiar și o uniformă militară nouă, căști și plase de camuflaj.

“O nouă solicitare! Haine calde (chiloți, șosete, lenjerie de corp, prosoape, cearșafuri) Igiena (șampon, periuțe de dinți și pastă de dinți, lame de ras, cremă pentru și după ras, hârtie igienică, șervețele umede).

Produse alimentare (conserve de carne și pește, tăieței, dulciuri, ciocolate, ceai și cafea).

Medicamente (soluție dezinfectantă, medicamente anti-arsuri, antivirale etc., vitamine).

Lucruri pentru locuirea în câmpuri (sobe pe lemne/electrice, fierbător 20-25 litri, generatori, materiale pentru izolare termică, lopeți, ferăstraie, plite electrice+butelii de gaz, topoare, ciocane, șurubelnițe, cuie, șuruburi autofiletante, plăci și bare.

Echipare (uniforma, căști, teplovizoare, tablete, lanterne, baterii, plase de camuflaj)”.

„Bună seara, spuneți, vă rog, unde poate fi procurată uniformă militară? Băieților le-a fost dată astăzi uniforma și au spus că în ea le va fi frig. Aici pot fi procurate toate hainele necesare. Ce-i drept, nu știu dacă livrează în Breansk (n.r. – un oraș situat la aproximativ 370 de kilometri de Moscova)”.

Sunt și postări mai puțin obișnuite, în care se precizează că armata nu are nevoie de îmbrăcăminte și lenjerie intimă pentru femei, ci haine pentru bărbați, noi sau în starea foarte bună.

„De asemenea! Ce lipsește astăzi ori deloc nu este la punctul: Medicamente (analgezice, antibiotice în pastile, prafuri de la răceală și gripă, diaree etc. Igiena (șampon, pastă de dinți, rame de ras, șervețele umede/prosoape, săpun, spumă de ras) Cafea! Țigări/brichete Gaz, plite.

Băieți, mare rugăminte! Să nu transmiteți haine și încălțăminte pentru femei, chiloți sau șosete de mâna a doua. La spital (militar – n.r.) este nevoie de pături, costume sportive pentru bărbați, pulovere, maiouri, scurte! Atât! Lenjerie de corp nouă sau în starea foarte bună!

“Pe noi des ne întreabă ce procurăm pentru băieți? Prieteni, noi procurăm tot, de la hârtie igienică, până în uniformă și stație de recepție, unelte, uleiuri și chiar cauciucuri pentru automobile”.

Mai mult, cei care sunt mobilizați în aceste zile după decretul semnat de Putin sunt preveniți de la început că trebuie să se gândească la propriul confort, ca să nu înghețe chiar din primele ore când se vor afla pe front.

Astfel, pe unele canale de Telegram sunt prezentate liste cu un set de lucruri minim necesare pentru cei care vor merge la război, iar în unele cazuri despre aceste lucruri vorbesc chiar militarii în video-uri special înregistrate.

„Informații pentru cei mobilizați și familiile acestora. Înțelegem că capacitățile armate nu vor oferi luptătorilor tot ce au nevoie, ci vor asigura lucruri minime pentru a nu muri de foame și frig și să se simtă mai mult sau mai puțin confortabil. Astfel, trebuie să luăm noi restul. Și așa, în ordine, din cap până în picioare (alegem producătorul în funcție de buget)”, se transmite în mai multe mesaje similare.

Oamenilor le este explicat că o să aibă nevoie de haine groase, câteva seturi de lenjerie intimă, adidași, dar și echipament de protecție, căști și chiar veste. Lista este lungă și mai include medicamente și produse de igienă.

De asemenea, sunt postate mai multe înregistrări video în care militarii ruși cu față acoperită și cu litera “Z” mulțumesc civililor pentru ajutorul adus. De exemplu, acest militar susține că datorită unui asemenea suport el și camarazii săi pot în sfârșit să se încălzească de la un generator.

Niciun semn că Putin vrea o pace reală în Ucraina

Serviciile secrete americane nu văd niciun semn al disponibilității lui Putin pentru o pace reală în Ucraina. Serviciile secrete americane și aliații lor cei mai apropiați apreciază că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu și-a abandonat obiectivul de a prelua controlul deplin asupra Ucrainei, scrie digi24.ro.

NBC News își bazează raportul pe conversații cu patru oficiali occidentali ai serviciilor de informații și doi oficiali ai Congresului SUA. Toate cele șase surse NBC News indică faptul că, în conformitate cu datele actuale ale serviciilor de informații, Putin încă mai crede că poate rezista mai mult decât Ucraina și Europa pentru a cuceri în cele din urmă întregul teritoriu ucrainean. O sursă din Congres a declarat că SUA nu vede niciun indiciu „că Putin este interesat în acest moment de un acord de pace real”. O sursă occidentală de informații a remarcat că Putin „crede că este învingător”, în ciuda pierderilor grele suferite de Rusia pe câmpul de luptă. Sursele sunt de acord că dictatorul rus ar putea fi de acord cu o „încetare a focului” în Ucraina, deoarece aceasta i-ar oferi timp pentru a-și reconstrui forțele armate. Acestea sunt sceptice cu privire la dorința lui Putin de a instaura o pace autentică, dar sugerează că acesta ar putea folosi „discuțiile de pace” pentru a evalua eventualele concesii și pentru a încerca să reintre pe arena internațională. Sursele NBC News consideră, de asemenea, că Putin nu intenționează să retragă trupele ruse din Ucraina sau să repoziționeze forțe sau echipamente departe de vestul Rusiei.

