Ca urmare a încălzirii rapide a apei, Italia vrea să înceapă cultivarea perlelor în Marea Mediterană

Crescătorii italieni de stridii se pregătesc să înceapă cultivarea perlelor în Marea Mediterană, ca urmare a încălzirii rapide a apei. La sfârșitul anului 2023, stridia perlată Pinctada radiata a fost observată în Golful Poeților din Italia, unde a început să se înmulțească. Producția ar putea deveni o nouă oportunitate economică pentru regiunea, cu primele recolte așteptate în aproximativ un an, precizează Reuters.

Acest fenomen este parte a unei tendințe mai largi, în care specii exotice migrează spre nord în urma schimbărilor climatice. Producția de perle, are o cifră de afaceri globală de 11 miliarde de dolari anual. Totodată, în mai puțin de un an, aceste stridii au început să se înmulțească în regiunile care erau anterior cunoscute ca fiind printre cele mai reci din Marea Mediterană, zone asociate de obicei cu stridii destinate consumului alimentar, nu cu cele pentru bijuterii.

Mai mult, Pinctada radiata este ultima dintr-o serie de specii exotice de apă caldă care intră în Marea Mediterană pe măsură ce aceasta se încălzește din cauza schimbărilor climatice.

Sursa transmite că, dacă totul merge bine, primele perle ar putea fi culese în aproximativ un an.

Rusia și SUA, negocieri cu ușile închise la Istanbul. Pe agenda discuțiilor: redobândirea de către ruși a clădirilor diplomatice din SUA, restabilirea transportului aerian, vize, servicii bancare

Rusia și SUA au purtat joi la Istanbul negocieri „pozitive” pentru normalizarea relațiilor lor diplomatice, dar fără a ajunge la vreun acord concret, potrivit EFE. Cu toate acestea, ambele părți au constatat că există „elemente de iritare grave” în relațiile lor bilaterale, care – potrivit diplomatului rus, Aleksandr Darciev- au fost moștenite de la fosta administrație a SUA, scrie libertatea.ro

„Noua rundă de consultări bilaterale la nivel de experți (…) s-a desfășurat într-o atmosferă pozitivă și a permis realizarea unor progrese în soluționarea problemelor ridicate de cei doi președinți” (Vladimir Putin, respectiv Donald Trump), a declarat pentru media ruse Aleksandr Darciev, ambasadorul Rusiei în SUA, care a condus delegația Moscovei la aceste discuții, potrivit Agerpres.

Ambele părți au constatat existența unor „elemente de iritare grave” în relațiile lor bilaterale, a afirmat diplomatul rus, care a precizat că trebuie „eliminate de urgență pentru a consolida încrederea și a restabili pe deplin relațiile între cele două state”.

În acest sens, a afirmat el, în perioada următoare, „se va lucra la inițiativele prezentate de părți pentru a se ajunge la noi acorduri la următoarea rundă de consultări”.

Darciev a subliniat importanța redobândirii în curând de către Rusia a controlului asupra clădirilor diplomatice confiscate în SUA, iar ambele părți au convenit să depună eforturi pentru a duce la bun sfârșit această problemă.

„Am convenit asupra unor măsuri suplimentare pentru a simplifica regimul de circulație al diplomaților și, de asemenea, privind procesarea vizelor acestora”, a mai spus ambasadorul rus.

De asemenea, a fost discutată necesitatea asigurării unor servicii bancare și financiare nebirocratice pentru misiunile diplomatice ale ambelor țări.

Restabilirea transportului aerian între cele două țări, pe agenda discuțiilor

În plus, negociatorii au subliniat că intensificarea contactelor între cetățeni și oameni de afaceri va permite restabilirea serviciilor de transport aerian între SUA și Rusia, lucru de care Moscova este foarte interesată.

Negocierile cu ușile închise, la care delegația americană a fost condusă de adjuncta asistentului secretarului de stat pentru Rusia și Europa Centrală, Sonata Coulter, au durat aproape șase ore.

Runda precedentă de consultări la nivel de experți de la Istanbul a avut loc pe 27 februarie, la două săptămâni după prima conversație telefonică între președintele rus Vladimir Putin și președintele american Donald Trump.

Rusia și SUA au avut, de asemenea, alte două reuniuni de normalizare a relațiilor bilaterale, în capitala saudită Riad.

Tarifele impuse Chinei de Donald Trump ajung la 145%, confirmă Casa Albă. Aurul atinge un nou record

Taxele vamale suplimentare aplicate Chinei de către Statele Unite ating în prezent 145%, se arată într-un decret al Casei Albe publicat, joi, în care se precizează condiţiile aplicării noii ofensive împotriva Beijingului anunţată miercuri de către Donald Trump, relatează AFP.