Negocieri Săptămâna trecută, președintele american Donald Trump i-a sunat atât pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, cât și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, anunțând începerea „imediată” a negocierilor privind „pacea” în Ucraina. Marți, Rusia și SUA au purtat discuții în Arabia Saudită, unde ambele părți au convenit să continue pregătirea negocierilor privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, au convenit să numească echipe la nivel înalt pentru discuțiile legate de Ucraina. Corespondentul Fox News la Casa Albă, Jacqui Heinrich, a raportat că SUA și Rusia discută un plan de pace în trei etape pentru Ucraina, care include o încetare a focului, alegeri în Ucraina și, în cele din urmă, semnarea unui acord final.

Trump s-ar putea întâlni cu Putin în curând

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump a anunțat că s-ar putea întâlni cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, până la sfârşitul acestei luni, scrie evz.ro.

Trump, încrezător într-un acord cu Putin

El a respins comentariile privitoare la o îngrijorare a Ucrainei provocată de faptul că nu a fost inclusă la prima rundă de discuţii americano-ruse din Arabia Saudită.

Întrebat dacă se mai aşteaptă să se întâlnească cu Putin înainte de sfârşitul lunii februarie, Trump a răspuns sec: „Probabil”.

La conferinţa de presă susţinută marţi la clubul său Mar-a-Lago din Palm Beach pentru a informa presa cu privire la discuţiile americano-ruse de la Riad, Trump s-a declarat mai „încrezător” în posibilitatea unui acord cu Moscova în urma acestor negocieri.

De asemenea, președintele SUA s-a declarat „total în favoarea” prezenţei trupelor europene de menţinere a păcii în Ucraina.

Anterior, secretarul de stat Marco Rubio declarase că cele două părţi nu au stabilit o dată pentru un summit Trump-Putin pentru a discuta despre Ucraina.

„Cred că am puterea de a pune capăt acestui război”, le-a mai spus Donald Trump jurnaliștilor.

Trump, dezamăgit de reacția lui Zelenski

De asemenea, preşedintele Statelor Unite s-a arătat „dezamăgit” de comentariile Kievului în legătură cu absenţa Ucrainei de la discuţiile ruso-americane din Arabia Saudită.

Trump a arătat că Kievul ar fi putut încheia o înţelegere cu Rusia în urmă cu trei ani, pentru a evita invazia.

„Astăzi am auzit: «Oh, nu am fost invitaţi». Ei bine, aţi fost acolo timp de trei ani, ar fi trebuit să-i puneţi capăt, nu ar fi trebuit să începeţi niciodată. Aţi fi putut face o înţelegere”, le-a reproşat Trump liderilor Ucrainei.

Președintele american a mai spus că Ucraina ar trebui să organizeze alegeri prezidențiale și parlamentare.

„Nu este un lucru care ţine de Rusia, este ceva care vine de la mine şi care vine şi din multe alte ţări”, a spus Donald Trump.

Noi alegeri în Ucraina ar putea fi o condiție

Mai multe surse diplomatice străine, citate de Fox News, au afirmat că cererea ca Ucraina să organizeze noi alegeri ar putea fi o parte esenţială a unui acord de pace, în condițiile în care atât SUA, cât şi Rusia consideră că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski are şanse reduse de a mai câştiga un nou mandat.

Donald Trump a mai spus că nu se va opune ca europenii să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina.

Comentariul a venit după ce liderii europeni au discutat despre trimiterea trupelor de menţinere a păcii pentru a oferi garanţii de securitate în cazul unui acord de pace. „Să avem trupe acolo ar fi în regulă, nu m-aş opune deloc”, a spus Trump.

De cealaltă pare, Rusia a transmis, prin vocea ministrului de externe Serghei Lavrov, că se opune desfăşurării de trupe NATO în Ucraina, chiar şi sub pavilionul UE.

Trump s-a mai folosit de prilej pentru a-l critica pe predecesorul său Joe Biden în legătură cu modul în care a gestionat situaţia din Ucraina.

Cetățenii R. Moldova stabiliți în Franța ar putea beneficia de pensii și de alte prestații sociale

Cetățenii R. Moldova stabiliți în Franța ar putea beneficia de pensii și de alte prestații sociale. Un acord în domeniul securității sociale urmează a fi negociat și semnat de Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat raportul la avizul consultativ care prevede începerea negocierilor, scrie tvrmoldova.md.

Inițiativa de a încheia un acord în domeniul securității sociale aparține autorităților din Republica Moldova și este condiționată de numărul mare de moldoveni stabiliți cu traiul în Republica Franceză. Tratatul se va aplica tuturor persoanelor supuse legislației unui sau ambelor state contractante. Printre acestea figurează angajați, lucrători independenți, lucrători detașați, personalul întreprinderilor de transport internațional, personalul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare etc. Beneficiarii vor primi pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de boală obișnuită și pensii de urmaș.

Pensiile vor fi acordate conform principiului proporționalității. Mai exact, fiecare stat va achita pensia calculată proporțional perioadei de asigurare pe teritoriul propriu.

Până în prezent, Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 state.

Maia Sandu nu are un stilist. Cum își alege președinta ținutele
Articolul anterior
Bărbaţii moldoveni ce locuiau şi munceau în Rusia se întorc acasă
Articolul următor
Close menu