Potrivit acestui decret – în care este confirmată „pauza” unei părţi a texelor impuse celorlalte ţări -, creşterii cu 125% a taxelor vamale impuse Chinei anunţate miercuri de către Donald Trump i se adaugă cele 20 de procente existente la începutul lui martie, în cadrul luptei împotriva traficului cu fetnanil, un opioid puternic care cauzează o gravă criză sanitară în SUA.

Toate aceste tarife se adaugă celor care existau deja la întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, potrivit News.ro.

Tarifele președintelui american Donald Trump „pentru cei mai mari ofensatori” au intrat în vigoare astăzi, 9 aprilie, iar China se confruntă cu cel mai mare tarif, de peste 100%.

Pe de altă parte, aurul – considerat o valoare de refugiu în războiul comercial declanşat de către Donald Trump – a crescut joi la un nou vârf istoric de 3.171 de dolari uncia, imediat după deschiderea pieţelor americane. Către ora 15.35 GMT (18.35, ora Moldovei), aurul creştea cu 2,83% la 3170,25 de dolari uncia.

Rușii au scos din manualele școlare mențiunea că scriitorul Nikolai Gogol este de origine ucraineană. „Este un ordin prezidențial”

În prezent, în școlile din Rusia, singurul manual utilizat pentru predarea literaturii în clasele V-IX este cel clasic, redactat de Vera Korovina. În versiunea actualizată, toate mențiunile privind originea ucraineană a scriitorului Nikolai Gogol, precum și referirile generale la Ucraina, au fost eliminate, relatează Verstka.

Potrivit unui fost angajat al editurii Prosveșcheniie, realizarea noii ediții a manualului a fost un proces dificil: „Este un ordin prezidențial pentru elaborarea unor manuale unificate. Căutăm o echipă de autori – toți oamenii rezonabili au refuzat. Se pare că, în curând, autorii vor fi recrutați în același mod în care se caută soldații”.

Fără „Kiev” sau „Ucraina

Cele mai evidente modificări de natură politică sunt cele referitoare la Nikolai Gogol. Biografia scriitorului a fost supusă cenzurii, în special în ceea ce privește locul său de naștere – Bolșiie Sorochinți, în provincia Poltava, teritoriu ce aparține Ucrainei de astăzi.

În manualele pentru clasele a V-a, a VII-a și a IX-a, această informație a fost eliminată.

„Am primit o indicație clară de la redacția Prosveșcheniie: în manuale nu trebuie să apară cuvintele „Kiev”, „Ucraina” și alte denumiri similare. Termenul a fost extrem de scurt, aproape două luni”, a precizat fostul angajat.

Publicația Verstka a comparat edițiile manualelor din 2023 cu cele din 2019. În vechea ediție pentru clasa a V-a, se menționa: „Gogol s-a familiarizat cu viața satului ucrainean și a îndrăgit profund basmele, cântecele și legendele ucrainene.”

În varianta actualizată, fraza a fost modificată astfel: „Gogol s-a familiarizat cu viața și obiceiurile satului și a îndrăgit profund poveștile populare, cântecele și legendele”.

Concluzia rămâne însă aceeași: Gogol „s-a legat profund de cultura rusă, al cărei rol important l-a apreciat încă din tinerețe”. Astfel, elevii ruși primesc constant o imagine a scriitorului ca aparținând exclusiv culturii ruse, fără vreo legătură cu Ucraina.

Gogol, „un adevărat patriot al Rusiei”

În aprilie 2024, toate școlile din Rusia au organizat o lecție tematică „Conversații despre important”, cu ocazia a 215 ani de la nașterea lui Gogol.

Scenariul lecției, destinat profesorilor, include prezentarea biografiei scriitorului, dar evită complet menționarea Ucrainei. Se pune accent, în schimb, pe dorința acestuia de a servi Imperiul Rus și se subliniază: „Nikolai Vasilievici Gogol este un adevărat patriot al Rusiei, care își iubește sincer patria, poporul rus și limba rusă.”

Textele lucrărilor lui Gogol sunt adesea prezentate în versiuni prescurtate. De exemplu, în ediția din 2023, din povestirea „Noaptea din ajunul Crăciunului”, au fost eliminate mențiunile despre Ucraina: „…Unii au neveste în Polonia; alții în Ucraina; unii chiar în Tureșcina”.

Dan Bălan, în ipostaze romantice alături de iubita sa, pe străzile din Budapesta
Articolul anterior
Tragedie în Armata Națională! Un militar s-a împușcat mortal în timpul serviciului la post
Articolul următor
Close menu